Help rTorrent Pro po chwili pracy na VPN zmienia adres IP na 127.0.0.1 i zatrzymuje pobieranie/wysyłanie

Discussion in 'rtorrent-Pro' started by candidate, Feb 22, 2021.

Loading...
  1. candidate
    Offline

    candidate Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 5, 2017
    Messages:
    60
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    WItam

    Otóż tytułowy problem pojawił się dość niedawno ( w przeciągu ok 2 tygodniu ). Wcześniej program działał stabilnie - jedyne co było zmieniane to firmware NASa ( TS453A ) i wersja rtorrent Pro ( zawsze staram się mieć najnowsze wersję ). Doszło do tego iż zaorałem cały serwer od nowa bez importowania jakichkolwiek danych wszystko wprowadziłem ręcznie od nowa bo myślałem że to rozwiąże problem jednak myliłem się niestety :/

    VPN używam QVPN ( OpenVPN ) co dziwne jeśli nie używam rTorrent połączenie VPN działa - jak tylko rTorrent zacznie pracę to po kilku/kilkunastu minutach połączenie VPN jest zrywane - więc zastanawiam się czy to jest coś po stronie konfiguracji NAS/rTorrent czy coś z połączeniem VPN ....
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Pewnie musielibyśmy się umowic na TeamViewer zeby sprawdzic jakie IP jest na interfejsie VPN.
    Jakiego probidera VPN uzywasz?
     
  3. candidate
    Offline

    candidate Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 5, 2017
    Messages:
    60
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    IP jest zagraniczne bo zawsze to sprawdzam ( chyba że coś źle sprawdzam )- provider to WindScribe VPN - testuje jeszcze inne połączenia VPN ( inny kraj, TCP zamiast UDP, inny port ) i dam znać czy coś pomoże.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    I jak tam? Jakiś update.
     
  5. candidate
    Offline

    candidate Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 5, 2017
    Messages:
    60
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Zmieniłem na inny kraj i jest to samo więc odznaczyłem opcje aby VPN nie przechodził przez cały QNAP a zostawiłem tylko dla samego rTorrent i póki co jest ok. Będę jeszcze testował bo sprawa rozwojowa. Strasznie mnie tylko irytuje iż co jakiś czas są z tym problemy - przeważnie po jakiejś aktualizacji rTorrent lub / i samego QNAPa...

    P.s. Duży wpływ na stabilność połączenia VPN miało to że miałem zaznaczkne w ustawieniach rTorrent filtrowanie adresów IP bo liście - jak to odznaczyłem to mam wrażenie że jest sporo lepiej...
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Używasz publicznych torrentow i VPN wiec ta opcja powinna byc odznaczona :)

    Wiec to raczej nie jest wina Rtorrent'a.

    :s
     
  7. candidate
    Offline

    candidate Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 5, 2017
    Messages:
    60
    Local Time:
    5:45 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Też zmierzam ku temu iż nie jest to wina rTorrent ale nie jestem w 100 % przekonany iż nie ma on coś do rzeczy bo jeśli nie ściągałem nic rTorrentem to VPN działał na cały serwer qnap a jak tylko rTorrent zaczął ściągać to potrafił wywalić całe połączenie VPN na cały serwer więc po trochu coś ma z tym wspólnego....
    --- Połączono posty, Mar 6, 2021 at 1:22 PM, Data oryginalnego postu: Mar 6, 2021 at 1:20 PM ---
    Jeszcze potestuje zrobię tak że włączę na cały serwer i wyłączę rTorrent i zobaczę czy połączenie VPN będzie stabilne na cały qnap a potem włączę tylko rTorrent i zobaczymy czy nadal będzie wywalał połączenie VPN na cały qnap...