Roszerzenie pojemności RAID5 w TS409

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Paollo, 10 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Cześć,
    Mam zamiar rozszerzyć pojemność (expand capacity). Obecne 4 dyski 1TB Samsung HD103UJ zastępuję 4 x 2 TB WD20EVDS. Proszę o Wasze wskazówki i rady z tym związane. Pozdrawiam
     
  2. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    20:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Co do hdd 2TB, to oficjalnie tylko caviar jest na liście referencyjnej, więc jest to pewnego rodzaju "eksperyment na żywym organizmie", więc zanim do niego przystąpisz, zrób backup wszystkiego co masz na tym NASie, żeby się nie okazało, że "operacja się udała, pacjent zmarł".

    Jeśli chodzi o taką migrację jaką chcesz przeprowadzić, to na twoim miejscu uzbroiłbym się w cierpliwość, bo zajmie Ci to na oko z tydzień.
    Dyski trzeba wyjmować pojedynczo, po wymienia pojedynczego hdd rebuilduje sie raid (trzeba liczyć ładnych parę godzin na każdy rebuild) a jak już wszystkie wymienisz, to dopiero wtedy robisz expand i kolejne (jakbym miał zgadywać to kilka dni nawet) godziny w plecy.

    Dokładny opis procedury masz w swoim qnapie w panelu zarządzania raidem.

    P.S. Jedynymi dyskami większymi niż 1 TB będącymi na comptability list są:
    Kod (Text):
    1. WD      WD Caviar Green     WD20EADS    2000 GB      
    2. WD  WD Caviar Green     WD15EADS    1500 GB
    3. Seagate     Barracuda 7200.11   ST31500341AS    1500 GB
     
  3. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Hej, dzięki za odpowiedź.

    Jedynym 2TB dyskiem dostępnym obecnie jest WD, więc nie bardzo miałem wybór.
    Chodziło mi raczej o ewentualne"myki" typu ile wolnego miejsce powinno być przy migracji, jakie usługi powinny być wyłączone (moja konfiguracja jest raczej bogata) itd.
    Z liczby odpowiedzi wynika, że raczej mało qnapowcy migrują.
    Pozdrawiam na i czas się przekonać...
     
  4. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Podzielę się z Wami krótko wrażeniami z migracji.
    Sama migracja nie powiodła się. Już po wymianie pierwszego dysku na większy po osiągnięciu przez proces synchronizacji 99% TS-409 bardzo zwolnił swoje działanie. Odczekałem dobę i zresetowałem sprzęt. Synchronizację próbowałem przeprowadzić jeszcze 3-krotnie, synchronizacja zaczynała się od 0% i stawała na 99% - ten sam efekt nawet po przegraniu wszystkich moich plików na zewnątrz i pozostawieniu w spokoju urządzenia. Dyski fizycznie - okazało się - nie miały żadnych uzkodzeń. Przechodzuły również dobrze testy logiczne, qnapwskie. Podczas synchronizacji dotychczasowe dyski pokazywały w GUI QNapa bardzo dziwne wartości SMART, świadczące o uszkodzeniu dysków. Wartości te zmieniały się w różne strony (nie mówię o temperaturze ;) ) i dotyczyły również nowego, większego dysku. Później wartości wróciły do poprawnych, oznaczonych OK.

    Zatem nie obyło się bez całkowitej reinstalcji Qnapa. Wniosek jest taki, że mechanizm "capacity expansion" w moim przypadku nie zadział poprawnie. No cóż, można zwalić na beta firmware. Polecam deweloperom sprawdzenie i poprawienie mechanizmu. Pracującym produkcyjnie na firmwarze 3.0.0 z kwietnia nie polecam przeprowadzania wymiany dysków w RAID5 na większ, choć nie doszło do utraty danych. Wymiana dotyczyła - przypomnę - 4 dysków Samsung F1 1TB (HD103UJ) na dyski WD Caviar Green 2TB (WD20EADS). Jeśli ktoś będzie zainteresowany szczegółami, być może dam radę udzielić kilku dalszych informacji.
    Pozdrawiam!

    PS. Dyski WD (w porównaniu z Samsunga) minimalnie szybsze, cichsze, średnio 5 st.C cieplejsze i w sumie po migracji Qnap pobiera 6W więcej energii.
     
  5. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    20:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A tak z czystej ciekawości, powiedz ile czasu Ci to zajeło?
     
  6. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Całość procesu zajęła 2 tygodnie, oczywiście z przerwami, bo Qnap często nie odpowiadał.

    Jeśli Qnap poprawnie przeprowadziłby proces, rebuilding raid po wymianie każdeo dysku zajmował 18 godz.
    Następnie, po wymianie wszystkich dysków, zwiększenie pojemności trwało 6 godz.

    Cały czas Qnap miał włączone pewne usługi. ale nie obciążały one procesora Qnapa więcej niż na 10%.

    W czasie wymiany dysków zasoby były dostępne, w czasie zwiększania pojemności - nie.

    PS. Zwiększanie pojemności w wersji FW 3.0 beta nie funkcjonowało. Udało się dopiero po upgradzie do 3.1.

    Pozdrawiam
     
  7. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    20:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przygotowuję identyczną migrację z 4x1TB Seagate na 4x2TB WD20EVDS.

    RAID 5 zajetość ~90%. Wersja firmwaru: 3.1.0 Build 0708T.

    Z powyższych informacji wnioskuje, ze migracja sie powiodła. Zanim jednak zacznę to realizować chciałbym się upewnić.

    Czy podczas migracji były jakieś kłopoty ?
    Na co powinienem zwrócic szczególną uwagę ?
    Jaka jest wynikowa pojemność RAID 5 po całej operacji ?

    Z góry dziękuję za dodatkowe informacje.
     
  8. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Powiodła się, ale strach pomyśleć ile będzie trwała migracja z dysków 2tb na większe ;)
    Po migracji - oczywiście jak to w RAID5 - pojemność wynosi 6tb czyli 5,5 TB informatycznych...
     
  9. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    20:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ile czasu trwała migracja ?
    Co wiadomo na temat możliwości zastosowania w TS-409 dysków 3TB ?
     
  10. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Waland, kogo pytasz o czas ? Ja opisałem. Jeśli zbyt mało dokładnie, proszę spytaj konkretnie, co Cię interesuje.

    Co do zastosowania 3TB dysków, to może być trudniej, niż w przypadku ówczesnie spodziewanych problemów z 2 terabajtowymi. Przekroczenie granicy (2^31)TB może mieć znaczenie dla sterowników w 32-bitowym OS-ie (głównie Windows 32-bit mają z tym problemy z racji trudności w używaniu innego niż 32-bitowego adresowania) i kontrolerów dysków na płycie Qnapa. Nie wiemy jak się te elementy zachowają, ale przy zmianie adresacji zapisu polegającej na stosowaniu mniejszej liczby więksych sektorów (4K zamiast 512 bitów) powinno działać. Na pewno w teorii nie będzie problemu z partycjami qnapowymi RAID5 o wielkości 12TB (użyteczne 9TB). Na liście kompatybilności dyski pojawią się zapewne dopiero po przejściu przez nie jakichś qnapowskich autoryzowanych testów. Pozdrawiam
     

Poleć tę stronę