Udzielamy pomocy Qbitorrent - problem z uruchomieniem i poprawnymi ustawieniami portów

Discussion in 'Stacja pobierania i QGet' started by VainoM, Oct 25, 2020.

Loading...
Tags:
  1. VainoM
    Offline

    VainoM Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 11, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:22 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    Witam serdecznie. Mam problem i mam nadzieję że mi pomożecie. Mam publiczne IP, łącze 1Gb/s, TS-231 z jednym dyskiem, router Archer C6. Po instalacji Qbitorrenta (ostatnie 3 wersje) następuje przekierowanie na port w zależności od wersji (6363, 6563, 6564), na routerze jest ustawione przekierowanie na te porty ze wskazaniem wewnętrznego ip Qnapa. TP-link wyeliminował problem z ustawieniami routera czyli brak blokad portów. Dostawca internetu sprawdził wszelkie ustawienia i żadnej blokady nie ma. Ciekawostka jest taka dla mnie że wewnętrzny soft Qnap zawiera Download Station który to korzysta z portu 6881 i go otwiera. Po podmienieniu tego portu na 6363 lub każdy dowolny wybrany port zostaje otwarty. Próbowałem z pomocą sąsiada ustawiać porty w myQNAPCloud, DMZ nic nie dało, oczywiście QNAP na statyczne ip na routerze. Sprawdzałem na Win10, Ubuntu i IOS. Co jest nie tak? Dlaczego nie mogę otwierać portów lub czemu QNAP sam nie otwiera?​


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1461 Build 20201020
    Model serwera: QNAP TS-231K
     
  2. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,635
    Local Time:
    3:22 PM
    Ratings:
    +1,605 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    sprawdzasz przekierowanie za pomocą : Open Port Check Tool -- Verify Port Forwarding on Your Router
    i tam klepiesz numer portu

    upload_2020-10-25_14-20-1.

    Jak strona pokazuje że port jest otwarty - tzn że jest otwarty

    jak nie jest - to przekieruj go ręcznie,
    nie zapomnij wlepić screenów

    Na pewno masz adres IP publiczny ? wklej pierwsze 3 oktety - 1.1.1.X - dla potwierdzenia
    generalnie to polecam nie korzystać z automatu do przekierowania, bo to niebezpieczne - lepiej je ręcznie otwierać.

    Nie wiem.

    QNAP czyli producent urządzeń marki QNAP, czy QNAP jako QTS system operacyjny ?
    Jako producent, robi to tylko dla swoich programów, a QBittorent nim nie jest.

    Co ? jakie porty ? tam nie ma nic takiego :O co miałoby Ci tutaj pomóc , to tylko Twój router może.
    @Pawliko@Pawliko - jako naczelny specjalista od TP-Linka może Ci coś podpowie.

    BTW: Czy masz dodaną dzierżawę IP za pomocą TPLinka, czy ustawiony adres na samym urządzeniu ? Bo znam błąd że dzierżawa blokuje tworzenie wpisów przekierowania portów ... nie wiem tylko czy w końcu to zaadresowali.
     
  3. VainoM
    Offline

    VainoM Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 11, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:22 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    OK. Mam publiczne IP
    upload_2020-10-25_15-22-54.
    Dzierżawa na routerze domyślna to 120 min, zmieniłem na max 2880
    Przekierowanie na routerze
    upload_2020-10-25_15-25-22.
    i dzierżawa
    upload_2020-10-25_15-26-54.

    Co innego w taki razie użyć zamiast qbitorrenta?
     
  4. Damian
    Online

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    200
    Local Time:
    3:22 PM
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    DHCP? Qnap dostaje dynamicznie IP? Zmień na statyczne. Jakie IP na Qnap?
     
  5. VainoM
    Offline

    VainoM Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 11, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:22 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x31 10 Mbps
    QNAP ma statyczne IP. Ustawiłem DMZ na QNAPa, i wydłużyłem dzierżawę. Zaczeło działać. Dzięki
     
  6. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,635
    Local Time:
    3:22 PM
    Ratings:
    +1,605 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    /me dodaje użyszkodnika do listy no_support_list - reason DMZ

    ustaw qnapowi IP statycznie, spoza puli DHCP i wtedy dodaj do przekierowanych portów.
     
    • Lizak Lizak x 1