Udzielamy pomocy QNAP 253D 16 GB RAM i karta QM2-2P-244A (NVME)

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by lord_yabol, Jul 13, 2021.

Loading...
  1. lord_yabol
    Offline

    lord_yabol Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    68
    Local Time:
    12:09 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Witam

    Dokupiłem kartę QM2-2P-244A i dysk SSD Samsung EVO 970 1 TB.
    System i aplikacje zainstalowałem na SSD + wiirtualne maszyny, a dane pozostały na dotychczasowych dyskach 2 x 4TB Seagate IroWolf w RAID0.
    Dodatkowo podłączone mam po USB 3.1 dwa dyski HDD i SSD na backup ważnych danych.

    NAS używam głównie: Plex zdjęcia rodzinne, muzyka i filmy kinowe, rtorrent, qvrpro (jedna kamera 4K), wirtualki...

    Pytania:

    1. Czy ewentualny drugi dysk SSD może być wykorzystany jako cache, trier itp?
    2. Czy ma to sens skoro system jest na ssd?
    3. Jak najlepiej wykorzystać ten drugi slot a co za tym idzie (potencjalny zakup) drugiego dysku ssd?

    Pozdrawiam
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:09 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Polecane rozwiązanie - cache RO (tylko odczyt) , żeby był RW (zapis) trzeba dwa dyski SSD złożyć w RAID1

    QTier ? można - ale raczej nie ma zastosowania w domu .. no chyba że bawisz się QFiling ;)

    Jest różnica w dostępie do danych , na plus.

    Nie ma reguły - pamiętaj tylko że cache RW wciągnie Ci dyski SSD w ~2 lata
     
  3. lord_yabol
    Offline

    lord_yabol Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    68
    Local Time:
    12:09 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Dziękuje za odpowiedź.
    Jeżeli drugi dysk SSD miałby być jako cache (RO)to jaka pojemność wystarczy?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:09 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Rule of thumb : więcej niż 512 Gb