Udzielamy pomocy Problem ze współpracą pomiędzy hostem QNAP TS-253A a jednostką zewnętrzną TR-002

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by Franek, Jun 2, 2021.

Loading...
  1. Franek
    Offline

    Franek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    20
    Local Time:
    6:25 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    Witam,

    Zakupiłem dodatkową jednostkę zewnętrzną TR-002 i umieściłem w niej 2 dyski WD RED WD40EFRX, które chciałem połączyć w RAID 1.

    QNAP TS-253A wykrywa jednostkę TR-002 i dyski, przechodzę przez tworzenie RAID 1, znajduje oba dyski, wybieram konfigurację programową (przełączniki na 1,2,3).

    Tworzę volumin i następuje "wykonywanie", które na 55% staje i system informuje, że dostępne dyski 0/2, czyli ich nie widzi.

    Robiłem połączenie RAID 1 poprzez aplikację "QNAP External RAID Manager" i bez problemy utworzyłem RAID 1, później format ExFat i spokojnie można zarządzać poziomu Macbooka dyskami.

    Na TS-253A mam 2 dyski również WD RED 6TB w RAID 1 i chodzą perfekcyjnie łącznie z monitoringiem.

    Pytanie dlaczego "gryzie się" TS-253A z TR-002, skoro jest polecane przez QNAP jako sprzęty kompatybilne ?

    ......................................................
    Update 02.06.2021 g. 7:48

    Po podłączeniu poprzez aplikację "QNAP External RAID Manager" i formacie ExFat, jak chciałem ponownie, aby był wykryty w NAS, nie mogę tego wykonać.

    Zmiana zworek nie pomaga, chociaż jest zastanawiające, bo instrukcja wprost nie mówi w jakim odstępie czasowym powinno się ją wykonać.

    Proszę mnie poprawić jak coś źle robię. Wg. instrukcji:

    ...Włączenie TR-002...po 1 min....

    pkt. 1 - tryb MODE - zworka 1 w prawo, 2 i 3 w lewo (w trybie RAID 1), po 5 sec.. pkt.2

    pkt.2 - tryb Individual - zworki 1,2,3 w lewo i po 5 sec .. pkt.3

    pkt.3 - 3 sec SET... jest 3X BEEP i nie mogę wykonać pkt. 4 od razu bo TR-002 odłącza się od TS-253A

    pkt.4 - tryb MODE - zworka 1 w prawo, 2 i 3 w lewo (w trybie RAID 1), robię dopiero jak jest widoczny w NAS, tylko nadal jest problem z wykryciem

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.3 Build 20210515
    Model serwera: QNAP TS-253A
     

    Attached Files:

  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:25 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    1. jeśli używasz programu do zarządzania - zworki mają być w pozycji Software Control
    2. dyski formatuj w EXT4 - exFAT nie jest dobrym pomysłem
    3. konfiguracje zworek robi się offline (przy wyłączonym TR)



    4. Kolejny raz widzę że moja prywatna teoria potwierdza się ... xDD
     
  3. Franek
    Offline

    Franek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    20
    Local Time:
    6:25 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    Do TS-673 przed chwilą podłączyłem bez problemu.
    Zworki na RAID 1 i bez problemu podłączyłem, ale do TS 253-A już nie chce

    Masz na to odpowiedz ?

    auploads.tapatalk_cdn.com_20210602_965b1f8ea43afe2c1e156f0a52f75ed7.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     

    Attached Files:

  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:25 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    upload_2021-6-2_10-33-23.

    sam jestem ciekaw co miśki odpowiedzą :)