Udzielamy pomocy Qnap 251A hdmi kodi migający ekran.

Dyskusja w 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' rozpoczęta przez użytkownika luka.cw, 2 Grudzień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Witam serdecznie.
    Problem jak mam dotyczy oglądania filmów poprzez KODI po hdmi na TV. Obraz jak jest "dynamiczny" szybkie zmiany scen tak jak by klatkował nie jest stabilny, płynny. Ciężkie jest to do opisania słowami ale obraz nie działa tak jak powinien. Jakieś podpowiedzi jak to rozwiązać?
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 445
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    klepnij O podczas odtwarzania i popatrz na staty - moze ci FPS skacze?

    upload_2018-12-3_9-5-43.

    na pewno masz dobrze ustawiony port HDMI w QNAPie ? Zgadza sie czestotliwosc ?
     
  3. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Dzięki za info, na kodi będę mógł wejść późnym wieczorembi fps sprawdzę? A częstotliwość jaką powinienem mieć? Gdzie to zmieniać sprawdzać? I fps jakie powinienem mieć?
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 445
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    taką jak TV.
     
  5. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    w specyfikacji TV mam Full HD w rozdzielczości (1920 x 1080) 600 Hz TV to Panasonic TX-P42G30
    Jakie fps powinienem mieć, może inaczej jakich na pewno nie mogę mieć ? I jak ustawić port hdmi w qnapie?
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 445
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    albo 59 MHz albo 60

    przełącz NASa do innego portu HDMI - czasami port inny niż 1 jest traktowany jak PC i ma jakieś extra przetwarzanie :D
     
  7. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    23.767 to jest fps stałe w ściągniętych filmach.
    25 stałe w stream np player.
    Co do hdmi w qnapie mam jedno wyjscie, a w tv jest podłączone w pierwszy slot
    Przewód wymieniony nadal to samo :/
     
  8. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    W ustawieniach TV masz rozne opcje dotyczace HDMI, spróbuj pozmieniac te ustawienia.
    Albo zainstaluj kodi na telefonie/kompie i zobacz czy tez wystepuje ten problem. Testowales na roznych filmach?
    Odtwarzasz filmy loklanie czy jakis stream?
     
  9. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    A sprawdzałeś zalecane ustawienia Kodi na rozwiązanie tego problemu?
    • HybridDesk Station: "1920x1080@60Hz" (Kodi menus smoother compared to 24Hz setting)
    • Kodi: "Adjust Display Refresh Rate": Always (Content plays at correct refresh rate)
    • Kodi: "Sync Playback to Display": Enabled (I get tearing if I do not enable this. My Samsung TV is 5 yrs old)
    • Kodi: "Vsync" : Disabled (Prevents QNAP high memory & cpu usage)
     
  10. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Dziś jak przyjdę z pracy wykonam te czynności co zalecacie, zamelduje o wynikach DZIĘKUJE:)
    --- Połączono posty, 4 Grudzień 2018, Data oryginalnego postu: 4 Grudzień 2018 ---
    Problem nie rozwiązany.
    Testowałem na stream( tv player) i filmach ściągniętych na hdd. Zastosowałem się do zmian ustawień video kodi. Bez zmian.Natomiast:
    Podłączyłem laptopa uruchomiłem kodi w zasadzie jest lepiej chodź przycięcia poziome obrazu się zdarzały.
    Przeprowadziłem jeszcze jeden test. Uruchomiłem pierwszym lepszym programem( movian 5.0) do odtwarzania video na hd station ten sam plik filmu i cięć w zasadzie nie było. Wnioskuje winę niestety Kodi jakieś rady?
     
  11. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Próbowałeś wyłączyć zdalny dostęp w ustawieniach HD Station? Swego czasu to też był znany bug powodujący klatkowanie obrazu.
     
  12. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Jak to zrobić?
     
  13. Damian
    Offline

    Damian System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    101
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Pewnie chodzi o Settings w HD
    upload_2018-12-5_10-57-51.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  14. luka.cw
    Offline

    luka.cw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Fakt mam to włączone bo wygodnie z laptopa jest sterować qnapem, jestem ciekaw czy to wina tego. Wieczorem dam znać, dzięki
    --- Połączono posty, 5 Grudzień 2018, Data oryginalnego postu: 5 Grudzień 2018 ---
    TEMAT ROZWIĄZANY, Dziękuję jatzo i damian, wystarczyło wyłączyć pulpit zdalny. Szkoda swoją droga że tak się zachowuje qnap bo wygodne było używanie laptopa do obsługi, trzeba po prostu to wyłączać. Jeszcze raz dziękuje!!!
     
  15. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +101 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jak używasz z laptopa to włącz, jak przestajesz korzystać to wyłącz.
     
  16. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    12:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Albo zainstaluj VNC dla HD Station z paczki od Father_Mande - ma ono poprawione wszystkie bugi i może być włączone cały czas.
    QNAP NAS Community Forum - Login