Rozwiązany Serwer Valheim

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by kildorf, May 27, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Witajcie,
    Mam Qnap TS-X53D. Szukam osoby ktora postawi mi serwer valheim na moim qnap i pokaze jak konfigurowac itp (np zmiana hasla, itp) .
    Warto abym dodal ze calkowicie sie na tym nie znam. Probowalem juz kilka razy (cos co wygrzebalem w sieci), niestety bezskutecznie.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    bez dockera ? zapomnij !

    Docker Hub
    --- Połączono posty, May 27, 2021, Data oryginalnego postu: May 27, 2021 ---
    Code (Text):
    1. docker volume create valheim_config
    2. docker volume create valheim_data
    3. docker run -d --name valheim-server \
    4. -p 2456-2458:2456-2458/udp \
    5. -v valheim_config:/config \
    6. -v valheim_data:/opt/valheim \
    7. -e SERVER_NAME="Ydgrassil" \
    8. -e WORLD_NAME="Midgard" \
    9. -e SERVER_PASS="Welcome" \
    10. lloesche/valheim-server
    11.  
    Ydgrassil - to nazwa serwera
    Midgard - nazwa świata
    Welcome - hasło żeby wbić na serwer, musi mieć min 5 znaków
    --- Połączono posty, May 27, 2021 ---
    żeby dostać się do tego serwera musisz podać adres IP QNAPa (plus ewentualnie porty jaki zmieniono)


    upload_2021-5-27_15-47-56.

    testowałem to jakieś 2-3 tyg po premierze gry
    --- Połączono posty, May 27, 2021 ---
    starczy ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    zainstaluj container station
    włącz je
    przejdz przez kreator startu
    odpal FAQ SSH i wklep to co wkleiłem - oczywiście zmieniając wartości :p
    --- Połączono posty, May 27, 2021, Data oryginalnego postu: May 27, 2021 ---
    zauważ że to tylko takie szybkie włączenie , żeby sprawdzić czy działa w sieci domowej

    jest dużo więcej opcji do skonfigurowania - ale nad tym to sobie sam siedź!

    upload_2021-5-27_14-53-27.
    --- Połączono posty, May 27, 2021 ---
    aha - zapomnij o USYPIANIU serwera jak masz włączony server gry
    --- Połączono posty, May 27, 2021 ---
    upload_2021-5-27_15-0-33.
    --- Połączono posty, May 27, 2021 ---
    upload_2021-5-27_15-9-29.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Uruchomilem tak jak pisales, dzieki!!
    upload_2021-5-27_16-41-58.
    Ale niestety serwera nie widze. Jestem w tej samej sieci co qnap, polaczeni do jednego switcha. Jak sprawdzic co blokuje polaczenie (czego brakuje).
    W switchu otworzylem porty 2456-2458 UDP


    DZIALA (restart switcha):) przez LAN moge sie polaczyc! Dziekuje!

    Czy jest mozliwosc w jakis sposob sciagnac config aby te wszystkie komendy powpisywac?

    No i dalej pytanie odnosnie widocznosci na zewnatrz, ale rozumiem ze to juz nie kwestia qnap
     

    Attached Files:

  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    na routerze przekieruj porty od 2456 do 2458 po UDP do QNAPa (nie zapomnij otworzyć tych portów w qFirewall jak masz).

    poprawiłem posta z konfiguracją ...
    nie rozumiem ? docker raz ustawiony działa do końca świata.

    cała konfiguracja servera gry jest zapisana w wolumenie dockera:
    Code (Text):
    1. docker volume ls |grep -i val
    upload_2021-5-27_17-28-18.

    który fizycznie jest trzymany w ...
    Code (Text):
    1. docker volume inspect valheim_config
    upload_2021-5-27_17-29-8.

    Code (Text):
    1. ls -la /var/lib/docker/volumes/valheim_config/_data/
    upload_2021-5-27_17-29-49.

    najprościej ... będzie zrobić sobie nowy udział w QNAPie - ale ręcznie podać ścieżkę do w/w lokacji

    upload_2021-5-27_17-30-14.


    i pamiętaj
    a) robieniu kopii zapasowej w/w folderu
    b) wszelkie zmiany w/w folderze rób jak docker z serwerem jest wyłączony ("docker container stop valheim-server" albo z Container Station (bleee))
    c) zapisaniu przepisu gdzieś poza nasem
     
  7. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    dziala, na zewnatrz tez, dzieki bardzo:) teraz jeszcze te statyczne IP z Orange musze ogarnac

    Pytalem o zmiany, bo np chcialbym zmienic haslo, dodac zeby serwer nie byl widoczny, itp, a nie wiem zbytnio jak. Do tych plikow mam dostep, zmienilem w pliku config.v2.json haslo, ale przyjmuje stare nawet po restarcie.

    Tak czy inaczej jeszcze raz dziekuje!:)
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    wywal
    -e SERVER_PASS="secret" :p
     
  9. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Dobra, nawet tego nie potrafie usunac, nic nie mowiac o zmianie tego hasla. Zadna edycja pliku json nie wprowadza zmian, a po uruchomieniu serwera plik z json jest zmieniany na oryginalne ustawienia.
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    lloesche/valheim-server-docker
    przeglądając dokumentacje (... czego pewnie nie zrobiłeś ...) dochodzę do wniosku że serwer jest konfigurowany za pomocą zmiennych dockera, a nie z pliku

    1. do edycji dockerów , polecam PORTAINER , tutorial video i szybkie wprowadzenie jest przypięte do tego subforum
    2. tak z ciekawości , jaka jest ścieżka do tego pliku JSON ?
     
  11. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Tak, wpisalem to co wyzej napisales i serwer stoi i dziala. Niestety bez mozliwosci zmiany (przynajmniej z moim poziomem wiedzy = 0)
    Zobacze Portainer i czy cos dam rade zdzialac. W jaki sposob moge zmienic zmienne dockera, czy w ogole mozna?

    Link do pliku: Container/container-station-data/lib/docker/containers/NAZWA_CONTAINER/
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    jestem facetem - lubie popatrzeć :p

    pokaż zawartość tego folderu
     
  13. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    im oczom ukazal sie las.... z total commander screen:

    upload_2021-6-4_16-13-13.
     

    Attached Files:

  14. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    coś skopciłeś na maxa

    nie mam takich plików
    --- Połączono posty, Jun 4, 2021, Data oryginalnego postu: Jun 4, 2021 ---
    ani w DATA ani w CONFIG
    WTF ?
    --- Połączono posty, Jun 4, 2021 ---
    upload_2021-6-4_16-49-13.
     
  15. kildorf
    Offline

    kildorf Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 27, 2021
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    sa, ale w katalogu vol:
    upload_2021-6-4_17-4-56.
    choc w nim nie ma nic z ustawien, dlatego wrzuclem z container gdzie sa jakies 'pliki konfiguracyjne' nie wiadomo po co jak ich zmienic nie mozna
     
  16. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    12:37 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    no nie - masz podążać wizją twórcy kontenera - a nie swoją !
    nie tędy droga
    --- Połączono posty, Jun 4, 2021, Data oryginalnego postu: Jun 4, 2021 ---
    pisałem ..
    lloesche/valheim-server-docker

    jak widac NIE CZYTASZ ze ZROZUMIENIEM, więc zamykam temat pernamentnie.
     
Thread Status:
Not open for further replies.