Rozwiązany problem z wysyłaniem alertów mailowych

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Piotruś Pan, 4 Luty 2010.

Ładowanie...
  1. Piotruś Pan
    Offline

    Piotruś Pan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    20:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam wszystkich...
    mimo szukania nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. mianowicie...ustawiam w powiadomieniach wysyłanie maili, konfigurację SMTP i próbuję wysłać testowego maila. niestety nie wysyła. próbowałem już przez o2.pl i gmail.com. nie wiem co to może być... może coś namieszałem w przekierowaniu portów ale chyba mam ok.
    Qnap TS-459 PRO i najnowszy soft (ze stycznia 2010).

    pozdro...Piotrek
     
  2. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Ustawienia dla Gmail i gazeta.pl (sa takie same):
    Serwer SMTP: smtp.gmail.com
    Port: 587
    Nadawca: Qnap

    Autoryzacja SMTP: Tak
    Nazwa uzytkownika: ID@gmail.com, lub ID@gazeta.pl
    Haslo: wiadomo

    Polaczenie SSL/TLS: Tak

    W zakladce powiadomienie o alertach oczywiscie jeszcze musisz wpisac na jaki adres ma byc wysylane powiadomienie.

    U mnie na tym dziala bez najmniejszych problemow.
    Pozdrawiam
     
  3. Piotruś Pan
    Offline

    Piotruś Pan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    20:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    hej... jest ok.... dzięki bardzo <jupi>
     
  4. GKool
    Offline

    GKool Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    20:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam! Podpinam się pod temat...u mnie jest problem z wysyłaniem alertów przez interię a także konto na neostradzie, moja konfiguracja wygląda natępująco:
    Serwer SMTP: poczta.interia.pl lub poczta.neostrada.pl
    Port: 587
    Nadawca: Qnap

    Autoryzacja SMTP: Tak
    Nazwa uzytkownika: ID@interia.pl lub ID@neostrada.pl
    Haslo: wiadomo

    Polaczenie SSL/TLS: Tak

    przy próbie wysłania testowego maila wywala mi komunikat "system nie może wysłać testowego maila ,proszę sprawdzić ustawienia"...nie mam już pomysłu...może jakieś sugestie Panowie ??....router ?? (Linksys WAG-160N) Z góry dziekuję!
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    moze i glupie pytanie... a macie dobrze ustawione DNS'y?
     
  6. GKool
    Offline

    GKool Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    20:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli chodzi o mój Qnap w ustawieniach "sieć" zaznaczoną mam opcję "ustawienia automatycznego otrzymania adresu IP z DHCP", poniżej miejsca na wpisanie DNSów ( serwer DNS ) mają wartość "0"

    Na routerze również brak wpisów w miejcach na DNSy, mam neostradę i nigdy nie wpisywałem tych rzeczy...
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wiec Twoj router moze pelni funkcje serwera DNS. W zwiazku z tym, jesli masz mozliwosc to w miejsce DNS'ow wpisz IP routera.

    Lub wprowadz DNS'y TPSA recznie:
    194.204.159.1
    194.204.152.34
     
  8. gonzul
    Offline

    gonzul Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    34
    Miejscowość:
    Polska, Sosnowiec
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Jak by ktos jeszcze kiedys miał problem z gmailem to u mnie pomogła zmiana portu na 465
     
  9. darthjoe666
    Offline

    darthjoe666 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, pozdrawiam itd, itp...
    Pozwoliłem sobie podłączyć się do tematu. Mam problem z konfiguracją wysyłania (a raczej "niewysyłania") alertów na e-mail.
    Urządzenia w mojej sieci domowej mają stałe IP. Do każdego "ręcznie" wpisane są IP, brama, podst. DNS, dodatkowy DNS itd...
    Parametry konta e-mail niezbędne do prawidłowego wysłania alertu przeniosłem "na żywca" z programu pocztowego (gdzie oczywiście działają prawidłowo), dodatkowo dla świętego spokoju sprawdziłem je na stronie (wprowadzałem ustawienia skrzynek z onet i wp).
    Po kolei:
    Serwer SMTP: poczta.onet.pl
    Port: 465
    Nadawca: QNAP
    Autoryzacja SMTP: tak
    Nazwa użytkownika: nazwa_uzytkownika
    Hasło: haslo
    Korzystaj z bezpiecznego połączenia SSL/ TLS: tak
    Typ protokołu: SSL

    No i jakby tu napisać kulturalnie... Szlag zaczyna mnie trafiać...
    Za każdym razem po przejściu na zakładkę "Powiadomienia o alertach" po kliknięciu na wysłanie testowego maila otrzymuję odpowiedź:
    "System nie może wysłać testowego maila, proszę sprawdzić ustawienia."
    Próbowałem restartu nasa po wprowadzeniu zmian, wyłączenia i włączenia, i co? Jedno wielkie rzadkie g...
    Ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem począć (i nie tylko z tym, ale o tym w odpowiednich działach).
    Model TS-419P+, fw: 3.4.2 Build 0331T
    Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując to urządzenie. Miało być prościej, niezawodnie na wyspecjalizowanym sprzęcie, a okazuje się się że zwykły PC z Sambą był łatwiejszy i możliwy do konfiguracji...
     
  10. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Ej nie tak nerwowo;). Qnap nawet daje sie lubic, ale chwile zajmuje by go poznac. Z drugiej strony jak sie zalamujesz przy konfiguracji powiadomien strach sie bac co bedzie jak trafisz na powazniejszy problem;)

    Tak jak powyzej pisalem skrzynki pocztowe (a raczej silniki SMTP), ktore u siebie podpinalem w specyfikacji mialy na stronie port 465 i 587. Niby wszedzie zalecane bylo korzystanie z portu 465, a nie chcialo to dzialac. Zmiana na 587 zadzialala. Powiadomienia sa wysylane prawidlowo. Jesli Onet i WP pozwalaja korzystac z tego portu spróbuj - moze zaskoczy.
    No i przede wszystkim posprawdzaj czy poprawnie masz powspisywana autoryzację SMTP (czasem trzeba wpisac cala nazwe konta, a czasem sam login). Sprawdz tez szyfrowanie (SSL, badz TLS).

    W najgorszym przypadku zaloz konta na GMailu i wprowadz dane jak w powyzszych postach. NIe tzreba na codzien z niego korzystac, bo w gruncie rzeczy chodzi tylko by Qnap mial dostep do silnika SMTP. Wysylac mozesz na Onet, badz WP - tam gdzie masz konto.
     
  11. darthjoe666
    Offline

    darthjoe666 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za szybką odpowiedź, jednakże nic to nie dało :-(. Mam konto na gmail i poprzez gmail również próbowałem. Próbowałem również użyć nieszyfrowanego portu 25. Dalej nic. Nerwowy to nie jestem, bardziej załamany tym że nie jest tak pięknie jak być powinno ;). Urządzenie polubiłbym, gdyby nie było z nim problemów. A tak wychodzi na to, że grzebanie po konsoli się szykuje (ZNOWU). Tyle ze nie nie wiem jeszcze zbytnio gdzie i jak, bo jeszcze nie oswoiłem się z hierarchią plików w qnapie (nie spodziewałem się że będzie taka potrzeba <sciana> ).
     
  12. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    OK. Probowalem. Nawet testowe konto na WP otworzylem i cokolwiek bym nie wpisal nie dziala. Dziwne, bo kazda opcje sprawdzilem, a powiadomienie za kazdym razem nie wyszlo. Zawsze blad. Ustawienia byly wpisywane ze strony WP.
    Po chwili zmienilem ustawienia na gmailowe - zaskoczylo przy pierwszej probie. Moze to jest wyjscie jesli nie chcesz tracic wiecej czasu i nerwow?;)
    Pozdrawiam
     
  13. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    To sa moje ustawienia. Na tym dziala perfekcyjnie.
     

    Załączone pliki:

    • powiad.png [png] - (z-ka) problem z wysyłaniem alertów mailowych [1116,6263] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      powiad.png
      Rozmiar pliku:
      48,2 KB
      Wyświetleń:
      325
      MD5 Sum:
      e2fc431481d762b33cda9f71a7a98320
  14. darthjoe666
    Offline

    darthjoe666 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Pomogło!!! Problem polegał na tym, że podałem nazwę serwera: "smtp.googlemail.com" (z ich strony pomocy, nie ma to jak regularny update własnej strony :lol: ) i wybrałem protokół SSL.
    Po zmianie nazwy na "smtp.gmail.com", nr portu 587 i protokół TSL: "Powodzenie".
    Nie chce mi się wnikać czemu na onet i wp nie chce to gadać, no właśnie może bardziej "szkoda gadać"...
    WIELKIE DZIĘKI!!!
     
  15. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Jakiś czas temu używając Thunderbird'a też nie mogłem odbierać i wysyłać wiadomości z WP. W moim urządzeniu stosuje konto z gmail'a i działa bez problemów. Zwróciłem uwagę że niekiedy na Neostradzie (mam jedną w firmie) klient poczt bardzo długo pobiera pocztę a na końcu pojawia się błąd o przekroczeniu czasu.
    Pozdrawiam
     
  16. emilios8
    Offline

    emilios8 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odgrzeję temat dla potomnych.
    Powiadomienia na moim TS-212 zaczęły działać dopiero po wpisaniu w pole "nadawca" nazwy użytkownika. Jeżeli te dwa pola różnią się od siebie u mnie nie wysyła powiadomień. Mocno mnie o zdziwiło ponieważ sądziłem że w pole nadawca mogę sobie wpisać co chcę.

    Pozdrawiam
     
    • Piwo Piwo x 1
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:10
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale to już jest kwestia ustawień Twojego serwera poczty.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap wysylanie logow o stanie serwera

    ,
  2. nie wysyłać alertów na email

    ,
  3. smtp.gmail.com