qnap ts-21P konfiugracja udziałów

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika zrazik, 24 Luty 2010.

Ładowanie...
  1. zrazik
    Offline

    zrazik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    13:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Panowie, bardzo prosiłbym o pomoc w konfiguracji Qnap ts-219P. Stworzyłem użytkowników, dodałem im udziały sieciowe, zamapowałem każdemu prywatny udział z hasłem dostępu. Działa to znakomicie jeśli na komputerze mapuje udział dla jednej osoby. Problem, którego nie mogę rozwiązać polega na tym, że mapując udział dla np. użytkownik1 , nie mogę na tym samym komputerze zamapować udziału dla użytkownik 2, aby to zrobić muszę odłączyć udział użytkownika 1. Potrzebuję by na jednym komputerze był dostęp poprzez login i hasło dla kilku użytkowników do różnych
    udziałów. tzn. mam na myśli to, że osoba użytkownik 1 loguje się do swojego udziału, pracuje na plikach do których tylko on ma dostęp, kończy pracę z komputerem, później na tym samym komputerze użytkownik 2 loguje się do swoich udziałów, potem użytkonik 3 robi to samo ze swoim udziałem. Niestety bardzo słabo znam się na komputerach i nie poradzę sobie z tym problemem bez Państwa podpowiedzi, dlatego proszę o pomoc w jaki sposób mam udostępnić miejsce na dysku urządzenia qnap kilku osobom na jednym komputerze, tak aby dostęp do swojego katalogu (udziału) miała tylko jedna osoba.

    mam nadzieję, że jasno wszystko opisałem i dziękuję z góry za pomoc ;)
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:43
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wiec to co chcesz zrobic jest wlasciwie niemozliwe. I jest to ograniczone po stronie Microsoft Windows Networking.

    Moze, sprobuj w inny sposob. Utworz trzy udzialy sieciowe:
    -udzial 1 (przypisz uzytkownika - user1, user2)
    -udzial 2 (przypisz uzytkownika - user2, user3)
    -udzial 3 (przypisz uzytkownika - user1, user2, user3)

    To powinno rozwiazac Twoj problem.
     
  3. zrazik
    Offline

    zrazik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    13:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    SiLAS, bardzo dziękuję za podpowiedź !
     
  4. zrazik
    Offline

    zrazik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    13:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    mam jeszcze jeden problem, mianowicie, mapuje udział z hasłem dla użytkownika oraz udział PUBLIC, bez hasła. Często zdarza się, że po wejściu na PUBLIC nie można wejść do katalogu użytkownika , wyrzuca mi komunikat, że jeden użytkownik nie może mieć dostępu do więcej niż jednego zasobu.
     
  5. zrazik
    Offline

    zrazik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    13:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    komunikat jest dokładnie taki:

    "wystąpił błąd wznawiania połączenia ... wielokrotne połączenie z serwisem lub udostępnionym zasobem przez tego samego użytkownika przy użyciu więcej niż jednej nazwy użytkownika są niedozwolone. Rozłącz wszystkie poprzednie połączenia z serwerem lub udostępnionym zasobem i spróbuj ponownie."

    cóż mam począć ? mam udostępnione zasoby, prywatny (zawierające login i hasło użytkowniwka) oraz zasób public (bez hasła i loginu)
     
  6. zrazik
    Offline

    zrazik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    13:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    problem okazał się banalny, w dodatku komunikat sugerował odpowiedź :)
     
  7. Renata_Kol
    Offline

    Renata_Kol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    14:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Bardzo ciekawi mnie jak poradziłeś sobie z wielokrotnym połączeniem ??
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:43
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odlaczyc wszystkie udzialy sieciowe i do nowych zalogowac sie na nowo. Proponuje uzywac skryptu ktory jest przeznaczony dla Visty. Dziala super.
     

Poleć tę stronę