Rozwiązany QNAP TVS-882 - problem z dyskiem M.2

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika tomek0807, 16 Czerwiec 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. tomek0807
    Offline

    tomek0807 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x82 10 Mbps
    Zainstalowałem w slotach wewnętrznych 2 dyski ADATA SX8000 PCle Gen3x4 M.2 2280 SSD 256GB, jednak system ich wcale nie wykrywa. Pytanie czy są one niekompatybilne i tylko należy wybierać z listy dostępnych dla tego modelu czy szukać innej przyczyny?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0210 Build 20170606
    Model serwera: QNAP TVS-882
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    QNAP wspiera dyski NVMe ? pierwsze słysze :O
     
  3. tomek0807
    Offline

    tomek0807 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x82 10 Mbps
    Na przykład taki:
    Samsung SSD 960 EVO 250GB(MZ-V6E250BW)
    i ten powinien działać bo jest w wykazie kompatybilnych.
    ale faktycznie jest dopisek że nstalacja w modelu QM2-2P lub QM2-2P10G1T.
    Czyli żaden MVMe nie zadziała w TVS-882?
    To jakie dyski można zamontować w slotach wewnętrznych M.2 SSD jako pamięć cache?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  5. tomek0807
    Offline

    tomek0807 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x82 10 Mbps
    Faktycznie doczytałem na spokojnie, że tylko interface SATA 6Gb/s dla tego modelu. Wybrałem SamsungMZ-N5E250-850-EVO-M.2-250GB /5 lat gwarancji/
    Dzięki pigers za pomoc.
     
  6. k8chu1
    Offline

    k8chu1 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Tylko QM2 z NVMe.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czyli bezpośrednio nie - jeśli tak chcesz mocno wnikać w temat - masz wolne 3k PLN na taką kartę ?
     
  8. k8chu1
    Offline

    k8chu1 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    QM2 to koszt poza PL ~250$. Czekam na info odnośnie ceny w PL. QNAP odesłał mnie w jedno miejsce. Zobaczymy.
    A znasz cenę w PL?
    --- Połączono posty, 19 Czerwiec 2017, Data oryginalnego postu: 16 Czerwiec 2017 ---
    Z QM2 problem jest taki, że to PCIe gen 2 x4 co w praktyce daje 1GB/s. Wsadzenie M.2 NVMe, które mają wydajność powyżej 1GB/s w zapisie/odczycie mija się z celem. Do tego pasma dochodzi jeszcze ewentualny port 10GbE. Pytanie jak mocno QM2 muszą być kompatybilne wstecz że nie mogli dać PCIe gen 3 (znikomy koszt przy cenie karty).
    --- Połączono posty, 27 Lipiec 2017 ---
    pigers, nie wiem skąd wziąłeś te 3k za kartę... QM2-2P10G1T w wersji NVMe + 10GBaseT to koszt 999PLN. Wersja SATA droższa o jakieś 70PLN.
    Wersje bez 10GbE mnie nie interesowały, ale powinny być znacznie tańsze.

    Problem jest tylko z dostępnością tych kart. Na swoją czekałem prawie 6 tygodni.
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:53
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    taka cena była na dzień dobry jakieś 2 miesiące temu.
     

Poleć tę stronę