How-To Przetestowane pamięci RAM do QNAP

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika pigers, 18 Styczeń 2016.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    VendorModelCapacityDual-ChannellNoteAdded
    A-DataADDS1600W4G11-R4 GBNADDS1600W4G11-R2/24/2016
    CorsairCMSO8GX3M2C1600C118 GBTakCMSO8GX3M2C1600C113/29/2016
    CrucialCT51264BF160B4 GBNieCrucial CT51264BF160B 4 GB DDR3 PC3-12800 Unbuffered NON-ECC 1.35Vn/a
    CrucialCT102464BF160B8 GBNie8GB Crucial CT102464BF160B (1600MHz, 1,35V, CL11)2/23/2016
    GoodRAMGR1600S3V64L11/8G8 GBTakGOODRAM DDR3 8GB 1600MHz CL11 SODIMM 1.35Vn/a
    GoodRAMGR1600S3V64L11/4G4 GBNieGOODRAM SO-DIMM DDR3 4096MB PC1600 CL11 256x8 1,35Vn/a
    GoodRAMGR1600S3V64L11S/4G4 GBNieGR1600S3V64L11S/4Gn/a
    GoodRAMGR1600S3V64L11/8G 8 GBNieGOODRAM GR1600S3V64L11/8G8/9/2016
    HynixHTM451S6AFR8A4 GBNieWymienione na Hynix HTM451S6AFR8A - PB N0 AA 4Gb PC3L-12800S - 11 - 12 - B48/9/2016
    KingStonHX316LS9IBK2/88 GBTakKingston HyperX DDR3 2x4GB 1600 CL9 - HX316LS9IBK2/8n/a
    KingStonKVR16LS11/44 GBNieKingston 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 SODIMM 1.35 V KVR16LS11/4n/a
    KingStonHX316LS9IB/44 GBNieKingston HyperX DDR3 4GB 1600MHz Non-ECC CL9 SODIMM 1.35 V Impact Black Seriesn/a
    KingStonKVR16LS11/88 GBNieKVR16LS11/8 1.35Vn/a
    KingStonHX316LS9IBK2/1616 GBTakKINGSTON HYPERX HX316LS9IBK2/16 1.35V 16GB DDR3L-1600 CL9 2X8GB DUAL5/2/2016
    KingStonHX316LS9IB88 GBNieKINGSTON HX316LS9IB88/9/2016
    TranscendTS256MSK64W6N2 GBNieOryginalne z TS-253A - Transcend 2G 1Rx8 DDR3L 1600 SO8/9/2016
    unknownn/a8 GBNieMT16KTF1G64HZ-1G9E25/2/2016
    ShareTronicSM322NW08IAF16 GBTak11/5/2016
    SamsungM471B5173DB0-YK4 GBNieSamsung SODIMM DDR3L, 1600MHz, 4GB, C11 (M471B5173DB0-YK0)1/16/2017
    SK HynixHMT351S6EFR8A4 GBNieSK hynix SODIMM 4GB 2Rx8 PC3L-12800 -11-12-F3 ( HMT351S6EFR8A-PB NO AA )1/16/2017
    Silicon PowerSP004GLSTU160N024 GBNieSILICON POWER 4GB DDR3 (SP004GLSTU160N02)n/a
    CrucialCT51264BF160BJ4 GBNieCrucial 4GB DDR3L 1600MHz CL11 SODIMM 1.35V (CT51264BF160BJ)5/21/2017
    SamsungM471B1G73QH0-YK08 GBNie..7/27/2018




    Jeśli macie jakie pamięci już dodane - wrzućcie nazwę , dodam i skasuje posta.


    Generalne zasady:
    1. DDR3 LowPower (takie jak do laptopów) czasami pisane LP, bądź L
    2. Napięcie 1,35 V
    3. Taktowanie 1333 MHz bądź 1600 MHz
    4. Rozmiar - wg potrzeb
    Ważne informacje:
    1. QNAP potrafi działać z pamięciami Dual RAM.
    2. W NASie montujemy pamięci tych samych rozmiarów : 2 Gb + 2 Gb, 4 Gb + 4 Gb. W przypadku gdy damy pamięci "nierówne" rozmiarem NAS nie włączy się poprawnie i bedzie komunikować problem czerwoną diodą.
    3. Wymiana pamięci RAM nie jest operacją on-line - trzeba wyłączyć urządzenie przed montażem.
    Upgrade RAM Memory for QNAP NAS
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. szeryff
    Offline

    szeryff Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Do TS-253A wsadziłem Samsungi M471B5173EB0-YK0. Działają.
     
  3. sebkrz
    Offline

    sebkrz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Marzec 2017
    Wiadomości:
    1
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jest gdzieś dostępna ta lista pasujacych kości RAM. Mam TS-251 i chce dokupić 2 x 4GB. Co polecacie ?? Potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
     
  4. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    U mnie w TS-453Bmini siedzi: 2x HYPERX HX316LS9IB/8 więc pewnie kości po 4 GB też będą pasować.
     
  5. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    pigers coś się chyba popsuło z wyświetlaniem tej listy ?
    Kupuje właśnie TS-251A -2G i chciałbym zobaczyć ile w przyszłości będzie mnie kosztować rozbudowa.

    Pozdrawiam
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tak, dokument szlag trafił.

    Pamięć ma być low power 1,35v ddr3
     
  7. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    te blacki moga nie dziala bo sa za szybkie (taktowanie 2133 MHz).
     
  9. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    No właśnie tak mi się coś wydaje, a co myślisz o tym

    GoodRam DDR3 4GB 1600 CL11

    Tylko czy dwie takie same
    będą działać w dual ?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jasne ! już dodaje to do głównego posta.
     
  11. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
  12. SzczeMar
    Online

    SzczeMar Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Maj 2014
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Będzin
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Kiedyś zassałem ten dokument do siebie, dodaje go w załączniku.
    Mam nadzieje że nikogo tym nie wkurzę...
     

    Załączone pliki:

  13. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Ja na pewno sie nie pogniewam, szukalem tej listy. Dzieki ziomus.

    Tak przy okazji jak by ktos probowal uruchomic Corsair CMSX8GX3M2A1600C9, szkoda zachodu QNAP sie resetuje w losowych momentach i krzyczy ze byl nie prawidlowo zamkniety.

    Corsair DDR3 SODIMM 2x8GB 1600MHz CL10 (CMSX16GX3M2A1600C10) w Morele.net

    Jak cos na sprzedaz :)
     
  14. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zgloszenie do bazy - w QNAP 253 PRO dziala 16GB - 2x Samsung M471B1G73QH0-YK0 (DDR3L 8GB 2Rx8 12800S-11-13-F3) - pamiec poprawnie wykrywana i wykorzystywana.
    --- Połączono posty, 30 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 26 Lipiec 2018 ---
    Dziala rowniez 2x4GB Ramaxel 1Rx8 PC3L-12800S - oznaczenie modulu Rmt3170me68f9f.

    Zarowno ww. SAMSUNG i Ramaxel dzialaja w dual channel, zreszta mam wrazenie ze w Qnap nie ma mozliwosci innej pracy przy 2 modulach - przy nie sparowanej pamieci np. Inna wielkosc modulow typu 2gb + 4gb NAS sie nie wlacza.
     
  15. grreso
    Offline

    grreso Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    A czy śmiało te pamięci zadziałają na TS-253BE?
    Z góry dzięki za info, zastanawiam się, czy kupować wersję z 2GB i dokupić 2x8GB, wyjdzie taniej.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zawsze taniej wyjdzie kupić pamięci samemu i zamontować
     
  17. coonrado
    Offline

    coonrado Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Planuję rozszerzyć pamięć RAM w moim TS-653A, aktualnie 2x2GB fabrycznie.
    I teraz pojawia się pytanie bo producent zapewnia, że maksymalna pamięć RAM to 2x4GB.
    Piszecie, że niektóre modele potrafią obsłużyć 2x8GB.
    Czy mój TS-653A będzie prawidłowo działał z 16GB na pokładzie?
    Chciałbym wrzucić kości KINGSTON HYPERX HX316LS9IBK2/16 1.35V 16GB DDR3L-1600 CL9 2X8GB DUAL
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    8 GB per slot działa - sam mam wciśniętą jedną 8 GB kość

    upload_2018-10-10_23-50-27.
     
  19. coonrado
    Offline

    coonrado Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    W takim razie się nie zastanawiam i zamawiam nowy RAM :D
    --- Połączono posty, 13 Październik 2018 o 14:30, Data oryginalnego postu: 11 Październik 2018 ---
    Potwierdzam, pamięć 16GB (KINGSTON HYPERX HX316LS9IBK2/16 1.35V 16GB DDR3L-1600 CL9 2X8GB DUAL) prawidłowo współpracuje z QNAP TS-653A :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1