QNAP rsync incremental dysk 1 na dysk 2 - da się ?

Discussion in 'Przed zakupem...' started by ToMax, Feb 25, 2020.

Loading...
Tags:
  1. ToMax
    Offline

    ToMax Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 25, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    10:49 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witajcie,

    jak w temacie, interesuje mnie opcja backupu przyrostowego z dysku 1 na dysk 2 lecz nigdzie nie mogę znaleźć słowa o realizacji takiej konfiguracji :-(

    Przeglądając ficzery QNAPa rownież nie widzę tej opcji - jeśli coś znajdę to two-way ale to tylko po sieci.

    Proszę o pomoc.

    Pomysł kiedyś realizowałem na DNS323 po modyfikacji fonzplugiem i po latach nadal uważam, że to najprostsza forma backupu przy dwóch dyskach i pewniejsza oraz przystępniejsza niż RAID.

    Dziękuję.
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,418
    Local Time:
    10:49 PM
    Ratings:
    +1,391 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    w gui ? hybrid backup sync
    w shellu masz rsync'a
    --- Połączono posty, Feb 25, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 25, 2020 ---
    upload_2020-2-25_21-9-28.

    kopia z dysku na dysk aka mirror dla ubogich, po wybraniu odpowiednich opcji działa przyrostowo , tylko różnice są przesyłane.
     
  3. ToMax
    Offline

    ToMax Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 25, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    10:49 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Dziękuję za sprawdzenie.
    Zadziała to np na TS231P ?
    Czemu dla ubogich ? To jest proste realne podwyzszenie funkcjonalnosci NASa praktyczniejsze niż RAID bo choćby nie trzeba odbudowywać a dysk po padzie można wyjąć i masz dane od reki.
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,418
    Local Time:
    10:49 PM
    Ratings:
    +1,391 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    jeśli Hybrid Backup Sync jest w appcenter dla tego nasa, to zadziała - https://www.qnap.com/pl-pl/app_center/?qts=4.4.1&II=258&kw=sync

    Yeap.
     
  5. ToMax
    Offline

    ToMax Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 25, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    10:49 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    W linku jest ok ale czytałem, że ma mało ramu i nie wszystkie apki będą działać więc pytam: czy Hybrid Backup Sync o którym wspomniałeś będzie działać na tym modelu ?
    Jeśli nie to może podpowiecie który 2 bay da radę to ogarnąć ?
    Naprawdę nie chcę kupić źle i się bujać...
     
  6. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,418
    Local Time:
    10:49 PM
    Ratings:
    +1,391 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    bierz nasa na cpu intela/amd ...