Pytanie przed zakupen TS-119

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika michal29, 5 Październik 2009.

Ładowanie...
  1. michal29
    Offline

    michal29 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Październik 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wtam wszyskich.
    Przymierzam się do zakupu TS-119 i w związku z tym proszę o pomoc. Qnap ma słuzyć jako domowy serwer plików, głównie multimedialnych, dla 2 laptopów, desktopa oraz media playera. Wiem że Qnap ma możliwość bezpośrediego pobierania z serwerow rapidshare co dla mnie jest dużym udogodnieniem. Jednak pliki na serwerach rapidshare są zazwyczaj podzielone i spakowane rarem i zastanawie mnie ile w praktyce wynosi czas rozpakowania archiwum, np. 4.4GB za pomocą unrar lub bezpośrednio z komputera. Chciałbym uniknąć kopiowania plików rar z serwera na PC, rozpakowywania i ponownego wrzucania na serwer. Jeszcze jedno pytanie to czy dla Qnap istnieje jakieś narzędzie, program jak np. dla Synology File Station, które umożliwia rozpakowywanie archiwów bezpośrednio na serwerze.
    Dziękuję i pozdrawiam.
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam.
    RapidShare - nie używam ale ponoć jest i działa. Jeśli chodzi o rozpakowywanie to masz dwie możliwości - przy użyciu terminala i oprogramowania (unrar) bezpośrednio na QNAP'ie, lub używając np TotalCommander, lub standardowego WinRar z/na udział sieciowy. Jest cos takiego jak FileStation a nawet i lepsze (AjaXplorer) ale z tego co pamiętam to tak jak na Synology rozpakowywać się nie da.
     
  3. michal29
    Offline

    michal29 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Październik 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok, dzięki za odpowiedź ale czy może ktoś sprecyzować ile trwa rozpakowywanie (powiedzny pliku 4GB) bezpośrednio na qnapie i za pomocą winrara z PCta. Jest to dla mnie dość ważne gdyż jeśli ma to trwać nie wiadomo jak długo to wtedy pobieranie plików z rapida na qnapa nie ma dla mnie większego sensu. Mam nadzieję że procesor w qnapie 1.2Ghz i 512 ramu dają radę zrobić to z podobną prędkością jak PCet.
    Dziękuję i pozdrawiam.
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Ja mam TS509 z innym prockiem - więc nawet nie mam możliwości sprawdzenia. Myślę, że przy podanym przez Ciebie procesorze czas będzie około 2-krotnie dłuższy, niż dla C2D 2,0GHz. Pytanie czy chodzi wyłącznie o rozpakowanie i czy operacja ta dla Ciebie jest krytyczna jeżeli chodzi o czas.
     
  5. michal29
    Offline

    michal29 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Październik 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chodzi o to, że qnap ma być centrum multimediów w domu na którym będą gromadzone głównie filmy i muzyka. I teraz, jeśli bezpośrednio na qnapa pobiorę jakieś dane za pomocą bitorrent lub qrapid to trzeba je rozpakować. Rozpakowanie plików wielkości 4GB na PC z procesorem 2.2Ghz i 1 GB ramu trwa około 5-6 minut, jeśli rozpakowywanie na qnapie TS-119 tych samych plików trwa dużo dlużej niż rozpakowanie na PC i przesłanie ich na qnap (rozpakowanie 6 minut + przesłanie ok 20MB/s czyli jakieś 3.5 minuty, razem to 9.5, 10 minut) to dla mnie lepszym wyborem byłby jakiś tańszy i mniej zaawansowany dysk sieciowy. Dlatego jeśli TS-119 jest w stanie zrobić to w ok 10 minut to biorę odrazu, ale jeśli ma to trwać 15-20 minut lub dłużej to wtedy nie jest to rozwiązanie dla mnie i moich potrzeb.
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Nie odpowiem na to pytanie. Musisz poprosić kogoś z forum o wykonanie takiego testu - jeśli jesteś zainteresowany mogę przetestować to na moim QNAP'ie ale konfiguracja odbiega znacznie od wskazanego przez Ciebie urządzenia (u mnie 1,6GHz Celeron + 512M RAM). Dodatkowo zastanów się, czy dodatkowa funkcjonalność takiego urządzenia w perspektywie czasu nie będzie Ci potrzebna.
     
  7. michal29
    Offline

    michal29 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Październik 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli byś mógł zrobić taki teścik na swoim qnapie byłbym bardzo wdzięczny, miałbym jakiekolwiek odniesienie. A jeśli ktoś z TS-119 mógłby wykonać podobny test i podać jego wyniki byłoby świetnie i wszystkie moje wątpliwoości byłyby rozwiane.
    Dziękuję i pozdrawiam.
     
  8. m@k
    Offline

    m@k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Maj 2009
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    14:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Porada dotycząca TS-119

    Witaj,
    Używam unrar'a z ipkg i uruchamiam go z konsoli poprzez SSH. Świetnie radzi sobie z podzielonym archiwum.
    Dysponuję TS-109 II, a więc modelem 2x wolniejszym niż 119. Rozpakowywanie nie jest zawrotnie szybkie: archiwum zawierające plik ok. 700MB rozpakowuje się przez dobrych kilka minut. Myślę, że takie 4.4GB zajęło by 109 z 15-20 minut, więc 119 powinna zmieścić się w 10 minutach.
    Do ściągana z RS używam skryptu w bashu, który korzysta z wget'a. Mam w planach dołączyć do skryptu użycie unrar'a (może ktoś mnie uprzedzi :) ). Obecnie robię to manualnie.

    Dodatkowy problem, to są uprawnienia. Przez SSH zalogowany jestem, jako admin, więc pliki rozpakowane mają uprawnienia pod admina. Rozwiązałem to skryptem w cron'ie, który robi w odpowiednich katalogach odpowiednie chmod, chown.

    Pozdrawiam,
    m
     
  9. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Dla TS509PRO plik rar o objętości 5448914075 bajtów - około 5,4GB (najwyższa kompresja) rozpakowywał się dokładnie 6:15,06 (6 minut i 15,06sekund)
    Zawartość archiwum to płyta DVD zrzucona przy pomocy vobcopy na potrzebę testu.
     
  10. michal29
    Offline

    michal29 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Październik 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wielkie dzięki za to. Teraz mam jakieś odniesienie, kolega w innym temacie napisał mi że TS109 rozpakowuje 4.4GB w około 15-20 minut. Jakby znalazł się ktoś z TS119 co by mógł taki teścik zrobić to by było wszystko jasne , przynajmniej dla mnie:)
    Pozdrawiam.
     

Poleć tę stronę