Pytanie do użytkowników usługi DSL w TPSA.

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 30 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Mam łącze DSL 4 Mb/s. Czy ktoś z Państwa musi restartować modem przynajmniej raz w tygodniu ?. Restart modemu musi nastąpić, ponieważ prędkość z 4Mb spada powiedzmy do 256-512 kb/s. Po restarcie znów tydzień spokoju. Zgłaszając usterkę w TPSA słyszę, że modem powinien być, co jakiś czas restartowany. Mam w 12 innych oddziałach firmy DSL 1 i 2 Mb/s i działają bez problemowo a restart odbywa się w chwili braku zasilania.
    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 440
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +1 449 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przypadek z DSL'em i TPSA...

    Oczywiscie oprocz standardowego resetowania conajmniej raz w tygodniu, mozna bylo zauwazyc problemy z dzialaniem lacza... wlasnie na DSL'u 4mbit. Ale korzystajac z promocji nasza firma zakupila DSL 15000 (czyli 15mbit) ktory mial dzialac bezproblemowo. Po 3 miesiacach dzialania wywalilo net'a tak ze musieli obnizyc predkosc DSL'a do 8mbit'ow...
    Lacze uruchomione na parametrze 8mbit pracowalo ok. 6 miesiecy po czym TPSA raczyla zrekompensowac straty w postaci obnizenia kolejnych rachunkow. Dzis lacze pracuje w predkosci 15mbit, jednak realnie moge wyciagnac z niego max 12mbit....

    Jesli chodzi o TPSA DSL to faktycznie daleko im dobrej jakosci lacza...

    A co do modemow... te ich modemy to syf jakich malo...
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Ja zaczynałem od 15 Mb/s (brak pozytywnych warunków technicznych), 8 Mb/s (brak pozytywnych warunków technicznych), 4 Mb/s jest ale ciągle z tym problem. Centrale telefoniczna widzę z okna firmy. Po zgłoszeniu usterki panowie z TPSA robią restart modemu lub robi to „błękitna linia” i działa dalej. Ponoć usterka trudna do identyfikacji i ciągle słyszę że modem powinien być co jakiś czas restartowany (co jaki nikt nie wie).
     
  4. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Musze zgodzic sie z SiLAS'em. TPSA niestety dziala na tak gownianych modemach, ze rece opadaja. Z moich wieloletnich potyczek z TPSA i roznymi ich wynalazkami sieciowymi zauwazylem jedno, ze modemy najczesciej sie przytykaja (zaczynaja pracowac coraz wolniej i wolniej i wolnie....) najczesciej w przypadku uslug p2p dzialajacych na tych laczach. Nie wytrzymuja duzej ilosci otwieranych portow w ktorkim czasie...
    anyway na Twoim miejscu zarzadalbym wymiany modemu na poczatek na inna sztuke a jak to nie pomoze to na inny model. Ostatecznosc dla bardzo zdesperowanych jest zakup wlasnego modemu, z tym, ze takie zabawki troche kosztuja, jesli ma to byc cos z wyzszej polki.

    a na koniec anegdota z czasow SDI jeszcze i zgloszenia mojej usterki odnosnie przytykania sie lacza (idzie idzie idzie a nagle nic przez 10-15 sec i znowu idzie idzie idzie) w czasach gdzie TPSA gwaltem i przemoca chciala ludzi z SDI zmusic na migracje do NEO a ja sie bronilem - rozmowa z technikiem:
    Technik: "A do czego ma pan podlaczony ten modem?"
    Ja: "A do komputera z Linuxem"
    Technik: "A jaki on ma procesor"
    Ja: "AMD k62 300MHz"
    Technik: "To pewnie przez ten komputer, bo jest za wolny i nie nadaza z wysylaniem i odbieraniem pakietow"
    Wyobrazcie sobie moja reakcje, biorac pod uwage ze studiowalem informatyke ze specjalnoscia sieci komputerowe <spoko>
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Obawiam się, że tematu instalacji własnego modemu nie przeforsuję w TPSA (modem musi być ich). Ruch p2p jest zablokowany. Zamiast użerać się z TPSA wstawiłem zegar, który codziennie o 3:00 wyłącza na chwilę zasilanie modemu.
     
  6. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    lol2 rozwiazanie rzeczywiscie a'la TPSA <spoko>

    Generalnie naskrobalbym im jakies oficjalne pismo najelpiej zeby pod nim sie jeszcze skrobnal jakis przyjaciel z uczelni o tytule przynajmniej prof., ze w zwiazku z nieprawidlowym dzialaniem lacza zglaszasz usterke i oczekujesz jej rozwiazania. A do czasu az sie z tym nie uporaja zarzadac obnizenia rachunku ze wzgledu na nierozwiazana i oficjalnie zgloszona awarie. Jak ich po kieszeni nie uderzysz, albo nie zagrozisz rozwiazaniem umowy, to beda z Ciebie robic idiote wmawiajac, ze czarne jest biale.
     
  7. adatel
    Offline

    adatel Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    8 Maj 2009
    Wiadomości:
    18
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    13:22
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jaaasne jasne .. ale najpierw Kolego przeczytaj umowę zanim zaczniesz walkę z wiatrakami, - tam jasno jest napisane "do" chyba że masz gwarantowane łącze synchroniczne - a wtedy możesz swoje argumenty zacząć wytaczać - życzę wytrwałości. (no i musisz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt pomiarowy z odpowiednimi certyfikatami, i "lejcami" dla siebie, bo byle Henia bez kilku papierków to nie będą słuchali :)))
    Dla przykładu podam że walczyłem z UPC, Ci dają 10kę i zgadnijcie co mam .. w porywach 2kę.., a jak zaczyna się promocja i kampania w TV to spada do 256 :-((((

    pozdrawiam
    Adaś
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    12:22
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Ja już prawie zapomniałem o problemie. Co dziennie robię restart modemu i działa poprawnie. Kiedyś ktoś mi mówił, że węzeł będzie modernizowany. Teraz jest kryzys i chyba nikt o tym nie myśli.
    Słyszałem, że w Netii jest podobnie.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.