Help Przyspieszyć NAS, karty rozszerzeń i dyski SSD (PCIe M.2 SATA;PCIe M.2 NVme; 2,5" SATA)

jk.1

Entry Technician
Q Associate
Mar 26, 2016
31
2
8
51
QNAP
TVS-x71
Ethernet
1 GbE
Muszę przyspieszyć NAS'a (TVS-671, i7, 16GB RAM, 4x 3TB 2x 1TB, cache M.2 PCIe SSD 512GB (adapter noname – nie można utworzyć woluminu – tylko pamięć podręczna z zapasem alokacji 20%) - kopia dysków jest robiona na innego NAS'a - więc to nie problem (nieistotne).
Mój LAN to 1Gbit/s i nie myślałem o zmianie, NAS wykorzystuje 2x 1Gb/s, a mogę zrobić 4x 1Gb/s - switch 24 port z Port Trunkingiem).

Rozpatrywałem różne opcje:

1. Kieszeń adapter QDA-A2AR + 2 Dyski 2,5" SSD SATA
2. Kieszeń adapter QDA-A2MAR + 2 Dyski M.2 2280 SSD SATA

3. Karta QM2-2P10G1TA + 2 Dyski M.2 2280 PCIe (Gen2 x 2) NVMe
4. Karta QM2-2S10G1TA + 2 Dyski M.2 2280 SSD SATA

5. Karta QM2-2P-384 + + 2 Dyski M.2 2280 PCIe (Gen3 x 4) NVMe

Wada rozwiązania 1 i 2: zajęte miejsce na Dysk (czyli wyrzucenie jednego dysku 3,5")
Zalet rozwiązania 1 i 2: cena

Wada rozwiązania 3 i 4: cena
Zaleta rozwiązania 3 i 4: wydajność i dodatkowy LAN 10GB (na razie nie wykorzystam)

Wada rozwiązania 5: cena (ale niższa niż 3 i 4)
Zaleta rozwiązania 5: wydajność

I teraz moje wątpliwości:

System mogę przenieść na opcje 1 i 2 ale czy tak samo mogę zrobić z rozwiązaniem 3 i 4. Wyczytałem, że „Dyski M.2 SSD można zainstalować w celu utworzenia puli pamięci podręcznych lub woluminu z obsługą Qtier.”
Przy rozwiązaniu 5: „Dyski M.2 SSD* można zainstalować w celu utworzenia puli pamięci podręcznych lub woluminu automatycznego warstwowania.”

W1. Czy w takim razie może tam być system?

W2. A jeśli może tam (3,4,5) być system to wg QNAP rozwiązanie 4 jest szybsze od 3 jeśli chodzi o transmisję LAN. A czy jeśli chodzi o transfer z dysków to wydajniejsze będzie rozwiązanie 3 (dyski NVMe)?

W3. Czy transfer z dysków będzie taki sam przy rozwiązaniu 3 i 5? Oczywiście przy nieużywaniu LAN w opcji 3 i takich samych dyskach.

W4. Czy wg Was rozwiązanie 3 to po prostu rozwiązanie 5 + LAN 10Gbit/s?

Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi / opinie.

Ja poszedłem w Twoje rozwiązanie 3, na razie tylko z 1 dyskiem.
Można normalnie postawić system. Ja zrobiłem pule pamięci na niej wolumen systemowy z migawkami.
Wersja 3 powinna być szybsza od wersji 4, ze względu na ograniczenia protokołu SATA
W miarę przystępnie różnice są opisane np. tu: SATA, M.2 SATA czy M.2 NVMe - jaki SSD kupić
lub tu: Dyski M.2, czyli jaki wybrać najlepszy dysk?
Z tego co widzę to różnica pomiędzy 3 i 5 to nie tylko sieciówki, ale i generacji PCIe (i tym samym szybkości ) obie QM2-2x10G1TA mają PCIe Gen2 x 4, a karta QM2-2P-384 ma PCIe Gen3 x 8

Cześć,
Ja rozważam opcję z dołożeniem karty PCI ale te od QNAP są bardzo drogie. Czy ktoś z Was namierzył karty z m.2 pasujące i kompatybilne z QNAP?
Na stronie QNAP z innych firm są tylko sieciówki:
Compatibility List - QNAP

• ·
  • QuTS hero x86_64
  • ·
  • 100 GbE
  • ·
  • 88 rdzeni i jeden rdzeń kręgowy
Wszystkie będą działać, lecz QTS pozwoli zrobić Ci tylko cache. Jeżeli chcesz używać jako zwykłe woluminy - musisz je stworzyć na QM2, a potem przełożyć. Jedyne co jest istotne to czy są lewo/prawo stronne (żeby nie zawadzało) i odpowiednio krótkie (bo niektóre Q mają blachę i ona przeszkadza jeżeli chcesz włożyć adapter na x16 i trzeba go ciąć).

• Like
Reactions: Kong
Wszystkie będą działać, lecz QTS pozwoli zrobić Ci tylko cache. Jeżeli chcesz używać jako zwykłe woluminy - musisz je stworzyć na QM2, a potem przełożyć. Jedyne co jest istotne to czy są lewo/prawo stronne (żeby nie zawadzało) i odpowiednio krótkie (bo niektóre Q mają blachę i ona przeszkadza jeżeli chcesz włożyć adapter na x16 i trzeba go ciąć).
Też chciałbym włożyć SSD nvme i wykorzystać jako volumin.
Z Twojego posta zrozumiałem, że najpierw konfiguruję wszystko na QM2, później mogę przełożyć SSD na kartę za np. 60 PLN i powinno wszystko działać?

Users search this thread by keywords

1. adapter
  2. nvme
  3. pamięć podręczna
  4. QDA-A2MAR czy QDA-A2AR
  5. ssd cache
  6. jaki dysk nvme
  7. QM2-2P10G1TA czy QDA-A2MAR
  8. M.2 pcie karta rozszerzeń
  9. Karta m.2 nvme
  10. cache
  11. pci nvme