QNAP - RAID 1 - Backup

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Mystik, 29 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam Wszystkich (jako, że to mój pierwszy post)

    Zajrzałem Tutaj jeszcze przed zakupem TS-219 i troszkę mnie otrzeźwiło.
    Moim zamiarem było stworzenie sobie miejsca do przechowywania danych wraz ze zdalnym dostepem (ftp, www), a użycie macierzy RAID-1 miało mi zapewnić bezpieczeństwo tych danych.
    A tu czytam, że QNAP stosuje na dyskach system plików ext3 (i to jeszcze jakiś zmieniony), z macierzami bywa problem i że przy uszkodzeniu samego QNAP-a jest problem z odostępem do danych (czytałem o metodzie z wypalaniem płyty i kombinowanym dostepem).
    Ja po prostu potrzebowałbym takiego systemu, który w razie W, pozwoli na odpięcie dysku z QNAP-a i po podłączeniu do PC-ta pozwoli mi na odczyt danych.
    Na powielanie danych i na PC-cie i na QNAP-ie nie mam ochoty.
    Dlaczego QNAP nie stosuje jakiegoś bardziej "normalnego" systemu plików odczytywanego przez wszystkie systemy operacyjne?

    pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A wiec rozpoczety przez ciebie temat jest ciekawy i mysle, ze wiele osob moze zabrac w nim dyskusje.

    W dalszej czesci przedstawie swoja wersje oparta o wypowiedzi producentow urzadzen NAS.

    Modyfikowany system plikow byl tylko dla TS-109/209.

    A wiec tak:
    - jesli nie stosujesz zadnego RAID'a to dostep do EXT3 odbywa sie pod Windows'em za pomoca programu EXT2 IFS ( http://www.fs-driver.org/ ) - chyba - ktos musi to potwierdzic bo juz nie pamietam - tyle tych tematow z QNAP'ami ze sie czlowiek gubi - mimo wszystko polecam druga opcje
    - jesli nie stosujesz RAID mozesz tez skorzystac z opcji z RAID'em, czyli punkt nastepny
    - jesli stosujesz RAID to najlepiej skorzystac z QNAP LiveCD - i to tylko dlatego ze nie wazne jakie masz urzadzenie z RAID'em - zawsze jest problem z dostepem do danych na RAID'zie - przeciez utworzyles macierz!!!!

    Musisz duzo poczytac o samym RAID'zie - to nie jest takie proste rozwiazanie jak Plug&Play - wiec zawsze napotkasz na jakies problemy. Ponadto kazdy producent systemow NAS mowi o jednym:
    "NAS moze sluzyc jako system gromadzenia danych po sieci lub backup danych z komputera"
    Jesli korzystasz jako backup danych z komputera to analogicznie jesli cos sie stanie z NAS'em to i tak dane masz na komputerze.
    Jesli natomiast korzystasz z NAS'a jako system centralizacji danych i nie masz nigdzie indziej kopii, to dobrze jest miec drugiego NAS'a ktory bedzie archiwizowal dane z pierwszego NAS'a.

    Jesli chodzi o archiwizacje danych to naprawde jest tysiace sposob na to, a to tylko dlatego, ze zaden z nich nie jest 100%'owy

    Pozdrawiam
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Posiadam TS509 z RAID 6 oraz szyfrowaniem dysków. Co zrobić w przypadku awarii urządzenia.
    Jakie metody wykorzystać do odzysku danych z dysków.
    Pozdrawiam
    Jarek
     
  4. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No tu masz całkowita rację. Jak mam macierz i coś się stanie ze "sterownikiem" to wszystko (lub prawie) leci w kosmos.
    No ja właśnie chciałem, żeby NAS był i jednym i drugim. Ale po namysle, przyznaje, że się nie da. Tzn. albo wygoda, albo bezpieczeństwo.
    No i to jest właśnie odpowiedź na moje zapotrzebowanie, której się bałem.
    Oprócz jednego, służącego do składowania banych na bieżąco (np. QNAP TS-239), będę musiał mieć jeszcze coś do backupu (np. QNAP TS-119). No i koszty rosną.
    I jeszcze apropo tego. Czy jest mozliwe uruchamianie TS-119 funkcją wake-up za pomocą TS-239 tylko na czas backupu?

    pozdrawiam
     
  5. marta
    Offline

    marta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam!

    Potwierdzam wypowiedź SiLAS'a, mam TS-201 pracujący w RAID1 i po podpięciu HDD do Windy można bez problemu zgrać dane po użyciu "IFS Drives Control Panel" (sprawdzone prze ze mnie już w ubiegłym roku <jupi> ). Teraz pracuję nad TS-219P i już mam małe efekty (na chwilę obecną widzę tylko puste foldery X-( )

    Pozdro
    Marta
     
  6. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli jak rozumiem, wyciągasz jeden dysk z RAID1 i odczytujesz go w Windowsie?
    A w czym jest problem w wersji 219P? Stosowany jest inny system plików?

    pozdrawiam
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:08
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Może już na ext4. Z tego co wiem, to QNAP nie wprowadza jak Synology jakiś dziwnych systemów plików.
     
  8. marta
    Offline

    marta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    14:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dokładnie tak robię jak napisałeś, tylko przy HDD z TS-219 nie można już dostać się do danych przy użyciu "IFS Drives" (ale są na szczęście jeszcze inne metody odzysku)

    Pzdr
    Marta
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. QNAP jak zrobić RAID 1

    ,
  2. RAID1 qnap