[Q] PC -> QNAP 409 = 12 mb/s dlaczego tak wolno?

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Marquiz, 7 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam serdecznie!

    Posiadam 409-tke ktora trapi dziwna przypadlosc zwiazana z predkoscia. Mianowicie przy przegrywaniu plikow duzych, kilkugigabajtowych, bo takie sa najbardziej miarodajne jesli chodzi o mierzenie przepustowasci, z mojego PC (windows vista x64) po sieci (1-gigowa oparta o switch Linksys [SD2008-EU]) na qnap'a TS-409 PRO z 2x Seagate 1,5 TB w mirrorze, nie wiem z jakiego powodu, ale wlecze sie to okolo 12 mb/s i nie chce nic szybciej.
    Ciekawsze jest to, ze robiac dochodzenie w tej sprawie zauwazylem, ze przy takiej operacji obciazenie na procesorze qnap'a wynosi 100%.

    Jakies pomysly o co moze biegac?
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    próbowałeś bezpośrednio pc<>qnap na pewnym kablu?

    12,5 megabajta to max tego co podoła sieć... 100Mbit - z opisu wynika że masz gigabitową - teoretycznie powinno być 10x tyle - a nie jest - obstawiam kabelki :D

    pozdrawiam, c.
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Zobacz https://forum.qnap.net.pl/threads/315 .To jest test mojej 509. Faktycznie wygląda na to, że sieć działa z prędkością 100Mb/s. Może masz problem z transmisją na kartach sieciowych half i full duplex.
     
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  4. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam ponownie!

    fragment dmesg'a:
    Kod (Text):
    1. eth0: link down
    2. eth0: link up, full duplex, speed 1 Gbps
    3.  
    Gdyby to był problem z siecia, to raczej qnap nie mialby 100% obciazenia na procesorze przy kopiowaniu z ta predkoscia.
    Musze jeszcze sprobowac go podpiac bezposrednio do PC, bo rzeczywiscie cos mi sie nie podoba tym badziej, ze predkosc zapisu i odczytu osiaga takie samo maksimum czyli nieco ponad 12 Mbps ;(
     
  5. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok, poszedłem za Waszymi radami i kupiłem nowiutkie patch cable podłączyłem i niestety jak było tak jest.
    Dzisiaj jeszcze spróbuję podpiąć to ustrojstwo bezpośrednio do kompa i dam znać jak poszło.
    Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to chętnie poczytam.

    Podłączyłem qnap'a bezpośrednio do PC i ta sama historia. Średnio około 12 MB/s :-(

    To raczej nie kwestia sieci, bardziej mnie zastanawia to 100% obciążenia na procesorze Qnap w trakcie kopiowania.

    Zrobiłem kolejny test, wpiąłem do sieci laptopa i z niego na PC kopiuje sie ponad 40 mb/s a na qnapa tez kolo 12 mb/s.
    Mam pewność, że problem leży po stronie qnap'a, ale nie mam pojęcia co może powodować tak dziwne zachowanie :-(
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    W logach nie masz czegoś ciekawego.
    Może trwa synchronizacja dysków, albo masz uszkodzony dysk.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    no cóż - wygląda na to że to co jest w specyfikacji nie jest zgodne z rzeczywistością ....

    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=1 ... bps#p69319

    w laboratorium qnapa działa świetnie... u użytkowników już niekoniecznie - przecież specjaliści w laboratorium nie mogą się mylić prawda? skoro twierdzą że u nich działa ~20 mega na sekundę to użyszkodnik musiał coś źle zrobić :/

    ehh...

    c.
     
  8. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    hmmm....
    No cóż wygląda na to, że kolejny krok to upgrade firmware do 3.0.0.
    Ech śmiech na sali z tą prędkością, ale tak to jest jak się do takiego sprzętu na linuxie 500 MHz proca pakuje :/

    No nic, robie backup zawartości i postawie firmware 3.0. Dam znać co z tego wyszło, z tym, że troche to może potrwać, bo przegranie 1 TB z tego badziewia trochę potrwa....
     
  9. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    02:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Jak widać na załączonym obrazku udało mi sie uzyskać bardzo satysfakcjonujący wynik zapisu/odczytu ok 55MB/sek przy robieniu kopii bezpieczeństwa całego QNAP'a.

    Parametry sprzętu:
    2 x QNAP 509 Pro
    Dyski Segate Barracuda ES2 podłączone w trybie SATA 2 (wyciągnięte jumper'y od downgrade do SATA1) - Raid 5 bez szyfrowania
    Switch zarządzalny 1GB - kolejne porty
    Kopiowane bezpośrednio z shell'a z jednego sprzętu na drugi za pomocą ftp'a bez jakiegokolwiek zabezpieczenia
    Katalogi z użytkownikami i ich plikami i prawami spakowane tar'em
    Kopiowany plik miał bodajże 30Gb
     

    Załączone pliki:

    • aaa.PNG
      aaa.PNG
      Rozmiar pliku:
      13 KB
      Wyświetleń:
      392
      md5_sum:
      05328d1f68ee695d91c84a880aee12cb
  10. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    hmmm.....
    A próbowałeś z jakiegokolwiek PC z windą skopiować coś na tego samego NAS'a i nie przy użyciu FTP tylko Samby?
     
  11. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    02:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Po sambie mam takie transfery:
     

    Załączone pliki:

    • hdd_qnap.PNG
      hdd_qnap.PNG
      Rozmiar pliku:
      8,2 KB
      Wyświetleń:
      316
      md5_sum:
      1100da19d42170cabdcb093a64952ce5
  12. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No to patrz na to!

    A najciekawsze jest to ze zapis jest szybszy od odczytu - LOL :D
     

    Załączone pliki:

    • test_vista.
      test_vista.jpg
      Rozmiar pliku:
      63,6 KB
      Wyświetleń:
      307
      md5_sum:
      e6fe4986bcb49e1e6f7e000a95867ec0
    • test_xp.
      test_xp.jpg
      Rozmiar pliku:
      57,5 KB
      Wyświetleń:
      303
      md5_sum:
      7256a562f04fd9e128826b140bb5dac0
  13. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
  14. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po włączeniu Jumbo Frame na 9000 jest lepiej ,ale nadal nie jest to nawet polowa wydajności hdd zamontowanych wewnątrz.

    A właśnie, macie może jakiegoś Benchmarka HDD pod Linucha, działającego na Qnapie???
     

    Załączone pliki:

  15. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Marquiz - a włączyłeś też na karcie sieciowej PC dużą ramkę ?
     
  16. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  17. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Generalnie wygląda na to, że po prostu "ten typ tak ma" i przy 500MHz na softowym raidzie nic szybciej nie będzie... No nic, trzeba go chyba będzie sprzedzać i kupić 439 :/

    po chwili zastanowienia dochodzę do wniosku, że to może być również kwestia kiepskiego kontrolera, bo kopiowanie pliku w obrębie tego samego hdd (operacja przez SSH przy 'pomocy' MC) wykonuje się z prędkością około 7-8 mb/s, to jest po prostu lol2
     
  18. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # hdparm /dev/md0
    3.  
    4. /dev/md0:
    5.  readonly     =  0 (off)
    6.  readahead    = 256 (on)
    7.  geometry     = 44944/2/4, sectors = 974486656, start = 0
    8. [~] # hdparm -tT /dev/md0
    9.  
    10. /dev/md0:
    11.  Timing cached reads:   568 MB in  2.00 seconds = 284.00 MB/sec
    12.  Timing buffered disk reads:  136 MB in  3.03 seconds =  44.88 MB/sec
    13. [~] # hdparm -tT /dev/sda
    14.  
    15. /dev/sda:
    16.  Timing cached reads:   584 MB in  2.01 seconds = 290.55 MB/sec
    17.  Timing buffered disk reads:  188 MB in  3.01 seconds =  62.46 MB/sec
    18. [~] # hdparm -tT /dev/sdb
    19.  
    20. /dev/sdb:
    21.  Timing cached reads:   568 MB in  2.00 seconds = 284.00 MB/sec
    22.  Timing buffered disk reads:  192 MB in  3.01 seconds =  63.79 MB/sec
    23.  
    no cóż - u mnie niestety to samo :-( - tzn. żałosny transfer z MC - dochodziło do 11-12 mb/s :-(
    im dłużej mam swojego qnapa tym bardziej przekonuję się że nie był to najlepszy zakup... tzn. urządzenie spełnia swoją rolę - ale za taką kasę spodziewałem się czegoś nieco lepszego...
     
  19. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    02:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Kod (Text):
    1. [~] # hdparm  /dev/md0
    2.  
    3. /dev/md0:
    4.  readonly     =  0 (off)
    5.  readahead    = 1024 (on)
    6.  geometry     = 17920/2/4, sectors = 7801548800, start = 0
    7.  
    8. [~] # hdparm -tT /dev/md0
    9.  
    10. /dev/md0:
    11.  Timing cached reads:   3488 MB in  2.00 seconds = 1743.86 MB/sec
    12.  Timing buffered disk reads:  288 MB in  3.05 seconds =  94.36 MB/sec
    13. [~] # hdparm -tT /dev/sda
    14.  
    15. /dev/sda:
    16.  Timing cached reads:   3492 MB in  2.00 seconds = 1746.21 MB/sec
    17.  Timing buffered disk reads:  286 MB in  3.43 seconds =  83.46 MB/sec
    18.  
    19. [~] # hdparm -tT /dev/sde
    20.  
    21. /dev/sde:
    22.  Timing cached reads:   3492 MB in  2.00 seconds = 1745.50 MB/sec
    23.  Timing buffered disk reads:  302 MB in  3.01 seconds = 100.34 MB/sec
    Mam pytanko, być może nie istotne, ale zapytam:
    Czy we wszytskich dyskach Segate macie powyciągane jumpery kompatybilności z S-ATA 1. Każdy jumper w dysku robi z nowego superszybkiego dysku stary przestarzały sprzęt. Czyli downgrade z 300 Mb do 150 MB. Mimo tego transfery powinny być znacznie wyższe.

    Parametry QNAP TS-509 Pro
    Kod (Text):
    1. [~] # cat /proc/cpuinfo
    2. processor       : 0
    3. vendor_id       : GenuineIntel
    4. cpu family      : 6
    5. model           : 22
    6. model name      : Intel(R) Celeron(R) CPU          420  @ 1.60GHz
    7. stepping        : 1
    8. cpu MHz         : 1596.078
    9. cache size      : 512 KB
    10. fdiv_bug        : no
    11. hlt_bug         : no
    12. f00f_bug        : no
    13. coma_bug        : no
    14. fpu             : yes
    15. fpu_exception   : yes
    16. cpuid level     : 10
    17. wp              : yes
    18. flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe nx lm constant_tsc up arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
    19. bogomips        : 3193.52
    20. clflush size    : 64
    21. [~] # free
    22.               total         used         free       shared      buffers
    23.   Mem:      1025960       582616       443344            0       135636
    24.  Swap:       530040           92       529948
    25. Total:      1556000       582708       973292
    26. [~] # cat /proc/meminfo
    27. MemTotal:      1025960 kB
    28. MemFree:        443344 kB
    29. Buffers:        135636 kB
    30. Cached:          11356 kB
    31. SwapCached:          0 kB
    32. Active:         137692 kB
    33. Inactive:        17556 kB
    34. HighTotal:      122688 kB
    35. HighFree:       105376 kB
    36. LowTotal:       903272 kB
    37. LowFree:        337968 kB
    38. SwapTotal:      530040 kB
    39. SwapFree:       529948 kB
    40. Dirty:               4 kB
    41. Writeback:           0 kB
    42. AnonPages:        8276 kB
    43. Mapped:           6320 kB
    44. Slab:           416160 kB
    45. SReclaimable:   400004 kB
    46. SUnreclaim:      16156 kB
    47. PageTables:        560 kB
    48. NFS_Unstable:        0 kB
    49. Bounce:              0 kB
    50. CommitLimit:   1043020 kB
    51. Committed_AS:   127280 kB
    52. VmallocTotal:   114680 kB
    53. VmallocUsed:      3340 kB
    54. VmallocChunk:   111092 kB
    55. HugePages_Total:     0
    56. HugePages_Free:      0
    57. HugePages_Rsvd:      0
    58. HugePages_Surp:      0
    59. Hugepagesize:     4096 kB[~]
    60.  
    61. # uptime
    62.  07:23:12 up 40 days, 17:44, load average: 0.00, 0.00, 0.00
     
  20. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    03:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Szczerze, to sprawdzałem tylko jeden z hdd, ale zwory nie bylo. Sprawdze ejszcze drugi przy najblizszym restarcie.

    ale z tego co widze, to qnap 509 ma o wiele szybszy procesor, bo 1,6 GHz w porownaniu z g****m ktore jest w 409-tce to wszystko wyjasnia:

    Kod (Text):
    1. [~] # hdparm /dev/md0
    2.  
    3. /dev/md0:
    4.  readonly     =  0 (off)
    5.  readahead    = 256 (on)
    6.  geometry     = 43776/2/4, sectors = 2927974400, start = 0
    7. [~] # hdparm -tT /dev/md0
    8.  
    9. /dev/md0:
    10.  Timing cached reads:   560 MB in  2.02 seconds = 277.05 MB/sec
    11.  Timing buffered disk reads:  132 MB in  3.01 seconds =  43.85 MB/sec
    12. [~] # hdparm -tT /dev/sda
    13.  
    14. /dev/sda:
    15.  Timing cached reads:   604 MB in  2.01 seconds = 301.01 MB/sec
    16.  Timing buffered disk reads:  188 MB in  3.06 seconds =  61.38 MB/sec
    17.  
    18. [~] # hdparm -tT /dev/sdb
    19.  
    20. /dev/sdb:
    21.  Timing cached reads:   596 MB in  2.01 seconds = 297.26 MB/sec
    22.  Timing buffered disk reads:  152 MB in  3.00 seconds =  50.66 MB/sec
    23.  
    A porcek taki marny:

    Kod (Text):
    1. [~] # cat /proc/cpuinfo
    2. Processor       : ARM926EJ-S rev 0 (v5l)
    3. BogoMIPS        : 498.07
    4. Features        : swp half thumb fastmult vfp edsp
    5. CPU implementer : 0x41
    6. CPU architecture: 5TEJ
    7. CPU variant     : 0x0
    8. CPU part        : 0x926
    9. CPU revision    : 0
    10. Cache type      : write-back
    11. Cache clean     : cp15 c7 ops
    12. Cache lockdown  : format C
    13. Cache format    : Harvard
    14. I size          : 32768
    15. I assoc         : 1
    16. I line length   : 32
    17. I sets          : 1024
    18. D size          : 32768
    19. D assoc         : 4
    20. D line length   : 32
    21. D sets          : 256
    22.  
    23. Hardware        : Feroceon
    24. Revision        : 0000
    25. Serial          : 0000000000000000
    26.  
    Wniosek: Jakbym wiedzial, ze ten badziew jest taki wolny, to zdecydowanie dolozylbym juz to 1000 pln wiecej i kupil 439.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.