Przed zakupem...

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika papiet, 5 Sierpień 2008.

Ładowanie...
  1. papiet
    Offline

    papiet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Posiadam w domku maluską siec WiFi. Niestety IP przyznawane jest dynamicznie, a po stronie LANu stoi routerek z serwerem DHCP. W przypadku komputerow pracujacych w sieci znalazlem sposob na dostep do nich z zewnatrz. Zastosowalem rozwiazanie oparte na tzw. wirtualnej karcie sieciowej.

    Chcialbym kupic jeden z modeli Qnap (101 prawdopodobnie), ale nieco martwie sie, ze nie dostane sie do jego zasobow z zewnatrz (np. z pracy). Czy jest jakas mozliwosc instalacji wirtualnej karty sieciowej, moze sam Qnap posiada taka funckje, dzieki ktorej problem dynamicznego IP znika? Nie moge sie nigdzie doczytac.

    Z gory dzieki za sugestie

    Pozdrowka z pochmurnej Warmii
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam

    TS-101 - hmmm :) nie jest to najlepsze urzadzenie. Sam osobiscie polecam TS-109. O wiele bardziej rozwojowe i wiele wiecej mozliwosci - dodatkowe oprogramowanie i etc... Roznice w TS-101 a TS-109 sa kolosalne.

    Jesli chodzi o wirtualna karte sieciowa... czy masz na mysli cos w stylu Hamachi? Jesli tak to na TS-101 napewno tego nie zainstalujesz. Na TS-109 mozesz zainstalowac OpenVPN'a (ale proces tez jest skomplikowany).

    Powiedz jak konkretnie rozwiazales problem polaczenia sie zdalnego.

    Pozdrawiam
     
  3. papiet
    Offline

    papiet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzieki wielkie.

    Już wiem, że 109 a nie 101.
    Rezczywiscie chodzilo o hamachi w połączeniu albo ze zdalnym puplpitem albo z czyms z rodziny VNC. Wiem juz rowniez, ze nie zainstaluje hamachi na 101 ani na 109 ani na zadnym z QNAP.

    Musze cos pomyslec, ale niestety moja wiedza na temat srodowisk linuxowych oraz podobnych jest nedzna.

    Pozdrawiam
     
  4. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:55
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    a jakbyś zarezerwował sobie jeden IP dla QNAP'a na serwerze DHCP?

    albo VPN na routerze uruchomił.. (o ile masz taką opcję)
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    VNC da sie zainstalowac na QNAP'ach...
    patrz Optware
     
  6. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:55
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    VNC? i co wtedy będzie widać na nim? 'pulpit' QNAP'a?

    BTW papiet jesteś za NATem? Jeżeli tak to nic nie poradzisz z VNC (i nie chodzi tu bynajmniej o dynamicznie przydzielane IP). Najlepiej porozmawiaj z administratorem swojej sieci..
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    mialem namysli VPN
    ale inaczej... zmienny adres IP rozwiazesz DynDNS'em
    problem w tym czy masz mozliwosc przekierowania portow na routerze?

    da sie odpalic wirtualna sieciowke np. na ts-209 - testowane
    problem w tym co Ci to da zeby laczyc sie przez internet? przeciez chyba sobie nie przydzielisz stalego adres w internecie... nie rozumiem... wytlumacz mi co uzyskasz ta wirtualna sieciowka
     
  8. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:55
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wirtualna sieciówka pozwala łączyć się z komputerami za NATem, podobnie jak pozwoliłby Ci się połączyć VPN..
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie zrozumiałes chyba mojego pytania... a Twoja odpowiedz nie wyjasnia pojecia wirtualnej sieciowki

    na wirtualnej sieciowce mozesz przydzielic inny adres IP, np na innej podsieci

    tylko jezeli to bedzie mialo pomoc w polaczeniu sie z zewnatrz bedziesz musial miec adres IP ktory bedziesz mogl sobie przydzielic
    problem w tym... czy uzytkownik ma taka mozliwosc
     
  10. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:55
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Yyy... to możliwe, że źle rozumiem działanie Hamachi ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Hamachi ), i o ile mi to działało to tworzy wirtualną podsieć niezależnie czy jesteś za natem (większość sieci osiedlowych) czy też masz zmienny IP ale bez NAT (np neostrada) przekazując wszystko przez UDP. Jeżeli nie blokuje Ci nic poszczególnego portu UDP to możesz się dowolnie łączyć między powyższymi rodzajami sieci (zza NAT oraz bez NAT)..

    Natomiast by połączyć się przez VPN, serwer VPN musi być na maszynie realizującą maskowanie (tudzież wystarczy odpowiednie przekierowanie portów na maszynie maskującej)..

    DynDNS rozwiąże Ci tylko problem w przypadku jeśli nie jesteś za NATem, natomiast jeśli jesteś za NATem administrator sieci musiałby przekazywać porty bądź też udostępnić połączenie VPN (a następnie z poziomu VPN dostałby się na swój komputer o ile znałby jego IP, który bez problemu można znaleźć (być może jest on przydzielany stale ten sam))..

    Mam nadzieję, że dyskusję będziemy kontynuować po świętach.
    Pozdrawiam.
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a tam po swietach :)
    Faktycznie odnoszac sie do Hamachi tak dziala... Natomiast mechanizm Hamachi to polaczenie VPN'a z P2P. Inaczej usluge Hamachi mozna nazwac NAT2NAT.
    Polega ona na tym ze oba klienci Hamachi lacza sie z serwerem ktory pomaga nawiazac polaczenie pomiedzy dwoma klientami. Serwer pelni role bramki dostepu.
    Natomiast wirtualna sieciowka jest tylko po to, aby wemulowac klientow z drugiej strony w Twoim komputerze...

    Faktycznie szkoda, ze sam QNAP nie ma uslugi Nat2Nat i jakiegos prostego klienta Windows'owego czy Linux'owego.

    Kiedys nawet stworzylem projekt Qnetwork i Qconnect. Qnetwork mialbyc glownym serwerem do ktorego lacza sie uzytkownicy Qconnect - usluga uruchomiona na NAS'ie QNAP'a... Co najlepsze cale rozwiazania mialo dawac jeszcze mozliwosc wymiany sie plikami pomiedzy uzytkownikami (powiedzmy jak program Direct Connect) - niby proste ... mozna wykorzystac gotowy protokol i wpleść w istniejacego QNAP'a.
    Natomiast dodatkowa zaleta Qnetwork mialbyc dedykowany klient pod Windows'a i Linux'a dzieki ktoremu mielibysmy dostep do zasobów naszego QNAP'a - nie wazne skad i nie wazne czy za NAT'em - bo przeciez Qconnect czyli nasz QNAP bylby caly czas polaczony z Qnetwork.

    Niestety Polska to dziwny kraj a zwyczaje jakie tutaj panują nie sa znane reszcie swiata. Dlatego tez rozmawiajac z QNAP'e, oni caly czas nie moga zrozumiec tego ze wiele osob nie ma mozliwosci podlaczenia QNAP'a na zewnatrz - blokuje ich NAT.

    Mam nadzieje, ze kiedys znajde czas i bede kontynuowal projekt - samo zalozenie wymiany plikow miedzy uzytkownikami QNAP'a moze byc ciekawe.

    Pozdrawiam
     
  12. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:55
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    hehe.. Czyli reasumując, Hamachi działało by dobrze, tylko po co go używać w przypadku QNAPa?

    'Problem dynamicznego IP' nie jest takim ważnym problemem, gdyż na serwerze DHCP można zarezerwować sobie konkretny IP udzielany na podstawie odpowiedniego adresu MAC.

    viewtopic.php?f=31&t=433
     

Poleć tę stronę