Wiedza QNAP x253 PRO - odblokowanie wszystkich menu / opcji w biosie

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika MtothaJ, 28 Lipiec 2018.

Ładowanie...
  1. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam,
    Informacyjnie jako ze nie znalazlem podobnego tematu na forum a informacja moze sie komus przydac: istnieje mozliwosc odblokowania wszystkich ukrytych / poblokowanych menu w biosie.

    Procedura dosc prosta i w dniu dzisiejszym przezemnie przecwiczona na QNAP 253 PRO (16GB RAM, 2x 4TB WD RED) przy okazji upgrade'u biosu z wersji QW37AR26 na udostepniona tutaj najnowsza wersje QW37AR36. Prawdopodobnie sposob ten bedzie rowniez dzialal na innych modelach.

    Do odblokowania wszystkich menu potrzebny jest program AMIBCP v.5.0.1 - czyta oraz pozwala konfigurowac wyswietlane opcje w biosach AMI Aptio V, czyli takim jaki znajduje sie w ww. QNAP'ie.

    Otwieramy bios (plik .bin) w AMIBCP, nastepnie wchodzimy do kazdego 'foldera' / kategorii po lewej stronie, a w panelu po prawej zmieniamy wszystkie opcje z kategorii 'DEFAULT' na 'USER' - to spowoduje ze okaza sie w biosie. Informacyjnie - ukrytych opcji jest b. duzo wiec przygotujcie sie na duzo klikania z Default na USER.

    Nastepnie save'ujemy plik bios w programie AMIBCP przegrywamy na pendrive razem z reszta plikow z paczki i robimy upgrade bios standardowa metoda - podlaczona klawiatura i monitor, pliki z biosem na USB sformatowany np. Rufus z FreeDos, F7 w momencie bootowania i odpalamy QW37AR36.bat - calosc flashuje sie bezproblemowo.

    Narazie nie mialem zbytnio czasu rozeznac wszystkich opcji (jest tego b. duzo) natomiast z ciekawszych:

    - wlaczenie bootowania z SATA
    - wlaczenie USB WTG (Windows to Go)
    - sterowanie wentylatorami
    - opcje zwiazane z zarzadzaniem energia CPU

    Ogolnie jest tego troche, proponuje zachowac ostroznosc w zmianie niektorych opcji zeby nie skonczyc z cegla - ogolna zasada zeby najpierw poczytac / poszukac cos nt danej opcji zanim ja zmieniac.

    W najblizszym czasie mam zamiar troche potestowac co z tych dodatkowych opcji jest uzyteczne.
    --- Połączono posty, 28 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 28 Lipiec 2018 ---
    Dla rozeznania ponizej screen z zakladki Advanced:

    20180728_165113.

    Sporo opcji jest tez w zakładce Chipset (podzakladki North bridge i Southbridge).

    Swoja droga to jak narazie zrobilem jedna rzecz dla proby:
    - wyjalem te 2 dyski WD RED i wsadzilem dysk SSD Adata 240GB
    - w biosie przestawilem domyslne bootowanie z DOM na ten dysk SSD
    - nagralem instalacje Win 10 Pro na pendrive i go zainstalowalem

    Efekt - Win 10 Pro bardzo ladnie smiga - porownal bym z sredniej klasy laptopem, no bo jednak jest CPU 4C + 16GB RAM + SSD.
    Modulu DOM nie odpinalem i tu jedna uwaga - pokazuje sie w My computer / WIndowsie jako 4 czy 5 osobnych dyskow - bardzo ostroznie zeby przez przypadek ich nie sformatować (WIndows nie może ich odczytac i domyślnie proponuje wlasnie ich format) bo wtedy bedzie lipa. Tutaj może być zalecane wylaczenie w BIOSie wewnetrznego zlacza USB na którym jest DOM - sam tego nie probowalem ale podejrzewam ze nie powinno być z tym problemów.

    Na koniec zabawy wyjalem SSD, wsadzilem spowrotem 2x WD RED, przestawilem spowrotem domyslne bootowanie w biosie na DOM - wsyzstko dziala jak nalezy :)

    Jeszcze co do tych opcji w biosie - proponuje nie bawic sie zbytnio tymi od grafiki typu TOLUD itp. - to podstawowy powód cegły w przypadku laptopow przy zabawach w odblokowanych biosach bo przy pewnych niefortunnych ustawieniach tracimy obraz i można go przywrocic co najwyżej poruszajac sie po biosie po omacku (nie widzac nic na ekranie).
     
    • Lubię to! Lubię to! x 3
    • Informacyjne Informacyjne x 1
    • Piwo Piwo x 1
  2. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    380
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    super, fajna sprawa...a wracając do aktualizacji Biosu, co ten nowy Bios wnosi dla zwykłego użytkownika ? jakieś poważna aktualizacja ?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to nie aktualizacja ! to odblokowanie - aka mod/hack
     
  4. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    380
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ale pisał też że przy okazji zaktualizował Bios do najnowszej wersji..wiec pytam czy warto, czy coś poważnego naprawia nowy Bios ?
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie!
    W żadnym wypadku. Wyłączenie USB spowoduje, że stracisz dostęp do klawiatury i myszki. Już więcej tego nie przełączysz w biosie. Nawet nie spreparujesz pendrive z USB, ktory mialby sflashowac BIOS. Zostanie Ci jedynie flash przez dysk SATA sformatowany do FAT16 z MSDOS'em
    -- wiem bo sprawdziłem na własnej skórze! :p
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  6. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Masz oczywiscie racje ze globalne wylaczenie USB nic pozytywnego nie wniesie, natomiast mialem wrazenie ze w tym odblokowanym biosie jest mozliwosc wylaczania poszczegolnych portow USB

    --- Połączono posty, 4 Sierpień 2018, Data oryginalnego postu: 3 Sierpień 2018 ---
    EDIT: wlasnie sprawdzilem, I opcja wlaczania / wylaczania USB per port jest w CHIPSET -> South Bridge -> USB Configuration:

    AMIBCP.

    Ilosc portow USB w biosie sie zgadza z tym co jest fizycznie w QNAP 253 PRO (4 porty - 1 wewnetrzny na DOM i 3 zewnetrzne).
    Wiec jesli ktos chce isc ta droga pozostaje do ustalenia na ktorym porcie USB jest DOM.

    Swoja droga dzieki za upload tych aktualnych plikow bios do QNAP - nigdzie indziej w necie ich nie znalazlem.
     
  7. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    300
    Local Time:
    06:46
    Oceny:
    +61 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja już "ukryłem" opcje wyłączenia USB w biosie, aby mnie nie kusiła ;). Co przeżyłem po "zbrickowaniu" nasa-a to moje.

    Przy okazji - flaszować biosa można również przez wiersz poleceń UEFI - mam taki pen z różnymi biosami i po zabotowaniu w uefi wystarczy tylko wpisać nazwę skryptu.

    UWAGA: w moim qnapie flashowac można tylko przez wersję 3.xx amiefi, nie 5.xx - mój bios jest wersją starszą Aptio 4.

    Podsumowując pora już chyba pożegnac erę DOS-a :D.