QNAP vs Synology

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika BarToL, 5 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. BarToL
    Offline

    BarToL Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    29 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Synology:
    DS 512+ , RS3412RPxs , RS3413xs+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Witam
    Jako że stałem się nowym użytkownikiem QNAPa TS670 PRO a mam też kilka Synology podzielę się moimi spostrzeżeniami dotyczącymi porównania obu produktów w praktyce.
    Muszę przyznać że jestem trochę rozczarowany softwarem QNAPa i jego możliwościami w porównaniu z Synology. Ale wszystko po kolei :)

    1. Sprzęt
    Tu lepiej według mnie wypada QNAP chociaż cena jest prawie 2x wyższa niż Synology - przykładowo porównując modele o podobnym przeznaczeniu czyli TS670 i Synology DS1513+. Zdecydowanie mocniejszy i większe możliwości rozbudowy , podoba mi się możliwość sporej rozbudowy ramu , procka czy dołożenie karty sieciowej) w Qnap ale czemu aż tak drogo??

    2. Oprogramowanie
    Wielki plus dla Qnapa za Virtualization Station tu się przydaje ten mocniejszy sprzęt i tego mi najbardziej brakuje w Synology.
    IPKG i natywne QPKG to też duży plus , w Synology niestety standardowo brak

    No i teraz minusy Qnapa:

    Brak powiadomień push
    Brak mapowania zasobów sieciowych w File Station
    Praktycznie nie działające RSS feed w Download Station (nie działa mi żaden RSS z kluczem prywatnym).
    Bardzo ograniczona konfiguracja katalogów w download station
    Kiepsko rozwiązany manager pamięci (może jestem już przyzwyczajony do synology ale tam po prostu wszystkie podstawowe informacje mam na jednym widoku i nie muszę szukać np info że dyski się wciąż synchronizują)
    Dużo gorsze wsparcie "community" - brak możliwości dodania własnych repozytoriów aplikacji itp.

    Wciąż walczę zarówno z Qnapem jak i Synology i na pewno coś tu jeszcze dopiszę :)

    Co do urządzeń to piszę na podstawie:
    QNAP TS670 PRO - będę rozbudowywał RAM do 16G i dokładał kartę sieciową
    DS1513+
    RS3413xs+
    RS3412RPxs


    No to teraz czekam na "chłostę" za narzekanie na Qnapa :p

    Pozdrawiam
    Bartek
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    No to jedziemy z tym koksem :D
    Poszukaj na forum LOGMAN ;)

    tzn jak ? w samym NAS chcesz zamontowac jakis udział sieciowy ? No to trzeba sobie je dodać z poziomu SSH (pisałem do QNAPa request o to, jakies pół roku temu), i jeśli mają być pernamentne to dodać je do swojego skryptu autoruns.

    Używasz Download Station ? Bo Ci chce się z tym ... ,zainstaluj rtorrenta i po zawodach .

    upload_2014-12-5_13-23-17.
    Zawartość tego linka powinna załatwiać Twoje potrzeby informacyjne.

    My mamy IPKG i natywne QPKG, nie jest to repo takie jak Androida ale zawsze coś :p
     
  3. BarToL
    Offline

    BarToL Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    29 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Synology:
    DS 512+ , RS3412RPxs , RS3413xs+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Poszukam , dzieki za info

    W File Station na Synology mogę zmapować zasób sieciowy pod folder. Przydaje mi się to jak potrzebuję z jednego NASa na drugi albo macierz skopiować dane (a kilka Tera kopiowanie chwile trwa) i sobie to robię bezpośrednio z NASa

    No oprócz tego używam transmission ale na Synku miałem ustawione automatyczne pobieranie określonego serialu za pomocą RSS feeda i filtra, i tego mi teraz brakuje.

    [​IMG]
    No fakt mam tam info o synchronizacji , tylko brakuje procentów :)

    To fakt IPKG bez kombinowania to duzy plus - już dopisuje :)
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nigdy nie bedzie mozna dodac repozytoriow zewnetrznych. Tak jest w Androidzie, w iPhonie i w Microsofci. Tylko w Synology mozna bylo to robic i efektem jest Syno Locker.
     
    • Piwo Piwo x 1
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    NFS i ogień.

    % ?pasek postępu zabiera więcej czasu cpu niż operacja jaką on ma monitorować ...

    Poza tym możesz sobie dodać +2 do skilla LINUX administration ;)
     
  6. BarToL
    Offline

    BarToL Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    29 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Synology:
    DS 512+ , RS3412RPxs , RS3413xs+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Co do Download Station to jednak kicha , ale za to rTorrent naprawdę mi się podoba :) Mogę zrobić wszystko czego mi brakowało w DS :)
     
  7. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    BarToL - witam kolege :)))) tu Lauffer.
    A zeby nie bylo offtopu to tez w tym tygodniu zakupilem Qnapa 470 pro. Jestem w trakcie migracji z ds 412+. Z wszystkim praktycznie sobie poradzilem.
    Jedno mi trochę nie pasuje tzn. w synology mozna zreinicjalizować system do "golasa" bez utraty danych na raidzie. Lubie grzebac pod konsolą i tam nie mialem obawy ze jak mi sie system rozwali to strace rowniez dane. Tu slysze ze sie tak nie da.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dzień dobry :) Widzę, że cała ekipa się zbiera. :D

    Kto takich bzdur naopowiadał? W serwerach na Intelu można od tak przenieść dyski z jednego serwera na drugi. A re-inicjację można wykonać na kilka sposobów.
     
  9. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    siema Silas :) rowniez kope lat :p
    No wlasnie jestem w trakcie testu "10 sekundowego resetu". Zaraz bede wiedziec czy sa dane czy musze na nowo przewalac :p.

    No dane są ale niby system golas, ale po instalacji IPKG sie okazuje ze pakiety z IPKG sa juz zainstalowane np. mc :p Wiec cos nie taki ten reset :p
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A to nie tak sie robi inicjalizacje :)
     
  11. remek_s
    Offline

    remek_s Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2010
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Grudziądz, Polska
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x69L 10 Mbps
    Wg mnie Qnap jest napewno lepszy sprzętowo a Synology po prostu działa. Przesiadłem się z Synology na Qnap kilka miesięcy temu i co jakiś czas mam wrażenie, że oprogramowanie Qnap czasami zachowuje się jakby żyło swoim życiem. Brakuje mi również kilku funkcji z Synology np. zrobienie z NAS routera WiFi, Qnap umożliwia tylko dopięcie się do istniejącej sieci WiFi. Kolejna rzecz to brak w Qnap kontroli uprawnień MAC adresów w zabezpieczeniach i "dziwny" serwer NTP.
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ficzerki-partyzantka to chyba domena Synology no nie? Jeden chce kilka raid'ów na jednym dysku, drugi switch w amplitunerze, a trzeci router w sewerze NAS.

    Chłopaki nie tutaj. Nie to forum. pronas.pl zapraszam
     
  13. remek_s
    Offline

    remek_s Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2010
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Grudziądz, Polska
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x69L 10 Mbps
    Sorki, myślałem, ze tematem jest "QNAP vs Synology" więc zgodnie z powyższym wpisem zmieniam forum i pozdrawiam.
     
  14. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Bez urazy, ale jak chcesz miec:
    Router - kupujesz router
    switch - switch
    Server NAS (dla przypomnienia co to za skrot:
    a nie pralke czy lodowke z FaceBookiem :p reklamowana przez tenisistke ;)
    A tak z codziennego zycia
    kupujesz odkurzacz by Ci mrozil przetwory spozywcze? albo pral skarpetki ?
    Rozumiem, ze inowacje i postep nieublaganie ida do przodu, ale bez przesady co jest do wszystkiego to jest do niczego. Wystarczy popatrzec na gadzeciarskie scyzoryki :> - czy rzeczywiscie sa lepsze od tradycyjnych narzedzi :> ? Moze jestem troche konserwatywny, ale jak chce miec mlotek ktorym jak przy ... (idt) to mi trzonek nie zostanie w reku a srubokrety nie beda sie walac po calym warsztacie.
     
    • Piwo Piwo x 1
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Taka ciekawostka a zarazem prawdziwa historia, dość często powtarzana:
    Dzwoni potencjalny klient do dystrybutora QNAP/Syno (czyli EPA) i mówi, że chce kupić NAS a do niego podłączyć dwie kamerki.
    Handlowiec odpowiada:
    - Tylko Synology. W aplikacji remote z monitoringu można zapisywać nagrania na lokalnym dysku. Na QNAP'ie zapisuje tylko na serwerze!
    Klient:
    - Aaaaaaa! Biore Synology.

    Morał:
    Jakie głupie to Synology, taki handlowiec idiota i na kliencie kończąc.

    Jakby zdalnej synchronizacji brakowało. Nie, lepiej używajmy ficzer pt. jestem upośledzony i będę robił redundantny storage systemu zabezpieczeń aplikacją Remote z kontrolki ActiveX - pal licho synchronizacje.

    Boże broń to forum.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  16. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wiesz - założeniem QNAPa jest NAS "1. serwer plików 2. dopiero potem cała reszta bajerów". Zgadzam się z @Paweł Tołoczko@Paweł Tołoczko - niech NAS zajmuje się "nasowaniem" a reszta swoimi rzeczami.

    PS: Jak coś jest do wszystkiego to jest do du...y.
     
  17. remek_s
    Offline

    remek_s Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2010
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Grudziądz, Polska
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x69L 10 Mbps
    A co z problemem niestabilnego softu ? Qnap a Synology to dwa różne światy. I wiem co piszę, bo mam dwa serwery. No chyba, że chodzi o marketing. EPA wszystko jedno i tak sprzedają platformy, ale nie róbcie siana z tematu "Qnap vs Synology", że nie można porównywać tych dwóch systemów, bo to już patologia albo dogmat.
     
  18. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    remek_s - uważasz ze syno ma stabilniejszy fw? Odsyłam na pronas.pl do działu firmware i postu o fw 5. Zobacz jak userzy psiocza na syno i chca zmieniac na qnap :p. Zeby nie bylo uwazam syno za naprawde dobry sprzet. Mam go od paru lat. W tym tygodniu dopiero postanowiłem przeskoczyć na qnap'a ale to raczej z wzgledow jednak lepszego sprzetu i wirtualizacji ktorej w syno brak, bo ja osoboscie z fw nie mialem problemow.
     
  19. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Niestabilny czyli sprzęt sie wiesza i trzeba zrestartować tak?
    Czy może chodzi Ci o jakies inne niestabilnosci. Jesli tak, to opisz konkretny przypadek a dla łatwiejszej analizwy wklej zrzut ostatnich logów.
     
  20. BarToL
    Offline

    BarToL Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    29 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Synology:
    DS 512+ , RS3412RPxs , RS3413xs+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja dodam że w Synology pod względem stabilności nie mam na co narzekać. Ogólnie pierwsze wrażenia po kilku dniach używania Qnapa to jak z Cisco i np Sonicwall.
    W SonicWall można wszystko zrobić ładnie z interfejsu , prawie każdy sobie poradzi ,a w Cisco można dużo więcej ale zapraszamy do CLI :p

    Sprowadza się to do tego że jak widzę z odpowiedzi i moich obserwacji Synology oferuje więcej w standardzie (pomijając HDMI i Virtualizację).
    Ja jakbym miał polecać NASa do domu dla laika ,który lubi gadżety to na pewno bym mu poradził Synology. Wiecej opcji w standardzie , aplikacji na mobilki itp , lepiej dopracowane applikacje w DSM.
    Co do firmy tu jeszcze się waham, Virtualizacja, mocniejszy sprzęt przemawiają na korzyść Qnapa , brak w standardzie pewnych rzeczy też nie jest problemem , wymaga jedynie trochę większego dłubania na starcie. Czas pokaże jak ze stabilnością bo w tym obszarze to jest dla mnie najważniejsze.

    Pozdrawiam
    Bartek

    PS No cześć Lauff kopę lat :))
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap vs synology