Featured How-To QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić?

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 3 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Aby ułatwić sobie pracę w konsoli "pod powłoką" serwera QNAP NAS, czyli na shellu, niezbędny będzie zestaw narzędzi z repozytorium Optware. Optware to zestaw popularnych aplikacji i bibliotek linuksowych, dedykowanych na różne platformy sprzętowe. Menadżer paczek ipkg to w istocie podobne narzędzie do apt-get znanego z Debiana, czy yum z Red Hat'a, itp.


    1] W panelu zarządzania serwerem QNAP NAS, przejdź do centrum aplikacji App Center i zainstaluj Optware IPKG.

    2] Zainstalowaną paczkę Optware uruchom. switch_on.

    3] Połącz się na konsole serwera QNAP za pomocą klienta SSH np. PuTTY (putty.exe) i zaloguj używając użytkownika admin. Nie zapomnij w PuTTY ustawić kodowania UTF-8 (Window>Translation).

    4] Będąc zalogowanym na shellu, zsynchronizuj repozytorium Optware jego narzędziem do zarządzania paczkami ipkg i zainstaluj Midnight Commander'a:
    Kod (Bash):
    1. ipkg update
    2. ipkg install mc
    5] Aby praca w kolejnym punkcie była przyjemniejsza, przełącz terminal w tryb kolorowy. W tym celu ustaw zmienną globalną COLORTERM na 1.
    Kod (Bash):
    1. export COLORTERM=1
    6] Następnie wprowadź permanentną modyfikację w pliku /etc/init.d/Optware.sh - czyli pliku uruchamiającego Optware, która przy każdym jego uruchomieniu a tym samym startem serwera będzie tworzyć link do katalogu z ustawieniami Midnight Commandera. Tak, aby wykonane czynności w tym przewodniku, były już dostępne za każdym razem po restarcie serwera.

    6.1] Wykonaj aby edytować:
    Kod (Bash):
    1. /opt/bin/mcedit /etc/init.d/Optware.sh
    6.2] Znajdź fragment:
    Kod (Bash):
    1. fi
    2.  
    3. /bin/echo "Enable Optware/ipkg"
    6.3] Pomiędzy te dwie linie wprowadź:
    Kod (Bash):
    1. echo 'export COLORTERM=1' >> /etc/profile
    2.  
    3. [ -d "/root/.mc" ] && rm -rf "/root/.mc"
    4. mkdir -p "$QPKG_DIR/root/.mc"
    5. mkdir -p "$QPKG_DIR/root/mlocate"
    6. ln -sf "$QPKG_DIR/root/.mc" "/root/.mc"
    7. ln -sf "$QPKG_DIR/root/mlocate" "/var/mlocate"
    8. touch "$QPKG_DIR/root/mlocate/mlocate.db"

      Kopiuj i wklej w PuTTY

    Możesz te linie skopiować i wkleić. Aby wkleić schowek w PuTTY, zazwyczaj wystarczy prawy przycisk myszy, jednak mcedit - edytor Midnight Commandera używa ncurses, a więc, aby wkleić schowek naciśnij kombinację Shift + PPM (prawy przycisk myszy).


      Modyfikacja

    Docelowy kod ma wyglądać w ten sposób:

    Kod (Bash):
    1. fi
    2.  
    3.  
    4. echo 'export COLORTERM=1' >> /etc/profile
    5.  
    6. [ -d "/root/.mc" ] && rm -rf "/root/.mc"
    7. mkdir -p "$QPKG_DIR/root/.mc"
    8. mkdir -p "$QPKG_DIR/root/mlocate"
    9. ln -sf "$QPKG_DIR/root/.mc" "/root/.mc"
    10. ln -sf "$QPKG_DIR/root/mlocate" "/var/mlocate"
    11. touch "$QPKG_DIR/root/mlocate/mlocate.db"
    12.  
    13.  
    14. /bin/echo "Enable Optware/ipkg"



    6.4] Zapisz zmiany w pliku klawiszem funkcyjnym F2 i potwierdź zapytanie dialogowe Enterem. Zamknij edytor naciskając dwa razy ESC lub F10.

    7] Zrestartuj Optware z poziomu konsoli - nie z App Center. Po to, aby zobaczyć czy wprowadzone w jego skrypt uruchamiający modyfikacje nie produkują żadnych błędów.
    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/Optware.sh restart
    8] Następnie zamknij sesje PuTTY zamykając okno, albo wpisując polecenie logout lub exit.

    9] Ponownie zaloguj się na shella za pomocą PuTTY (aby nowe ustawienia zapisane do profilu zaczęły obowiązywać).

    10] Następnie w celu weryfikacji, uruchom mc. Jeśli interfejs programu nie będzie czarno-biały, a kolorowy (niebieski domyślnie) to będzie to oznaczać, że wszystkie powyższe działania zostały wprowadzone prawidłowo.

    11] Teraz, dla urozmaicenia wzbogać Midnight Commandera o kilka przydatnych zmian w interfejsie. Ale za nim wykonasz poniższe polecenia zamknij mc i wróć do konsoli. W przeciwnym wypadku Twoje ustawienia zostaną nadpisane podczas zamykania programu. Utwórz puste pliki konfiguracyjne dla Midnight Commandera:
    Kod (Bash):
    1. touch /root/.mc/ini
    2. touch /root/.mc/panels.ini
    12] Wprowadź poniższe, dowolne modyfikacje wedle upodobań:

    12.1] Łatwiej sortowany format daty:
    Kod (Bash):
    1. setcfg "Misc" "timeformat_recent" "%y-%m-%d %H:%M" -f /root/.mc/ini -c
    2. setcfg "Misc" "timeformat_old" "%y-%m-%d %H:%M" -f /root/.mc/ini -c
    12.2] Bardziej szczegółowe kolumny
    - Lewa:
    Kod (Bash):
    1. setcfg "New Left Panel" "list_mode" "user" -f /root/.mc/panels.ini -c
    2. setcfg "New Left Panel" "user_format" "half mark type name | bsize | mtime | owner:5 | group:6 | mode:3 space perm" -f /root/.mc/panels.ini -c
    - Prawa:
    Kod (Bash):
    1. setcfg "New Right Panel" "list_mode" "user" -f /root/.mc/panels.ini -c
    2. setcfg "New Right Panel" "user_format" "half mark type name | bsize | mtime | owner:5 | group:6 | mode:3 space perm" -f /root/.mc/panels.ini -c
    12.3] Ciemniejsze kolory:
    Kod (Bash):
    1. setcfg "Colors" "base_color" "gray,black:normal=white,black:selected=black,brown:marked=black,lightgray:markselect=black,yellow:errors=white,red:menu=yellow,gray:reverse=brightmagenta,black:dnormal=black,lightgray:dfocus=black,cyan:dhotnormal=blue,lightgray:dhotfocus=blue,cyan:viewunderline=black,green:menuhot=red,gray:menusel=white,black:menuhotsel=yellow,black:helpnormal=black,lightgray:helpitalic=red,lightgray:helpbold=blue,lightgray:helplink=black,cyan:helpslink=yellow,blue:gauge=white,black:input=yellow,gray:directory=yellow,gray:executable=brightgreen,gray:link=brightcyan,gray:stalelink=brightred,blue:device=magenta,gray:core=red,blue:special=black,blue:editnormal=white,black:editbold=yellow,blue:editmarked=black,white:errdhotnormal=yellow,red:errdhotfocus=yellow,lightgray" -f /root/.mc/ini -c

    6] To wszystko! Teraz po wpisaniu polecenia mc, powinieneś zobaczyć wyglądający w ten sposób konsolowy menadżer plików Midnight Commander:
    midnight-commander.


    Ciekawostki:
    1. Updatedb (QTS 4.1.x locate broken)
      • Wykonaj
        Kod (Bash):
        1. updatedb
      • Następnie
        Kod (Bash):
        1. locate nazwa_pliku
    2. Wpisując w konsoli ścieżkę pliku naciśnij TAB aby automatycznie uzupełnić, np.:
      • cd /sh
        upload_2015-5-2_16-43-24.
      • + TAB, wynik:
        upload_2015-5-2_16-43-30.

    Inne ciekawe polecenia?
    • Lista dostępnych paczek
      Kod (Bash):
      1. ipkg list | more
    • Monitor procesów
      Kod (Bash):
      1. ipkg install htop
      2. htop
      upload_2014-7-7_1-3-11.
    • Klient irc
      Kod (Bash):
      1. ipkg install irssi
      2. irssi
    • Screen - pozwala uruchomić aplikację i zostawić ją działającą w sesji (w tle)
      Kod (Bash):
      1. ipkg install screen
      2. screen htop
      Naciśnij CTRL+A+D, aby pozostawić sesje działającą w tle. W tym przypadku monitor procesów htop, który został uruchomiony na screenie. Aby do niego wrócić w każdym momencie, zaloguj się na shell i wpisz:
      Kod (Bash):
      1. screen -r
    • ...
     
    • Lubię to! Lubię to! x 4
    • Piwo Piwo x 2
  2. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  3. tomik67
    Online

    tomik67 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Panowie, Midnight Commander zainstalował się w Woluminie2,.: /share/CACHEDEV2_DATA/.qpkg/Optware/root/.mc
    Jak zmodyfikować komendy od pkt. 12.1 ponieważ podczas prób otrzymuję takie komunikaty.:

    Kod (Text):
    1. [/share/CACHEDEV2_DATA/.qpkg/Optware] # setcfg "New Left Panel" "list_mode" "user" -f /root/.mc/panels.ini -c
    2. -sh: setcfg: command not found
    3. [/share/CACHEDEV2_DATA/.qpkg/Optware] # setcfg "New Left Panel" "user_format" "half mark type name | bsize | mtime | owner:5 | group:6 | mode:3 space perm" -f /root/.mc/panels.ini -c
    4. -sh: setcfg: command not found
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Właśnie przerabiałem ten problem z @kordusson@kordusson'em, któremu nie działał rtorrent. Otóż okazuje się, że QNAP dał dupy i nie zrobił w QTS 4.1.4 w zmiennej PATH odnośników do /sbin oraz /usr/sbin.
    Masz dwie opcje:
    1. Która jest rozwiązaniem tylko chwilowym:
      Kod (Bash):
      1. export PATH="$PATH:/sbin:/usr/sbin
    2. Zaznaczyć chęć udziałów w Beta programie i zaktualizować do RC5
    Drugim sposobem właśnie przed momentem rozwiązaliśmy problem u @kordusson@kordusson'a po TeamViewerze.
     
  5. pawel78
    Offline

    pawel78 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411 slim
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Witam,
    mam problem w programie MC z przechodzeniem w dół, do góry oraz w lewo, w prawo. Podczas naciśnięcia strzałek klawiaturze wyskakują litery ?
    Proszę o informację jak to poprawić. Dodam że loguję się do SSH z konsoli na systemie macOS Sierra.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zmień klienta SSH. Klasyka dla komputerów z MacOSX.
     
  7. natash
    Offline

    natash Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Na TS251A nie mam Optware, skąd to wziąć?
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  9. natash
    Offline

    natash Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    W moim appcenter tego niema.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  11. natash
    Offline

    natash Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Chyba nie rozumiem. Ja tego w QNAP w appcenter do pobrania nie widzę. Skąd to instalować?
     
  12. Penerros
    Offline

    Penerros Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Październik 2016
    Wiadomości:
    61
    Miejscowość:
    Zielęcin
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +7 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    159
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Ktoś kto poświęca wiele czasu żeby zamieścić temat z tak obfitym opisem i nie sprawdza zgodności z NAS`ami powinien zdawać sobie sprawę, że z pozostałych mniej zaawansowanych użytkowników robi głupków. To dość przykre. Przydałby się szczegółowy opis co trzeba pobrać i jak to zrobić.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    popatrz na date utworzenia posta i pomyśl jakie firmware wtedy było i co zmieniło sie od wtedy do dzisiaj.

    przecież pisze co zainstalować ! ba nawet link jest !

    upload_2018-4-2_20-22-24.

    dodaj sobie repo Qnapclub Store i bedziesz miał łatwiej.
     
  15. tomik67
    Online

    tomik67 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Czy na firmware 4.3.4.0597 w TS-453PRO nie ruszy Optware IPKG ?. Zainstalował się ale po komendzie "ipkg update" otrzymuję "/opt/bin/ipkg: No such file or directory" Mam zainstalowany QTS 64-bit compatibility tool.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  17. tomik67
    Online

    tomik67 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Zainstalowane, a czy "działania upiększające" Midnight Commander'a, opisane na początku zafunkcjonują ?.
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A uruchom go ...
    Kod (Bash):
    1. mc -c
    :p
     
  19. tomik67
    Online

    tomik67 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    10:53
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Uruchomiłem, jest niebieski.

    PS. Co ciekawe po wywołaniu komendy mc oprócz otwarcia Commandera mam komunikat common.c: unimplemented subshell type 1
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap polecenia

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.