qnap passwd a autoryzacja uzytkownikow

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika Wolf3D, 6 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. Wolf3D
    Offline

    Wolf3D Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Maj 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Nie posiadam urzadzenia QNAP ale chciałbym go zakupic.
    Jednak mam pewien problem i chciałbym prosić o pomoc.
    O co chodzi.
    W firmie mam w bazie danych w MySQL hasla i loginy uzytkowników, haslo i login uzytkownika daje mu dostęp do intranetu i jego funkcji.
    Chciałbym aby użytkownik zmieniając swoje hasło w intranecie automatycznie zmieniał swoje hasło w QNApie. Czyli pytanie jak zsynchronizować passwd QNAP-a z MySQL.

    Pozdrawiam
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    można to ręcznie zrobić wykonując odpowiedni skrypt lecz też musimy wiedzieć gdzie te prawa użytkowników mają być dostępne (ftp, samba) bo zdaje sie ze nie wystarczy edycja samego passwd lecz pozostałych plików do poszczególnych usług też...

    Podsumując. Teoretycznie nie da rady, praktycznie można lecz naprawde wiele godzin nad napisaniem tego skryptu i wgłębienie się w linuxa jak i systemu QNAPa (gdzie co on zapisuje).
    Kiedyś ktoś na forum edytował jeden plik do jakiejś usługi i poźniej miał problemy z zalogowaniem się do QNAPa :)
     
  3. Wolf3D
    Offline

    Wolf3D Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Maj 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzieki za niestety zla wiadomosc.
    Jeszcze sie zastanawiam co z tym fantem zrobic. Czy firma QNAP(wczesniej o niej nie slyszalem) to znana marka? Mozna zaufac tej firmie?
    Jesli to offtopic to odrazu przepraszam poprostu nie moglem tego nigdzie znalesc a wikipedia pusta:-(

    Te urządzenia maja jakies certyfikaty bezpieczenstwa?

    Pozdrawiam
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    uzasadnij, jeśli wiesz lepiej :) ja tylko doradzam, jeśli rzeczywiście źle - sorry
    A czy słyszałeś wogóle o innej firmie w tej branży serwerów NAS ?
    :)
    hmm
    Jeśli chodzi o gwarancje i jakość wyrobów - możesz być spokojny .
    A jeżeli pytasz o funkcjonalność sprzętu wykonanego przez tą firme to zapytaj sam siebie ...
    specyfikacja jest w 100% poprawna tu nie ma żadnego kitu (jesli o to pytasz) xD
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    te urzadzenia sa oparte o system Linux wiec certyfikaty bezpieczenstwa na nic sie tu nie zdadza
    dokladnie chodzi mi o to, ze gdyby to byl system ktorego nie mozna dotkac i w nim nie _modzić_ to ok... zgodze sie...
    ale QNAP'y to zabawki w pozytywnym slowa znaczeniu, dajace uztkownikowi mozliwosc "gmyrania" w systemie co przeklada sie na zmniejszenie bezpieczenstwa przez uzytkownikow mniej doswiadczonych

    trzeba tez nadmienic ze nawet wersje dla zastosowan domowych sa ciekawymi produktami na ktorych mozna naprawde wiele softu uruchomic i cieszyc sie smakiem konsoli linuksowej

    ale jesli chodzi Ci o zabezpieczenia to trzeba rozmawiac na temat konkretnych protokolów, np:
    - ftp z wsparcie ftps (ssl)
    - http z wsparciem https (ssl)
    a tak ponadto...
    - mozliwosc wgrywania certyfikatow SSL ktorymi zabezpieczasz GUI urzadzenia
    - blokowanie adresow IP, itp itd...
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Też kiedyś stałem na rozdrożu przy zakupie NAS’a. Przeglądałem kilka ofert i też pierwszy raz usłyszałem o firmie QNAP. Zakupiłem TS-509 i jestem zadowolony.
     
  7. marcek
    Offline

    marcek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    53
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    zalezy do czego ci potrzebny dla mnie 109 II PRO bylo wystarczajace - jest super i stosunkowo niedrogi. zachowuje sie jak normalny serwer - www, ftp, mysql jak nie wiesz to nie kapniesz sie ze to tak male i ciche pudeleczko, jesli chcesz czegos wiecej to masz mase sprzetu do wyboru.
    jest super
    pozdrawiam
     
  8. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ja mam styczność z NASem firmy thecus i muszę przyznać, że jest szybszy od qnapa (porównując 1U4500 z TS-509, TS-409 i TS-209 wszystkie w wersji II Pro)
    niemniej jednak nie tylko prędkość się liczy :> .. QNAPy podobają mi się ze względu na swoją otwartość i konfigurowalność.

    QNAP to nie tylko NASy a lista ich produktów cały czas się rozwija. Moje zaufanie zdobył i teraz przymierzam się do kupna jakiejś maszyny NVR.. Szkoda tylko, że w PL nikt nie ma doświadczenia z tego rodzaju sprzętem :-(

    Odnośnie tematu to może rozwiązanie byś znalazł w Windows AD (nie reklamując nic :p)
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:39
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A ja zajmuje sie NVR'ami ale bardziej profesjonalnymi opartymi o PC.
    Odradzam zakupu NVR'a QNAP'a... Potraktujmy to jako tylko i wylacznie system monitoringu i tyle...
     

Poleć tę stronę