Raid 5 - WD RED SMR

Discussion in 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' started by sylver, May 14, 2021.

Loading...
  1. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Witam

    Mam mały problem posiadam starsze dyski WD RED WD40EFRX w RAID5 teraz chciałem dołożyć dysk w moim Qnap ale nie zauważyłem i kupiłem WD40EFAX
    Dysk ten posiada technologie SMR. W necie wyczytałem że nie powinno się łączyć 2 rożnych typów dysków z SMR i bez.
    Czy ktoś z was ma jakąś wiedze na ten temat ?
     
  2. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Serwer nie wybuchnie ale będziesz tracił na wydajności zapisu (SMR dają dupy w tej kwestii) - jeśli nie ma to dla ciebie znaczenia to spoko.
    Dyski SMR również osiągają niższe prędkości odbudowy RAID (w niektórych sytuacjach ma to znaczenie).

    Ja osobiście właśnie wymieniłem 3 WD SMR na 3 Seagate CMR.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Czyli rozumiem że można mieszać w RAID dyski z SMR i bez razem ?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    móc można - ale nie warto.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    hmm, to teraz sam nie wiem co zrobić, mogę nie dostać już nigdzie starszej serii dysku. a na wydajności aż tak mi nie zależy .
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a wiesz że jest świat poza WD ? :p
     
  7. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Wiem ale to tylko rozszerzenie raidu 5 na WD o kolejny dysk, chodzi o jak najmniejszy koszt.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    aha - czyli Twoje dane są tańsze niż dysk
    :Dumny:
     
  9. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Teraz to już się pogubiłem, mówisz o samej firmie WD, o połączenie SMR i bez w raid czy o samej technologi SMR ?
     
  10. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    11:09 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Pozwolę się wtrącić do dyskusji...

    Ale od początku... Przerobiłem już Seagate, dawno temu Samsunga, WD, Toshibę ...

    Z WD miałem najpierw serię Purple, bo niby do pracy 24/7... Szybko przeszedłem dzięki wymianie gwarancyjnej na WD RED (po zrobieniu awantury oczywiście).

    Ale ostatnio zmieniając serwer wybrałem serię HGST (to też WD, ale w wersji PRO, 5 lat gwarancji zamiast 3, do tego o rząd wielkości mniejsze prawdopodobieństwo błędów zapisu/odczytu).

    Cena ? Owszem, wyższa, ale i spokój...

    Z czasem dochodzi się do takich wniosków, że nie ma sensu oszczędzać 100 PLN na dysku. To jest podobny dylemat, jak z olejem do silnika w samochodzie : można kupić bańkę za 60 PLN w Lidlu, albo za 200 PLN coś dobrego. Mówię oczywiście o tych samych parametrach jakościowych, czyli np. 5W30, chyba najbardziej popularny w tej chwili olej.

    Tylko poza tym napisem 5W30 liczy się dużo więcej, ale w Lidlu Ci tego nie powiedzą. Akurat trochę się tym interesuję, więc wiem, że poza tymi cyferkami ważne są parametry typu smarność, płynność w niskich temperaturach, ilość popiołu po spaleniu, zasadowość i jeszcze wiele innych. I jak zalejesz taki olej co 15.000 km, zmienisz też filtr oleju, to będziesz jeździł długo i szczęśliwie. A jak kupisz taki olej z odzysku z Lidla, to ... Może być różnie.

    I tak samo jest z dyskami. Niska cena nie bierze się znikąd. Gdzieś firma musi zaoszczędzić, a w dzisiejszych czasach oszczędza się na ... kliencie. Liczy się ilość, a jak coś padnie na gwarancji, to się da sztukę na wymianę, a o ochronie danych nikt się nie martwi. O to musimy zatroszczyć się sami.

    I tak jest ze wszystkim, sam na pewno to czujesz i zauważasz. Zgodnie z tym, co mówili w filmie Kariera Nikosia Dyzmy : dobre to są już tylko polskie dziewczyny, bo już nawet wódka nie !

    Takie czasy nastały i jedyne co możemy zrobić, to backup danych, a po nim kolejny i jeszcze jeden. Sam to przerabiam u siebie : dane z firmy są pakowane na dysk zewnętrzy, potem na mój serwer, a z niego na kolejny do koleżanki. Wszędzie mam RAID 6 lub 5, system siedzi na dyskach SSD, dane gdzie indziej. Ale RAID to nie zabezpieczenie, Sylas o tym pisał.

    Owszem, jak jeden czy nawet dwa dyski padną, to dalej masz możliwość odzysku danych. I to jest dobre. Ale backup 3-2-1 to podstawa. Inaczej leżysz i kwiczysz.

    Miałem kiedyś Synology DS-209, dwa dyski 2 TB w RAID 1, inaczej tam się nie da. I podczas mojego wyjazdu na wakacje oczywiście jeden zdechł na amen. Firma leży i kwiczy, na szczęście panie w biurze mogły się zająć układaniem papierków do mojego powrotu. Po tygodniu wziąłem serwer na stół, ale drugi z dysków nie miał ochoty do pracy. Pomogło wyjęcie dysków, podłączenie do PC, program do odzysku danych, kopia do mnie do kompa i ... Krótka piłka : zakup nowego serwera, tym razem to była przesiadka na 4 dyski i RAID 6, QNAP TS-453A.

    Konkluzja jest taka : jeżeli masz serwer w domu i coś padnie, to pozgrzytasz zębami, przeklniesz coś pod nosem i postawisz na nowo. Ale jeżeli ktoś na tym pracuje, to nie ma zmiłuj : nadmiarowość danych (RAID 6 lub 5, a nawet wyżej), backup 3-2-1 i do tego po ostatnich akcjach kopie na dyskach WORM (Write Once Read Many).

    Wiem, to wszystko kosztuje, ale ile będzie kosztować .... brak jakichkolwiek danych ? Nie muszę mówić, że sam to czujesz.

    Sorry, trochę się rozpisałem. W razie pytań pisz śmiało.

    Pozdrawiam,

    S.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Dziękuje za obszerną wypowiedz,
    Może za mało naświetliłem temat.
    W produkcyjnych to macierz domowa ma do tego coś ala 3-2-1 kopia w cloud jest WORM.
    Dlatego zastanawiam się tylko nad tym czy mogę mieszać dyski z SMR z dyskami bez SMR i jak to wpłynie na stabilność RAIDu 5
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    nie warto.. bo jest wolniej przy zapisach -raid 5 lubi zapisywać.
     
  13. VDR
    Offline

    VDR Moderator Contributor

    Joined:
    Feb 6, 2019
    Messages:
    96
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +33 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    EFRX to jest obecnie WD Red Plus.
     
  14. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Często można w WD Elements złapać white labele na helu (12tb i w górę)i to poziom HGST.
     
  15. sylver
    Offline

    sylver Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 24, 2017
    Messages:
    14
    Local Time:
    12:09 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Ok, panowie, dziękuje za potwierdzenie mojej obawy.
    --- Połączono posty, May 22, 2021, Data oryginalnego postu: May 17, 2021 ---
    jeszcze tak odnośnie tej wydajności to zainteresowało mnie to porównanie gdzie dysk z SMR zbudował RAID 5 o 40% szybciej
    film