Rozwiązany Qfile Android zabezpieczenie..

Dyskusja w 'Urządzenia mobilne' rozpoczęta przez użytkownika Ms_ki, 11 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. Ms_ki
    Offline

    Ms_ki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2013
    Wiadomości:
    76
    Miejscowość:
    Pleszew
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +5 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Witam

    Jestem użytkownikiem dropboxa ale ostatnio przesiadam sie na Qsync na mojego qnapa. Ale niestety ma on trochę niedorubek a jedna z nich to brak zabezpieczenia w aplikacji qfile które zabezpiecza ja przed niepowołanym otwarciem jak to jest w aplikacji dropbox (pytanie o kod przed otwarciem) daje to nam bezpieczeństwo plików na DB a niestety w qfile nie ma żadnego zabezpieczenia. I tu moje pytanie czy może jest jakaś możliwość zabezpieczenia danych (ograniczenie włączenia qfile) ?
    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 046
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 341 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie rozumiem. Masz na myśli jakiś system poświadczeń/autoryzacji przed uruchomieniem aplikacji?
    Kurde no wydaje mi się, że telefon jest kwestią osobistą i kod dostępu powinien być założony na nim samym niż na każdej aplikacji poszczególnie.
    Nie wydaje mi się, aby to była nie doróbka Qsync'a.
     
  3. Ms_ki
    Offline

    Ms_ki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2013
    Wiadomości:
    76
    Miejscowość:
    Pleszew
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +5 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    ;) no o zwykły kod mi chodzi ale pewnie masz racje co do samego telefonu.
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    03:50
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Jesli lubisz samsunga to ma KNOXa - kontener - w ktorym mozesz miec zainstalowane inne aplikacje niz w "zwyklym".
    Poszukaj rozwiazan do swojego tel, ktore umozliwiaja postawienie "kontenera" i instalowanie w nim aplikacji. Innymi sowy jesli ktos zobaczy jaki masz pin lub jak tak kreslis kreski na ekranie to jeszcze musi zlamac zabezpieczenie kontenera by moc odpalic w nim jakac aplikacje - 10 prob blednych i kontener jest usuwany wraz z jego zawartoscia. Poza Samsungiem i jego KNOXem - Apple tez ma taka zabawke (program)(5 prob=wipe), BB zdaje sie, ze tez cos tam mial, ale nigdy nie mialem go na tyle dlugo w dloniach bym mogl sie wszyskim pobawic.
     
  5. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    143
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +41 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    A przed kim tak chronisz ten telefon (aplikację)? Jeśli przed dziećmi, to może ograniczone konto w telefonie/tablecie i tam zdefiniuj aplikacje, do których takowy użytkownik mógłby mieć dostęp.
    Z rozwiązań bez multiusera mogę polecić również Avast Mobile Security, który umożliwia blokowanie uruchomienia wybranych aplikacji (niestety w wersji płatnej) - odblokowanie poprzez PIN.
     
  6. Ms_ki
    Offline

    Ms_ki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2013
    Wiadomości:
    76
    Miejscowość:
    Pleszew
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +5 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Ogólnie w razie w np zgubienie ... :)
     
  7. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    143
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +41 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Myślę, że zabezpieczenie samego Androida do uruchomienia Twojego konta powinno wystarczyć (no chyba, że nie masz blokady po uśpieniu telefonu ;) ).
    Kolejne rozwiązanie, to od razu zmiana hasła użytkowników mogących logować się przez Qfile :)
     
  8. Ms_ki
    Offline

    Ms_ki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2013
    Wiadomości:
    76
    Miejscowość:
    Pleszew
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +5 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Nonrozwiazan jest wiele dziękuje :)
     
  9. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    143
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +41 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
  10. dafca81
    Offline

    dafca81 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    pomyślałem o tym samym co autor wątku, te tłumaczenia że tel zablokowany powinien być lub żeby używać knox (tak mam Samsunga) to dla mnie półśrodki. Napisałem w tej sprawie do qnap, myślałem że piszę do polskiego oddziału jakiegoś więc pisałem po pl. Może gdyby napisało więcej osób to poważniej pilniej potraktowali by sprawę ;) ale jak coś to po ang piszcie :)
     

    Załączone pliki:

  11. 3qn
    Offline

    3qn Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Czy ja nie rozumie wątku ?

    auploads.tapatalk_cdn.com_20170405_660f39f71b62f370152f0740493979a9.
    auploads.tapatalk_cdn.com_20170405_5fed7c7997d2486d403b1920baa46c39.

    Jak dla mnie rozwiązanie z nie zapamiętywanie hasła jest wystarczający plus blokowanie ekranu i od Googla menadżer urządzeń... Lokalizacja, zdalne kasowanie...

    Sent from my XT1572 using Tapatalk
     
  12. dafca81
    Offline

    dafca81 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie mam hasło :D , nie widzi mi się za każdym razem wpisywanie go..
     

Poleć tę stronę