Rozwiązany Problemy z wydajnością

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by ckdudi, Feb 28, 2020.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ckdudi
    Offline

    ckdudi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 31, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Witajcie,
    chciałem się dopytać, doczytać czy znacie jakąś metodę aby automatycznie zwalniać zapełnioną pamięć gdy dochodzi do określonej wartości? (np. 10% wolnej pamięci - optymalizujemy). Pracuję w małej około 15 komputerowej sieci, gdzie dostęp do serwera mają użytkownicy iOs oraz Windows i gdy przychodzi do pracy nad wspólnym dużym projektem to wydajność w programach z serii adobe bardzo spada. Do czasu, aż nacisnę optymalizację pamięci i na kilka minut to pomaga, za chwilę znów wypadałoby wejść i tak co chwilę jeden człowiek musiałby wciskać przycisk jak motorniczy w tramwaju... Aż zaskakuje mnie, że serwer nie ma wbudowanego mechanizmu, który by zwalniał pamięć samoczynnie. Przy okazji rozważam zgłoszenie zapotrzebowania na nowe kości pamięci (w zamian za standardowe 2x2 GB), ale najpierw chciałbym dowiedzieć się jak bardzo to jest zasadne.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1216 Build 20200214
    Model serwera: QNAP TS-453A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    ja bym zaczął od rozwiązania problemu - co zapycha pamięć (pamięc nie używana to pamięc zmarnowana!)
    zaloguj się do FAQ SSH ,tam wklep top - wciśnij shift +m i patrz co wciąga ram

    upload_2020-2-28_14-4-51.
     
  3. ckdudi
    Offline

    ckdudi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 31, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Poniżej wynik zapytania, a pod nim zainstalowane programy (ostatnio pousuwałem niewykorzystywane ostatnimi czasy i powyłączałem wszystko do bólu):

    screen1.


    upload_2020-2-28_14-20-44.

    EDIT 1:
    widzę, że poruszałeś ten problem w wątku odnośnie stabilności oprogramowania:
    Download - [Stable] QTS 4.2.0 Build 0119 | ARM & x86

    rozumiem, że od tych 4 lat nic się nie zmieniło w tej kwestii? :/
     
  4. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    przydałoby się jeszcze free -m
    a robiłeś restart po takim wyłączaniu ?

    w multimedia console masz wyłaczone transkodowanie ?
    po co ci JAVA ? nie używasz - wyłączasz !
     
  5. ckdudi
    Offline

    ckdudi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 31, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Dzięki za odpowiedzi,
    1. free -m
    upload_2020-2-28_14-45-4.

    2. restart był choćby wczoraj przy zaległej aktualizacji

    3. Multimedia Console powodowała duże obciążenia pamięci dlatego Usługi multimedialne: Wyłączone
    teraz wszedłem w transkodowanie i dla spokoju też wyłączyłem (bo było o dziwo włączone) choć pewnie nie wpływało na wydajność bo żadne pliki nie są poindeksowane

    4. Java od teraz wyłączona

    5. aktualny wynik top:
    screen2.
     

    Attached Files:

  6. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    wygląda dobrze , masz 1,5 GB ramu w cache - nic złego

    SQLa używasz w QNAPie ?
     
  7. ckdudi
    Offline

    ckdudi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 31, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Był zainstalowany przez chwilę phpmyadmin, ale ostatecznie skorzystaliśmy z zewnętrznych serwerów do testów.
    EDIT.
    Ten służy jedynie do współpracy przy programach indesign/phoshop.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    to pisz do helpdesku qnapa z appcenter po pl , bo to wygląda dziwnie

    PS: sieć jest gigabitowa ? SMB w jakiej wersji ?
     
  9. ckdudi
    Offline

    ckdudi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 31, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    1. napiszę (domyślam się tylko że chodzi Ci o te procesy apache i sql? ja nie rozumiem czemu one się wyświetlają... mimo braku zainstalowanych jakichkolwiek baz)
    2. sieć gigabitowa, SAMBA 2.1, 3 (1 powodowała różne problemy w komunikacji na linii iOS - WINDOWS w przypadku pracy na pakietach adobiego, tutaj udało nam się osiągnąć kompromisy)
     
  10. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    1. to może byc mariadb wykorzystywana przez OS , ale bez klikania po qts nie sprawdze tego
    2. SMB 2.1 jest w sam raz na te czasy
     
  11. ckdudi
    Offline

    ckdudi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 31, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    2:20 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Mimo wysłanego zapytania do helpdesku, dzięki Tobie przypomniałem sobie, że dwa lata temu faktycznie włączyłem ustawiając serwer WWW (to miała być dodatkowa funkcjonalność do testów aplikacji jakie u Nas piszemy czasem) własnie mariaDb i serwer WWW, teraz po wyłączeniu ich, jak ręką odjął wydajność nagle się mocno zwiększyła (choć to zaskakujące, że mimo, że nie są wykorzystywane to było tak duże obciążenie qnapa. Mimo wszystko zamówiłem rozszerzenie pamięci Ram (aktualnie 4GB, zamówione dwie kości po 4GB), jestem przekonany, że teraz będzie w porządku :) Dziękuję za pomoc. Temat uważam za zamknięty :)
    upload_2020-3-3_12-48-25.
     

    Attached Files:

Thread Status:
Not open for further replies.