Udzielamy pomocy Przekierowanie domeny na qnapa, niestandardowy port

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Seba5120, 8 Listopad 2018.

Ładowanie...
  1. Seba5120
    Offline

    Seba5120 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    802.11a
    QBack-25 802.11a
    Witam.
    W jaki sposób przekierować wykupioną domenę na serwer qnapa bez portu w adresie?
    Wiem dużo się naczytałem na temat domeny i za każdym razem jest ustawienie serwera na port 80.
    Tylko że ja nie mogę przekierować portu 80 w routerze na serwer i muszę wykorzystać własny port np. 1234.
    Mogę wejść na serwer z zewnątrz na:
    ip_zewnetrzne:1234/WordPress
    A jak na taki adres przekierować domenę:
    domena.pl
    A żeby nie bylo:
    domena.pl:1234

    Pozdrawiam Sebastian


    Wersja oprogramowania Firmware: najnowszy
    Model serwera: QNAP ts251
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 287
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 149 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zmienić router/providera/zażądać odblokowania portu 80 ?
     
  3. Seba5120
    Offline

    Seba5120 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    802.11a
    QBack-25 802.11a
    Niestety zarezerwowany dla usługodawcy, nie ma innej możliwości, żeby to obejść?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 287
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 149 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie - skoro router blokuje port 80 ..

    pozostaje tylko reverse proxy na innej maszynie w internecie.
     
  5. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    212
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +20 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Jest, miałem dokładnie taki sam przypadek. Usługodawca potrzebuje portu 80 Twojego routera (z naciskiem na Twojego) do ewentualnych interwencji serwisowych. Wtedy wchodzi na Twój router po porcie 80 podając Twoje IP publiczne. Ja dogadałem się przedstawiając potrzebę serwera www, a ten potrzebuje portu 80 i bez problemu usługodawca zrezygnował z portu 80 i udostępnił mi go. Po jakimś czasie zmapowałem na routerze port 80 na 90 i przedstawiłem całą sytuację technikowi usługodawcy. Teraz jeśli chcą coś robić zdalnie na moim routerze podają mój IP publiczny z portem 90 i wchodzą na router. Wszystko kwestia dobrej woli po stronie usługodawcy i mądrej argumentacji.
    I powiem Wam jeszcze coś. Przy pierwszej bytności właściciela firmy u mnie i przedstawieniu "problemu portu 80", nie dość że odblokował mi port to gratis dostałem 30MB/s dodatkowego downloadu.. I nie działo się to w Erze.:D
    Możesz, wydaje mi się, wykorzystać port 8081 jeśli masz certyfikowaną domenę SSL`em. Wtedy potencjalny internauta wpisując Twoją nazwę domeny w przeglądarce domyślnie przekierowywany jest na port 8081.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  6. cajar
    Offline

    cajar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    60
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Ale przecież domyślny port dla protokołu HTTPS to 443, a nie 8081. Tak jak domyślny dla HTTP to 80.

    A nie ogarniesz tej zmiany portu na apache httpd + mod rewrite?
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 287
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 149 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a gdzie miałby być ten apache ? bo przecież nie na tym samym hoście ...
     
  8. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    212
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +20 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Mylisz dwie rzeczy. Połączenie z NAS i to są porty 8080 i 443 i serwer www tam porty to 80 i 8081. Oczywiście mówimy o domyślnych ustawieniach.
    upload_2018-11-12_9-35-42.

    upload_2018-11-12_9-36-18.
     
  9. Seba5120
    Offline

    Seba5120 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    802.11a
    QBack-25 802.11a
    A jest jakaś możliwość bez przekierowania portu połączyć się z serwerem www z zewnątrz?
    Jak np. usługa smartshare która po udostępnieniu wygląda następująco:
    myQNAPcloud share link

    Jeśli mam port w linku czyli np: IP:1234
    to nie skonfiguruje pod to własnej domeny :/
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 287
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:23
    Oceny:
    +1 149 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    masz przykład z życia - port 80 też jest zablokowany u mnie - mam wykupionego małego vpsa w ovh który "przekierowuje" ruch z mojego Qnapa na port 80 tego vpsa - więc wpisując adres www.xxx.ovh tak naprawdę zmuszam vpsa do pobrania strony z mojego Q , ale dla ciebie jest to strona bez nr portu.

    Opisałem jak to zrobic na forum - szukajka nie gryzie!
    --- Połączono posty, 18 Listopad 2018 o 09:06, Data oryginalnego postu: 18 Listopad 2018 o 09:03 ---
    ovh jest na razie tańsze .. aruba ma fajne parametry.