Wiedza QNAP x253 PRO - odblokowanie wszystkich menu / opcji w biosie

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika MtothaJ, 28 Lipiec 2018.

Ładowanie...
  1. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam,
    Informacyjnie jako ze nie znalazlem podobnego tematu na forum a informacja moze sie komus przydac: istnieje mozliwosc odblokowania wszystkich ukrytych / poblokowanych menu w biosie.

    Procedura dosc prosta i w dniu dzisiejszym przezemnie przecwiczona na QNAP 253 PRO (16GB RAM, 2x 4TB WD RED) przy okazji upgrade'u biosu z wersji QW37AR26 na udostepniona tutaj najnowsza wersje QW37AR36. Prawdopodobnie sposob ten bedzie rowniez dzialal na innych modelach.

    Do odblokowania wszystkich menu potrzebny jest program AMIBCP v.5.0.1 - czyta oraz pozwala konfigurowac wyswietlane opcje w biosach AMI Aptio V, czyli takim jaki znajduje sie w ww. QNAP'ie.

    Otwieramy bios (plik .bin) w AMIBCP, nastepnie wchodzimy do kazdego 'foldera' / kategorii po lewej stronie, a w panelu po prawej zmieniamy wszystkie opcje z kategorii 'DEFAULT' na 'USER' - to spowoduje ze okaza sie w biosie. Informacyjnie - ukrytych opcji jest b. duzo wiec przygotujcie sie na duzo klikania z Default na USER.

    Nastepnie save'ujemy plik bios w programie AMIBCP przegrywamy na pendrive razem z reszta plikow z paczki i robimy upgrade bios standardowa metoda - podlaczona klawiatura i monitor, pliki z biosem na USB sformatowany np. Rufus z FreeDos, F7 w momencie bootowania i odpalamy QW37AR36.bat - calosc flashuje sie bezproblemowo.

    Narazie nie mialem zbytnio czasu rozeznac wszystkich opcji (jest tego b. duzo) natomiast z ciekawszych:

    - wlaczenie bootowania z SATA
    - wlaczenie USB WTG (Windows to Go)
    - sterowanie wentylatorami
    - opcje zwiazane z zarzadzaniem energia CPU

    Ogolnie jest tego troche, proponuje zachowac ostroznosc w zmianie niektorych opcji zeby nie skonczyc z cegla - ogolna zasada zeby najpierw poczytac / poszukac cos nt danej opcji zanim ja zmieniac.

    W najblizszym czasie mam zamiar troche potestowac co z tych dodatkowych opcji jest uzyteczne.
    --- Połączono posty, 28 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 28 Lipiec 2018 ---
    Dla rozeznania ponizej screen z zakladki Advanced:

    20180728_165113.

    Sporo opcji jest tez w zakładce Chipset (podzakladki North bridge i Southbridge).

    Swoja droga to jak narazie zrobilem jedna rzecz dla proby:
    - wyjalem te 2 dyski WD RED i wsadzilem dysk SSD Adata 240GB
    - w biosie przestawilem domyslne bootowanie z DOM na ten dysk SSD
    - nagralem instalacje Win 10 Pro na pendrive i go zainstalowalem

    Efekt - Win 10 Pro bardzo ladnie smiga - porownal bym z sredniej klasy laptopem, no bo jednak jest CPU 4C + 16GB RAM + SSD.
    Modulu DOM nie odpinalem i tu jedna uwaga - pokazuje sie w My computer / WIndowsie jako 4 czy 5 osobnych dyskow - bardzo ostroznie zeby przez przypadek ich nie sformatować (WIndows nie może ich odczytac i domyślnie proponuje wlasnie ich format) bo wtedy bedzie lipa. Tutaj może być zalecane wylaczenie w BIOSie wewnetrznego zlacza USB na którym jest DOM - sam tego nie probowalem ale podejrzewam ze nie powinno być z tym problemów.

    Na koniec zabawy wyjalem SSD, wsadzilem spowrotem 2x WD RED, przestawilem spowrotem domyslne bootowanie w biosie na DOM - wsyzstko dziala jak nalezy :)

    Jeszcze co do tych opcji w biosie - proponuje nie bawic sie zbytnio tymi od grafiki typu TOLUD itp. - to podstawowy powód cegły w przypadku laptopow przy zabawach w odblokowanych biosach bo przy pewnych niefortunnych ustawieniach tracimy obraz i można go przywrocic co najwyżej poruszajac sie po biosie po omacku (nie widzac nic na ekranie).
     
    • Lubię to! Lubię to! x 3
    • Informacyjne Informacyjne x 1
    • Piwo Piwo x 1
  2. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    380
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    super, fajna sprawa...a wracając do aktualizacji Biosu, co ten nowy Bios wnosi dla zwykłego użytkownika ? jakieś poważna aktualizacja ?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to nie aktualizacja ! to odblokowanie - aka mod/hack
     
  4. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    380
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ale pisał też że przy okazji zaktualizował Bios do najnowszej wersji..wiec pytam czy warto, czy coś poważnego naprawia nowy Bios ?
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie!
    W żadnym wypadku. Wyłączenie USB spowoduje, że stracisz dostęp do klawiatury i myszki. Już więcej tego nie przełączysz w biosie. Nawet nie spreparujesz pendrive z USB, ktory mialby sflashowac BIOS. Zostanie Ci jedynie flash przez dysk SATA sformatowany do FAT16 z MSDOS'em
    -- wiem bo sprawdziłem na własnej skórze! :p
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  6. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Masz oczywiscie racje ze globalne wylaczenie USB nic pozytywnego nie wniesie, natomiast mialem wrazenie ze w tym odblokowanym biosie jest mozliwosc wylaczania poszczegolnych portow USB

    --- Połączono posty, 4 Sierpień 2018, Data oryginalnego postu: 3 Sierpień 2018 ---
    EDIT: wlasnie sprawdzilem, I opcja wlaczania / wylaczania USB per port jest w CHIPSET -> South Bridge -> USB Configuration:

    AMIBCP.

    Ilosc portow USB w biosie sie zgadza z tym co jest fizycznie w QNAP 253 PRO (4 porty - 1 wewnetrzny na DOM i 3 zewnetrzne).
    Wiec jesli ktos chce isc ta droga pozostaje do ustalenia na ktorym porcie USB jest DOM.

    Swoja droga dzieki za upload tych aktualnych plikow bios do QNAP - nigdzie indziej w necie ich nie znalazlem.
     
  7. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    298
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +61 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja już "ukryłem" opcje wyłączenia USB w biosie, aby mnie nie kusiła ;). Co przeżyłem po "zbrickowaniu" nasa-a to moje.

    Przy okazji - flaszować biosa można również przez wiersz poleceń UEFI - mam taki pen z różnymi biosami i po zabotowaniu w uefi wystarczy tylko wpisać nazwę skryptu.

    UWAGA: w moim qnapie flashowac można tylko przez wersję 3.xx amiefi, nie 5.xx - mój bios jest wersją starszą Aptio 4.

    Podsumowując pora już chyba pożegnac erę DOS-a :D.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.