Pytanie do użytkowników usługi DSL w TPSA.

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 30 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Mam łącze DSL 4 Mb/s. Czy ktoś z Państwa musi restartować modem przynajmniej raz w tygodniu ?. Restart modemu musi nastąpić, ponieważ prędkość z 4Mb spada powiedzmy do 256-512 kb/s. Po restarcie znów tydzień spokoju. Zgłaszając usterkę w TPSA słyszę, że modem powinien być, co jakiś czas restartowany. Mam w 12 innych oddziałach firmy DSL 1 i 2 Mb/s i działają bez problemowo a restart odbywa się w chwili braku zasilania.
    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przypadek z DSL'em i TPSA...

    Oczywiscie oprocz standardowego resetowania conajmniej raz w tygodniu, mozna bylo zauwazyc problemy z dzialaniem lacza... wlasnie na DSL'u 4mbit. Ale korzystajac z promocji nasza firma zakupila DSL 15000 (czyli 15mbit) ktory mial dzialac bezproblemowo. Po 3 miesiacach dzialania wywalilo net'a tak ze musieli obnizyc predkosc DSL'a do 8mbit'ow...
    Lacze uruchomione na parametrze 8mbit pracowalo ok. 6 miesiecy po czym TPSA raczyla zrekompensowac straty w postaci obnizenia kolejnych rachunkow. Dzis lacze pracuje w predkosci 15mbit, jednak realnie moge wyciagnac z niego max 12mbit....

    Jesli chodzi o TPSA DSL to faktycznie daleko im dobrej jakosci lacza...

    A co do modemow... te ich modemy to syf jakich malo...
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Ja zaczynałem od 15 Mb/s (brak pozytywnych warunków technicznych), 8 Mb/s (brak pozytywnych warunków technicznych), 4 Mb/s jest ale ciągle z tym problem. Centrale telefoniczna widzę z okna firmy. Po zgłoszeniu usterki panowie z TPSA robią restart modemu lub robi to „błękitna linia” i działa dalej. Ponoć usterka trudna do identyfikacji i ciągle słyszę że modem powinien być co jakiś czas restartowany (co jaki nikt nie wie).
     
  4. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Musze zgodzic sie z SiLAS'em. TPSA niestety dziala na tak gownianych modemach, ze rece opadaja. Z moich wieloletnich potyczek z TPSA i roznymi ich wynalazkami sieciowymi zauwazylem jedno, ze modemy najczesciej sie przytykaja (zaczynaja pracowac coraz wolniej i wolniej i wolnie....) najczesciej w przypadku uslug p2p dzialajacych na tych laczach. Nie wytrzymuja duzej ilosci otwieranych portow w ktorkim czasie...
    anyway na Twoim miejscu zarzadalbym wymiany modemu na poczatek na inna sztuke a jak to nie pomoze to na inny model. Ostatecznosc dla bardzo zdesperowanych jest zakup wlasnego modemu, z tym, ze takie zabawki troche kosztuja, jesli ma to byc cos z wyzszej polki.

    a na koniec anegdota z czasow SDI jeszcze i zgloszenia mojej usterki odnosnie przytykania sie lacza (idzie idzie idzie a nagle nic przez 10-15 sec i znowu idzie idzie idzie) w czasach gdzie TPSA gwaltem i przemoca chciala ludzi z SDI zmusic na migracje do NEO a ja sie bronilem - rozmowa z technikiem:
    Technik: "A do czego ma pan podlaczony ten modem?"
    Ja: "A do komputera z Linuxem"
    Technik: "A jaki on ma procesor"
    Ja: "AMD k62 300MHz"
    Technik: "To pewnie przez ten komputer, bo jest za wolny i nie nadaza z wysylaniem i odbieraniem pakietow"
    Wyobrazcie sobie moja reakcje, biorac pod uwage ze studiowalem informatyke ze specjalnoscia sieci komputerowe <spoko>
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Obawiam się, że tematu instalacji własnego modemu nie przeforsuję w TPSA (modem musi być ich). Ruch p2p jest zablokowany. Zamiast użerać się z TPSA wstawiłem zegar, który codziennie o 3:00 wyłącza na chwilę zasilanie modemu.
     
  6. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    lol2 rozwiazanie rzeczywiscie a'la TPSA <spoko>

    Generalnie naskrobalbym im jakies oficjalne pismo najelpiej zeby pod nim sie jeszcze skrobnal jakis przyjaciel z uczelni o tytule przynajmniej prof., ze w zwiazku z nieprawidlowym dzialaniem lacza zglaszasz usterke i oczekujesz jej rozwiazania. A do czasu az sie z tym nie uporaja zarzadac obnizenia rachunku ze wzgledu na nierozwiazana i oficjalnie zgloszona awarie. Jak ich po kieszeni nie uderzysz, albo nie zagrozisz rozwiazaniem umowy, to beda z Ciebie robic idiote wmawiajac, ze czarne jest biale.
     
  7. adatel
    Offline

    adatel Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    8 Maj 2009
    Wiadomości:
    17
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:54
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jaaasne jasne .. ale najpierw Kolego przeczytaj umowę zanim zaczniesz walkę z wiatrakami, - tam jasno jest napisane "do" chyba że masz gwarantowane łącze synchroniczne - a wtedy możesz swoje argumenty zacząć wytaczać - życzę wytrwałości. (no i musisz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt pomiarowy z odpowiednimi certyfikatami, i "lejcami" dla siebie, bo byle Henia bez kilku papierków to nie będą słuchali :)))
    Dla przykładu podam że walczyłem z UPC, Ci dają 10kę i zgadnijcie co mam .. w porywach 2kę.., a jak zaczyna się promocja i kampania w TV to spada do 256 :-((((

    pozdrawiam
    Adaś
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:54
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Ja już prawie zapomniałem o problemie. Co dziennie robię restart modemu i działa poprawnie. Kiedyś ktoś mi mówił, że węzeł będzie modernizowany. Teraz jest kryzys i chyba nikt o tym nie myśli.
    Słyszałem, że w Netii jest podobnie.
     

Poleć tę stronę