QNAP TS-x53A czy Kodi odtworzy filmy 4k w kodeku HEVC x265

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika geminatores, 1 Czerwiec 2017.

Ładowanie...
  1. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Cześć wszystkim, jestem obecnie posiadaczem QNAP TS-253 PRO i wszystko byłoby super gdyby nie to że filmy 4k w kodeku który się "zadomawia" czyli HEVC x265 po prostu się tną. Ewidentnie nie wyrabia procek J1900 (obciążenie non stop powyżej 90%). Zacząłem rozglądać się za alternatywą w postaci serii x53A która wspiera 4k a procek jaki jest w środku to N3150 który ma wspomaganie sprzętowe h265. Potrzebuje potwierdzenia od posiadacza serii QNAP x53A że faktycznie Kodi daje radę płynnie odtwarzać filmy 4k w kodeku HEVC/h265 przykładowe wideo które u mnie się tnie: Planet.Earth.II.E01.2016.MULTi.2160p.4k.BluRay.HDR.DTS-HD.MA.5.1-inTGrity-SAMPLE.mkv
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    862
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Co prawda nie mam TV w 4K, niestety ale podany SAMPLE zamula mi aż miło. Ale to trochę dziwne bo miałem inny film w 4K i działał mi jak najbardziej prawidłowo.
     
  3. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Rozumiem że masz NASa z serii x53A? :) Wszystko zależy właśnie od kodowania i wspomagania sprzętowego, w formacie 4k MKV HEVC x265 czyli to co ostatnio leci na torty bardzo zamula. Ale inne 4k np w x264 odtwarza się poprawnie nawet u mnie, demka Sony, LG itp. w MP4 również działają. Wszystko rozbija się o kodek 265. Kolejny tnący sample do przetestowania: Assassin's.Creed.2016.MULTi.2160p.4K.BluRay.HDR.X265.DTS-HD.MA.7.1-inTGrity-SAMPLE.mkv te filmy mają wysoki bitrate 20-30Mbps może przez to procki nie wyrabiają.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    od kiedy Intela wspiera kodowanie x265 ?? natywnie tylko h264 jest akcelerowane sprzętowo , każdy inny kodek jest dekodowany programowo , obciążając procesor.
     
  5. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Od serii Braswell jest wspomaganie x265 Celeron N3150 - Intel - WikiChip "Video decode hardware acceleration including support for H.263, MPEG4, H.264, H.265 (HEVC), VP8, VP9, MVC, MPEG2, VC1, JPEG."
    Intel Celeron N3150 SoC "The GPU also supports 4K/H.265 video acceleration."

    Seria x53a ma procek N3150 a więc w teorii powinna wspierać x265, dlatego postanowiłem zapytać posiadaczy aby upewnić się, że video które u mnie tnie na serii x53a odtwarzane jest poprawnie.
     
  6. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    862
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Tnie się jak siemasz:
    myQNAPcloud share link

    Link udostępniony na 7 dni.

    Może muszę coś wybrać w ustawieniach Kodi.

    Mam TS-253A
     
  7. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Kodi wspiera kodek 265, wejdź w ustawieniach na poziomie ustawień "ekspercki" do "akceleracja" i zaznacz wszystko VAAPI - tak jest w kodi 16. A w kodi 17.1 tak samo poziom ekspercki ale wchodzisz do "ustawienia odtwarzacza"->wideo->na dole są ustawienia od VAAPI.

    Na razie wychodzi na to, że nie miałbym po co się przesiadać na ten model skoro i on nie wyrabia z odtwarzaniem.

    Co miało być pod linkiem? Bo nie odnajduje urządzenia.

    Filmy i sample tną mi się tak samo na lapku, Dell L702x z i7 2630QM i GT555 - ani procek ani grafa nie wspiera kodeka x265.
     
  8. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    294
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +60 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ten plik ma profil Main10, NIEOBSŁUGIWANY przez Braswell-e :)
    Info:
    "..[EDIT] just retrieve an article saying that Braswell DON'T support HEVC Main 10 only Main 8
    Philippe..."
    z tego wątku:
    [mykodi 17.1 CANCELED] replaced by official QNAP QNAPClub delivery - QNAP NAS Community Forum
    Tak więc hevc będzie latać ale tylko profile do Main8.

    Co ciekawe nowy TS-453Bmini z prockiem intel J3455(Apollo Lake) obługuje Main10 ( przynajmniej hw tak, co robi soft qnapowy to nie wiemy :))
     
  9. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    24
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Dzięki i wszystko jasne, albo ripperzy zmienią profil albo trzeba poczekać na upowszechnienie się serii x53B
     
  10. GRazny
    Offline

    GRazny Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Witam

    Się podepnę... bo przeszukuję dziś neta gdzie mogę

    Mam TS-210 !!! (300MB ramu, jakiś jednordzeniowiec arm chyba)
    i właśnie oglądam przez KODI w Android TV: Kong.Skull.Island.2017.2160p.10bit.HDR.BluRay.7.1.mkv
    podobnie pięknie szło The Smurfs 2 2013 Mult UHD x265 HDR Dolby Vision.mkv
    leci to już któryś raz bo jak zobaczyłem co to jest HDR to te dwa filmiki oglądam co jakiś czas (i uznaje że szkoda czasu na brak HDR) - TV to XE93 jeśli ktoś zorientowany.
    w tle uruchomione ściąganie w dowloadstation (5 wątków, jakieś 300-500KB - nie wiem czemu tak mało)


    niestety niektóre filmy tak pięknie nie idą wiec trafiłem tutaj z google za jakimś lepszym sprzętem, a tu taka zagwostka, że dwu i 4ro rdzeniówki sobie z tym nie radzą?!?!

    Piszę informacyjne i dzieki za info bo bym niepotrzebnie kasę władował ;)

    EDIT: procesor w tej chwili 70%, a ram 73%
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    862
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Możliwe że cała robotę robi Twój TV. Zapewne oglądasz filmy przez DLNA i możliwe że dlatego Twój leciwy sprzęt daje takie efekty.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  12. GRazny
    Offline

    GRazny Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    to już jakiś trop

    Z Twojej wypowiedzi wynika (a ja jestem lajkonikiem ;) że TV transkoduje otrzymane dane w DLNA
    Ciekawe czy wymiana NAS by tu pomogła z tymi pozostałymi filmami...
     
  13. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    862
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie ma tutaj znaczenia. W Towim wypadku wymiana NAS nawet na ten z tego wątku sprawiła by że mógłbyś odpalić Twonky którego ludzie chwalą i zapewne większość filmów by Ci odpaliła.

    P.S. Póki co Twonky jest płatny, ma być dodany w przyszłości...

    A i super TV, też sobie kiedyś sprawię.
     
  14. GRazny
    Offline

    GRazny Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    no właśnie Twonky...

    a czemu ja to pamiętam z innych firmware TS 210? nagle wycieli?

    EDIT: dobra już znalazłem o braku wsparcia od jakiejś tam wersji...
    Można tu się cofnąć z Firmware i zainstalować z paczki?
     
  15. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    862
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Można.

    Ale to już rozmowa nie na ten temat.

    Więc albo czekać i albo nie czekać =].
     
  16. GRazny
    Offline

    GRazny Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Informacyjnie...

    Aktualnie mam z 15 filmów (w tym nawet te powyżej 10GB)
    Wszystkie 4k 10 bit HDR x265
    Wszystko płynnie na połaczeniu 1GB jako NFS (zrezygnowałem z DNLA) z Qnap 210 (250 MB ram, ARM pojedyńczy)
    TV ma procek sony X1 Extreme (to pewnie tu leży przyczyna płynności - SONY XE9305)

    Na QNap zostały zabite wszelkie niepotrzebne usługi, a było tego trochę (z wordpressem włacznie bo kiedyś się bawiłem)

    Jestem zadowolony, w KODI (jako NFS) widzę tylko piękne zdjęcia filmów z polskim opisem... - rewelacja - POLECAM

    EDIT: na drugim TV... znacznie "gorszym" bo to Philips 2016 PUS 6501 również filmy HDR płynnie jako NFS (choć tu tylko 350 nitów jasności ;)
    Widać DNLA zabija wszystko...

    EDIT2: jakby ktoś się zastanawiał... to HDR to jest taka przepaść jak miedzy SD a FullHD moim zdaniem... a nawet SD a 4K... kosmiczna różnica na TV który jest w stanie wyświetlić 1000 - 1500 nitów... nie zastanawiajcie się nad zakupem... kosmos (Smerfy 2 to chyba z 5 razy oglądałem)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. Hegemon
    Offline

    Hegemon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Wiem, że temat z ery dinozaurów, ale...
    Panowie, nie jarajcie się za bardzo TS-x53B... Od jakiegoś czasu użytkuję TS-653B - filmy 4k w HEVC 265 żabią potwornie. Kodi (17.5) wyświetla brak wsparcia sprzętowego, a obciążenie 4 rdzeni w zasadzie nie schodzi poniżej 100%. Natomiast z 4k ale w x264 (filmiki z fruwacza P3P) nie ma najmniejszych problemów - wszystko płynnie, ślicznie i obciążenie rdzeni dochodzi max do kilkunastu %. Oczywiście, KODI wyświetla, że wsparcie sprzętowe jest...
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  19. PeterMac
    Offline

    PeterMac Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Wszystko fajnie, tylko obecne NAS'y Qnapa i tak sie nie nadaja w pelni jako pelnoprawny odtwarzacz do KODI, raz ze chyba nie ma modeli z HDMI 2.0 a jak są to moze jakeis topowe modele, takze nici z odtwarzania 4K @ 60fps, do tego Qnapy nie przelaczają odswiezania na 24Hz, brak obslugi 10 bitowego koloru. Za nie duze pieniądze lepiej kupic Android TV boxa jak choćby Xiaomi MiBoxa 4K, albo najlepiej Nvidie Shield TV.
    Trzeba czekac na modele juz z Gemini Lake.
     
  20. Hegemon
    Offline

    Hegemon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    11:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zgadza się, QNAP 653B ma tylko HDMI 1.4b, ale w specyfikacji jest napisane, że dla rozdziałki 3840 x 2160 wspiera 24Hz, w związku z tym - to raczej problem programowy. Odnośnie głębokości koloru, znalazłem taką informację, że układ Intel HD 500 pozwala na głębokość od 8 do 10 bitów na próbkę z próbkowaniem chromatycznym 4:2:0. Oczywiście, chciało by się 4:4:4, ale cóż - chyba za dużo by się chciało. Swoją drogą to się dziwię, że urządzenie które konstrukcyjnie wprost zachęca do wykorzystania go jako centrum multimedialne ma tak "słabą" grafikę. I nie ma osobnego wyjścia S/PDIF albo Coax.
    A co to Xiaomi MiBox 4k - niby ciekawy i niedrogi player - będę musiał zobaczyć, co to potrafi. Chociaż Mali 450 HEVC'a też nie obsługuje. Może ktoś się zreflektuje i do QNAPów wyposażonych w PCIe zrobi jakąś kartę grafiki na chociażby wspomnianym Mali 450 alb jakąś niezbyt zachłanną na prąd NVidią.
    Czekanie na nowy, lepszy sprzęt - hmmm... jak wyjdzie i go kupisz, okaże się że kupiłeś starego rupiecia, bo za chwilkę wyjdzie coś 3x szybszego :D

    Co jeszcze zauważyłem odnośnie 653B i Kodi porównując go z moim "starym" 453Pro (ta sama wersja Kodi) przy ustawionej na jednym i na drugim rozdziałce wyjściowej 1920x1080@60 - W 453Pro Kodi, przewijanie katalogów, budowanie informacji o filmach, uruchamianie filmów wykonuje... zdecydowanie szybciej niż 653B. Reakcja na polecenia z pilota też jest w 653B jakaś ślamazarna. Coś chyba chłopaki z QNAPa zmaścili...
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. filmy 4k hdr uhd na kodi

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.