Qnap 119 a dostęp shellowy

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika franek4always, 3 Lipiec 2009.

Ładowanie...
  1. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    20:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, jestem świeżym użytkownikiem QNAP'a. Wydawało mi się że jest możliwość po zalogowaniu się po SSH do pełnego dostępu do serwera. Niestety logując się na konto admin'a uruchamia mi się jakaś jakiś ograniczony dostęp gdzie mogę uruchamiać tylko określone zdefioniowane polecenia. Da się to obejść?
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    19:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie ma żadnych ograniczeń.
    jakie masz na myśli.

    Pamiętaj że jest to okrojona wersja linuxa więc nie wszystkie komendy są tu dostępne.
     
  3. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    20:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za odpowiedź. Już wszystko wiem. Zainstalowałem ipkg i doinstalowuje sobie czego potrzebuje. Ale przy instalacji Midnight Commandera mam następujący błąd:

    ipkg_download: ERROR: Command failed with return value 1: `wget --passive-ftp -q -P /opt/ipkg-D4b0Yg http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... 1_arm.ipk'
    Failed to download glib. Perhaps you need to run 'ipkg update'?

    Oczywiście "ipkg update" był wcześniej zrobiony. Patrzyłem na "http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/Optware/cs08q1armel/cross/unstable/" i faqtycznie brak tam glib'a. Kto przygowuje paczki pod danego TS'a?
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    19:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    po zainstalowaniu Optware, mc jest automatycznie zainstalowany, nie potrzebnie ponownie instalowales.
    Dziwne, nie powinno być takich problemów, z tego co pamiętam kiedyś instalowalem nowszą wersje mc, w ten sam sposób co ty i było wszystko ok.
    Może trzeba poczekac, szczerze - niewiem.
    Spróbuj przeinstalować Optware, bez ponownej istalacji mc.
     
  5. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    20:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nia ma mc w Optware:

    cd /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware] # ls -l
    -rwxr-xr-x 1 admin administ 1943 May 15 07:03 Optware.sh*
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Jul 4 18:33 bin/
    drwxr-xr-x 3 admin administ 4096 Jul 4 14:45 doc/
    drwxr-xr-x 3 admin administ 4096 Jul 4 15:09 etc/
    drwxr-xr-x 4 admin administ 4096 Jul 4 15:09 include/
    drwx------ 2 admin administ 4096 Jul 4 14:38 ipkg-3SrQCC/
    drwx------ 2 admin administ 4096 Jul 4 15:26 ipkg-7Qap6R/
    drwx------ 2 admin administ 4096 Jul 4 14:33 ipkg-RuNUv8/
    drwx------ 2 admin administ 4096 Jul 4 14:38 ipkg-fWEzLn/
    drwxr-xr-x 6 admin administ 4096 Jul 4 15:09 lib/
    drwxr-xr-x 3 admin administ 4096 Jul 4 15:11 libexec/
    drwxr-xr-x 4 admin administ 4096 Jul 4 14:45 local/
    drwxr-xr-x 3 admin administ 4096 Jul 4 14:45 man/
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Mar 4 10:21 sbin/
    drwxr-xr-x 14 admin administ 4096 Jul 4 15:11 share/
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Jul 4 14:10 tmp/
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware] # find . -name mc
    ./libexec/mc
    ./share/mc
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware] # cd share/mc
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/mc] # ls -l
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Jul 4 18:33 bin/
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Jul 4 18:33 extfs/
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Jul 4 18:33 syntax/
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/mc] # cd bin
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/mc/bin] # ls -al
    drwxr-xr-x 2 admin administ 4096 Jul 4 18:33 ./
    drwxr-xr-x 5 admin administ 4096 Jul 4 18:33 ../
    [/share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/mc/bin] #
     
  6. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    20:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odpowiadam dla potomnych: coś było skopane repozytorium Optware. Po którymś z kolei "ipkg update" mc zainstalował się bez bólu.
    A przy okazji jak to jest z tymi repozytoriami i ich aktualizacją, są one dedykowane pod konkretną wersję TS'a, czy są wspólne dla wszytskich QNAPów? Czy po upgrade firmware trzeba aktualizować wszystkie ściągnięte programy?
     
  7. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    19:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    są dedykowane pod procesor, (armel, x86 itd).
    Po upgrade firmwara nie trzeba ponownie instalować paczek, chyba że czujesz taką potrzebe :)
     

Poleć tę stronę