Pomoc QSYNC - usuwanie folderów lokalnych

Dyskusja w 'Narzędzia użytkowe' rozpoczęta przez użytkownika Danek9, 7 Wrzesień 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Danek9
    Offline

    Danek9 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    12:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51+ 100 Mbps
    Witam,
    Jestem w trakcie wdrożenia małego QNAPa w biurze projektowym. Ze względu na wielu współpracowników rozsianych w kilku lokalizacjach wybór padł na synchronizację za pomocą aplikacji Qsync. Wszystko działa tak, jak tego oczekiwałem. Uprawnienia do folderów nadane, rozwiązanie zapobiega bałaganowi tworzonemu przez użytkowników i przypadkowym usunięciom plików, jednakże jak to zwykle bywa - nie ma róży bez kolców i pojawił się problem.

    O ile jeżeli użytkownicy logują się do urządzenia przeglądarkowo i dodają/usuwają pliki za pomocą File Station to nie mogą usunąć folderów do których mają uprawnienia ReadOnly i otrzymują stosowny komunikat. Za to w folderze QSYNCa na swoich komputerach mogą dowolnie usuwać foldery współdzielone nie otrzymując żadnego komunikatu o tym, że nie mają do nich uprawnień i zostaną one usunięte tylko lokalnie. Chciałbym, żeby nie mogli usuwać lokalnie folderów lub żeby otrzymywali stosowne komunikaty - tak jak w przeglądarce. Ewentualnie na przykład, żeby po ponownym uruchomieniu QSYNCa drzewo folderów przywracało się do stanu bieżącego na QNAPie.

    Czy jest na to może jakiś sposób? (Sieć bez AD, użytkownicy korzystają z prywatnych komputerów i posiadają uprawnienia Admina)


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0262 Build 20170727
    Model serwera: QNAP TS-251+
     

Poleć tę stronę