Udzielamy pomocy Rozczarowanie Qnap-128A

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Gface, 14 Kwiecień 2018.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam

    Wczoraj wreszcie odebrałem swojego "wymarzonego" nasa.;)
    Rozpakowanie, podłączenie dysku, działanie zgodnie z instrukcją.
    Instalacja oprogramowania Qfinder Pro.
    Z tego co pamiętam pierwsze co zrobiłem to jakaś aktualizacja oprogramowania była, doszła do 95 % i się zatrzymała (komunikat o restarcie) czekam i czekam z 20min. więc sam zrobiłem ten restart. Dobra poszło, teraz konfiguracja, wybór opcji czyli postawiłem na prostotę(bez migawek), konfiguracja sieci, też poszło pięknie.
    Przypisałem mu IP(przypisałem maca)(posiadam stałe IP).
    Zalogowałem się do panela admina przez przeglądarkę internetową gdzie "klikałem" i patrzyłem co to "cudo" potrafi...zainstalowałem jakąś aplikacje do zdjęć następnie to do monitoringu...po tym "is ded" . zawiesił się cały system.(Przyznam się, że zacząłem pobierać drugą aplikację przed zakończeniem instalacji wcześniejszej aplikacji).
    Ponowne uruchomienie i czekanie ale Qfinder Pro nic nie widzi...X-(
    Dobra wyciągnąłem dysk na 10min i próba, poszło Qfinder Pro widzi nas (ostrzeżenie o 2 błędach dysku), loguję się, wchodzę przez przeglądarkę internetową, 5 min i serwer nas nie odpowiada. Ponowna próba, wył. i dysk na 10min i to samo( teraz pojawił się też jakiś błąd i prośba o naprawę ale nie można uruchomić tej naprawy) 5 min brak odpowiedzi (nie można w nic wejść), jakby się zawiesił.;(
    Zastanawiam się na resetem, jak wygląda procedura ? doczytałem, że 10 sec trzeba przytrzymać przycisk i też, że można to zrobić przez panel sterowania po zalogowaniu do nas.
    Czy też lepiej podłączyć dysk po stacjonarny i format zrobić ?
    Nie wiem co zrobiłem źle, ale już coś z tą aktualizacją mi "śmierdziało" abym musiał sam ręcznie restartować...

    pozdrawiam
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    może masz po prostu ten dysk uszkodzony ?
     
  3. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Nie pomyślałem o tym, nowy dysk, jak wrócę do domu to zrobię format i sprawdzę go jakimś darmowym narzędziem.
    --- Połączono posty, 14 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 14 Kwiecień 2018 ---
    Wróciłem z pracy uruchomiłem ponownie nasa
    Dysk pracuje, 3 min. i zobaczył go Qfinder pro 6.4.2
    Próba zalogowania zakończona sukcesem
    Logowanie do QTS poprawne (w tle uruchamiały się jeszcze 3 apki, które wczoraj instalowałem)
    Zrobiłem szybki test dysku
    dysk.

    Jeszcze takie sprawdzanie dysku (o tych błędach pisałem wcześniej)
    dysk1.
    następnie
    ss3.

    i kaplica

    ss4.

    rozłączyło
    ss5.
    --- Połączono posty, 14 Kwiecień 2018 ---
    ponowna próba uruchomienia
    ss6.

    i następnie

    ss7.
    3 min i

    ss8.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wstaw inny sprawny dysk i sprawdz
    jak dalej bedzie to samo - NAS do reklamacji
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    jeszcze raz przeskanowałem ten dysk. wszystko działa tak jak należy, nie zawiesza się.B-)
     
  6. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    112
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +12 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Pigers ma rację, sprawdź z innym dyskiem. Nie wszystkie wady dysków widać na testach.

    P.S. ten TS to ma jakiegoś komórkowego procka, nie zarzucał bym go takimi aplikacjami jak Qfinder albo QVR. Moim zdaniem tylko podstawowe aplikacje i to nie wszystkie na raz ;)
     
  7. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    690
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Nie żebym się czepiał, ale to wymaga wywalenia niemałej sumki za dodatkowy dysk. Jeśli NAS był kupowany razem z dyskiem, to może od razu odesłać do sprzedawcy celem reklamacji?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    prawda - ale nie wiemy jak to było kupowane :)
     
  9. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Kupiłem w sklepie stacjonarnym nowe z nowym dyskiem. Zastanawiam czy tego nie oddać, bo już od samego początku napsuło mi krwi...
    Zastanawiam się czy mi uznają taką reklamacje i zwrócą ciężko zarobione pieniądze ;)
    Tak jak kolega Goro33 napisał, podejrzewam, że to wina procka, za dużo chyba tych procesów miało nawrzucane....
    Teraz wszystko śmiga, bez problemów, ale co będzie w przyszłości :s
     
  10. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    159
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Proponuję rozważyć zakup czegoś lepszego (mocniejszego). Nie koniecznie trzeba wydawać od razu duże pieniądze. Ja kupiłem TS-251 na Allegro na raty. Spłacam po 41 zł miesięcznie, a NAS chodzi bardzo fajnie. Jeśli chodzi o dysk to sprawdziłbym go na zewnętrznym komputerze, najlepiej narzędziem dedykowanym przez producenta dysku. Najlepiej zrobić low format i sprawdzić wtedy czy dysk nie ma jakiś martwych sektorów, szczególnie w sekcji rozruchowej gdzie przechowywana jest cała mapa dysku.
     
  11. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    690
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +154 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Lekki offtop, ale z tymi narzędziami do sprawdzania dysku bym podchodził z dystansem.
    Mam dysk chyba WD lub Seagate 2TB. Pracował u mnie na PC. Zauważyłem, że niektóre pliki nie nadawały się do odczytu - były uszkodzone. Po jakimś czasie kupiłem NASa, bo stwierdziłem, że przechowywanie plików na tym dysku jest ryzykowne (ale także chodziło mi o inne funkcjonalności NASa). Ten dysk leżał sobie w szafie kilka lat.
    Któregoś dnia postanowiłem rozejrzeć się za narzędziem do sprawdzania dysków. Wybór padł na seatools. To narzędzie nie wykryło żadnych problemów w dysku. Dobra - myślę sobie - skoro ten dysk jest sprawny, to zapakuję go w kieszeń zewnętrzną i wykorzystam jako olbrzymi pendrive do przenoszenia danych.
    Któregoś dnia robiłem koleżance z pracy backup dysku lapka za pomocą clonezilla. Do zapisania materiału posłużył mi właśnie ten dysk. Co się okazało? Był błąd weryfikacji integralności danych! Od tej chwili jeśli jest jakiś błąd zapisu danych na dysku to nawet nie bawię się w sprawdzanie go narzędziami tylko po prostu wymieniam.
     
  12. Gface
    Offline

    Gface Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Marzec 2018
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    1
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Proszę nie zamykać tematu.
    Wczoraj odezwał się do mnie serwis, który testował reklamowany qnap 128A (podobno działa bez zarzutów).
    Po podaniu linku do zapoznania z tematem na forum zaproponowali mi wymianę na inny model (na co też liczyłem, choć początkowo chciałem zwrot pieniędzy).
    Propozycje przyjąłem, jednak oferta jaką otrzymałem od sprzedawców (liczba mnoga 2 pośredników) nie miło mnie zaskoczyła.
    Cena jest wyższa o około o 20% od najniżej ceny rynkowej. Dysk NAS QNAP 2GB (TS251A2G) - Opinie i ceny na Ceneo.pl
    Czy tyle kosztuje koszt przesyłki? jeszcze reklamowanego produktu ?


    Pozdrawiam
    --- Połączono posty, 25 Maj 2018, Data oryginalnego postu: 23 Maj 2018 ---
    Temat zakończony. Zwrot pieniędzy.
    Dziś zamówiłem i zapłaciłem Serwer plików QNAP TS-251A-2G TS-251A-2G QNAP - sprawdź produkt na Redcoon.pl
    - 50 zł za pierwsze zakupy i 3 lata gwarancji

    Pozdrawiam
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.