Rozwiązany QNAP NMP-1000P - nie zapisuje ustawień

Discussion in 'Network Media Player (NMP)' started by orni, Jun 14, 2013.

Loading...
  1. orni
    Offline

    orni Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    5
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    NMP-1000P
    Ethernet:
    null
    NMP-1000P null
    Witam.
    Z góry przepraszam, jeżeli coś nie tak wpisuję albo nie tam gdzie powinienem ale jestem nowy. Szukałem tematów podobnych na forum ale nie znalazłem.
    Problem jest taki, że NAS 1000p nie chce zapisywać ustawień. Przez 2-3 lata chodziło OK. Ostatnio się powiesił i po resecie przestawił sie na język angielski z ustawienbiami sieciowymi standardowymi. Stracił też wpisy o uprawnieniach userów jak i wpisy o istnieniu samy userów. Po prostu tak jakby wrócił do ustawień fabrycznych. Myslę sobie , OK, zmieniłem ustawienia sieciowe takie jak powinny być. Wszystko zaczęło śmigać (tunel radio, sieć, dostęp do katalogów, mapowania i wszystko inne). Niestety po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia, znów mam wszystko po angielsku ze standardowymi ustawieniami sieciowymi. Update do ver 1.2.1 nic nie dało. Za każdym razem jak zmienię i zapiszę ustawienia wszystko chodzi do momentu restartu. Czy ktoś może mi pomóc?
    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,813
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Opublikowałeś temat w złym dziale. U dołu forum są rozwiązania multimedialne, a tam w nich NMP. Przenosze wątek.
     
  3. orni
    Offline

    orni Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    5
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    NMP-1000P
    Ethernet:
    null
    NMP-1000P null
    Ludziska, Może mi jednak ktoś pomoże :-( Już nie mam pomysłu. Za każdym razem po włączeniu konfigurować sprzęt to jest przerąbane.
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,813
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Czy próbowałeś użyć metody recovery dla NMP-1000P? Wiesz jak ją wykonać czy opublikować?
     
  5. orni
    Offline

    orni Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    5
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    NMP-1000P
    Ethernet:
    null
    NMP-1000P null
    Bardzo byłbym wdzięczny za info. Dodam, że mam dane na dysku i jest ich sporo, w 99% to zdjęcia.
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,813
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
  7. orni
    Offline

    orni Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    5
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    NMP-1000P
    Ethernet:
    null
    NMP-1000P null
    Dzięki ogromne. Przetestuję w domu i napiszę potem o wynikach na forum. Może komuś się przyda. Mógłbyś napisać coś o danych? Czy można bezpiecznie wgrać ratunkowe FW z dyskiem (z danymi), czy lepiej go wyciągnąć i zrobić update bez dysku, a może ewentualnie wsadzić inny czysty?
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,813
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Może zaczne od tego...
    Według mnie problem, który występuje u Ciebie jest spowodowany poniższym:
    • uszkodzony dysk twardy
    • lub tylko uszkodzona struktura plików konfiguracyjnych powstała z:
      • nastąpieniem braku zasilania podczas ich zapisu
      • uszkodzeniem bloku pamięci lub kontrolera pamięci, który jest wbudowany w zintegrowany SoC ( http://pl.wikipedia.org/wiki/System-on-a-chip )
      • przegrzanie procesora (w tym modułu kontrolera SATA lub kontrolera pamięci)
    Jeśli byłby to uszkodzeny lub przegrzany hardware, to Twoje urządzenie miałoby dzisiaj problemy z uruchomieniem, ponieważ dotknięte byłyby również pliki systemowe oraz dane użytkownika.
    Natomiast jeśli byłby to uszkodzony dysk twardy, to zostałbyś o tym problemie poinformowany przez urządzenie w postaci komunikatu i logów oraz miał trudności z dostępem do danych użytkownika.
    Dlatego wygląda na to, że problem to zwyczajny błąd zapisu plików konfiguracyjnych spowodowany nagłym wyłączeniem odtwarzacza w moment ich zapisu.

    Obecnie nie posiadam żadnego NMP-1000 na ręce, aby potwierdzić czy słusznie określę strukturę partycji, ale z tego co pamiętam to wygląda ona w ten sposób:
    • [ext3] systemowa (oprogramowanie + konfiguracja)
    • [????] dane użytkownika

    QNAP nie bez powodu nazywa tę metodę za bezpieczną, ponieważ metoda ta w połączeniu z oprogramowaniem ratunkowym, przywróci poprawność plików systemowych oraz konfiguracyjnych na pierwszej partycji dysku.

    Natomiast to czy zrobisz archiwizacje danych to już kwestia bezpieczeństwa jakie im zapewniasz.

    Powodzenia! Yeah!
     
  9. orni
    Offline

    orni Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    5
    Local Time:
    4:09 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    NMP-1000P
    Ethernet:
    null
    NMP-1000P null
    Sorki, że tak późno odpowiadam.

    Więc tak. Bardzo dziękuję, za oprogramowanie ratunkowe. Zadziałało w 100%.

    1. Wyjąłem dysk

    2. Wgrałem oprogramowanie ratunkowe

    3. Dla pewności skonfigurowałem sieć i sprawdziłem po restarcie czy widać urządzenie (kartę sieciową) w sieci.

    4. Po wyłączeniu urządzenia z prądu włożyłem dysk.

    5. Po uruchomieniu urządzenia z dyskiem miałem ustawienia sieciowe i dane na dysku, do których na nowo dałem uprawnienia dla grup i użytkowników.


    Podsumowując. Procedura działa, dane zostały, język polski już się nie zmienia po restarcie na angola, sieć śmiga, radio i inne duperele też. Nie robiłem na razie upgradu do nowszej wersji ale przypuszczam, że nie będzie problemu. Wynika z tego, że dane konfiguracyjne zapisywane są wyłącznie na samym urządzeniu a dysk służy tylko do gromadzenia danych. Najprawdopodobniej, nawet jeżeli dysk ma jakieś błędy dałoby się je odczytać na komputerze, skopiować dostępne dane, następnie sformatować, podłączyć do urządzenia i skopiować na niego ponownie.

    Co do samego urządzenia. Czytałem posty na różnych stronach, że drogi , że nie ma wsparcia (niestety to prawda), że radio nie chodzi, że youtybe nie chodzi i inne takie. Z mojego użytkowania wynika, że owszem QNAP 1000p tani nie jest, i owszem są pewne pierdoły, które przeszkadzają, natomiast nie spotkałem w moim kilkuletnim użytkowaniu filmu, zdjęcia (rew i nef nie sprawdzałem), które by nie chodziło. Ostatnio nawet miałem film w flv i też chodził. Chodzą również mov, mpg, avi, mp4, mov. Z plikami dźwiękowymi też sobie bd radzi. Mam tylko jeden film zgrany z bezpośrednio z kasety (nieobrobiony avi), z którym nie może sobie poradzić ale ma on 17GB i pewnie tutaj jest problem, natomiast czyta wszystkie jakie miałem BluReye.

    Może komuś moje wypociny się przydadzą.

    Pozdrawiam
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1