Raid niewidoczny po zawieszeniu

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika rafik, 28 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. rafik
    Offline

    rafik Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    14 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    witam,
    Mam TS-219 z FW 3.1.2 i dwoma dyskami 1TB w mirrorze na EXT4.

    Zawiesiłem urządzenie kupując płatne konto na RapidShare którego używam do wymiany materiałów z klientami. Po prostu ustawiłem 5 sesji w Qget i system przestał odpowiadać. Po restarcie mam dziwny objaw.

    Mogę się zalogować do panelu Admina przez WWW i tylko tyle. Nie widać żadnego woluminu, raida czegokolwiek. Widać tylko fizycznie dyski jako status SMART. Próba wgrania ustawień z backupu lub nowego FW kończy się zawieszeniem przeglądarki. Próba zmian w panelu kończy się wylogowaniem z niego. Oczywiście nie działają żadne usługi w stylu stacja pobierania. Nie można dostać się do niego po AFP (używam Maka) ale z kolei po SMB widać podstawowe, domyśle udziały np: QDownload i co ważne, można się na nie zalogować. Niestety dla mnie najważniejsze są moje własne udziały na których miałem prace i backup z TimeMachine. Tych przez Network nie widać.

    Pytanie jest: co to może być i jak to naprawić aby nie stracić danych z dysków?

    Pozdrawiam
    Rafał
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) Natychmiastowy kontakt z firma dystrybucyjna w Polsce, a wlasciwie jej serwisem (EPA Systemy badz FEN)
    2) Kontakt z Supportem QNAP'a...

    Proponuje to drugie jesli masz znajomosc angielskiego. Powinni naprawic problem zdalnie.
     
  3. rafik
    Offline

    rafik Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    14 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Po wielu próbach udało mi się zalogować przez SSH i ręcznie zgrać backup. Potem wgrałem z palca nowy FW i na razie chodzi, myślałem, że będę go orać ale wystarczyło pousuwać pliki tymczasowe, śmieci i poustawiać uprawnienia z palca od nowa.

    Jak mu się powtórzy to do serwisu pojedzie na pewno. Angielski support milczy :)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dlatego milczy, ze Chinski nowy rok :-(
     

Poleć tę stronę