Udzielamy pomocy Sieć 10gbe i słaby transfer ISCSI

Discussion in 'iSCSI - Obiekty docelowe oraz dyski wirtualne' started by Czacza92, Feb 5, 2020.

Loading...
  1. Czacza92
    Offline

    Czacza92 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 10, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:33 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Posiadam TVS-672xt i3 8gb. Dyski wd red 4tb oraz 2x m.2 wd black ssd 250gb.. Nas jest wpięty w w switch QSW 308 1C w port 10Gbe. Dla testu zainstalowalem win 10 na Xenserver. Maszyna wirtualna ma przydzielone dwie karty sieciowe. Jedna jest 1Gb do mojej sieci lan a druga karta 10gb która jest wpięta w ten switch co NAS. Skonfigurowałem zasób po iSCSI i niestety mam bardzo słabe transfery. W załączniku przesyłam zrzut z kopiowania pliku 7gb w obie strony. Mogę prosić o pomoc?
     

    Attached Files:

    • kopiowanie.
      kopiowanie.jpg
      File size:
      61.7 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      0c27c62e1be3a619705101237dbdbdc2
    • kopiowanie.
      kopiowanie.jpg
      File size:
      61.7 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      0c27c62e1be3a619705101237dbdbdc2
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,756
    Local Time:
    2:33 PM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    A testowales transfery po Samba?
    --- Połączono posty, Feb 5, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 5, 2020 ---
    Mozesz test przeprowadzic pomiedzy fizycznym komputerem a nie wirtualka na Xen?
     
  3. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,141
    Local Time:
    2:33 PM
    Ratings:
    +1,722 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    tutaj w akcji 1 GB switch niezarządzalny , coś nie tak masz kolego z ustawieniami

    na pewno masz miejsce na dysku nieposzatkowne ?
    Jumbo frames ustawione ?
    Link sieci na 10 GB sie złapał ?
    na pewno iSCSI leci po 10 GB ?
    nas nie obciążony ?
     

    Attached Files:

  4. Czacza92
    Offline

    Czacza92 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 10, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:33 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Switch ma porty 10gb i 1gb, racja niezarządzalny
    Samba odpada bo mi baza wtedy nie ruszy.
    Co znaczy poszatkowane miejsce? Jak to sprawdzić?
    Qnap pokazuje że 10gb złapane i xen w konfiguracji też tyle ma
    Bankowo leci po ISCSI bo usunąłem drugi interface i został tylko ten 10gb
    Zerowe obciążenie.
    Zmieniałem Jumbo na 9000 i było jeszcze gorzej(zmieniłem w xen i w qnap)
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,756
    Local Time:
    2:33 PM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Sprawdź na chwilę transfer po SMB
     
  6. Czacza92
    Offline

    Czacza92 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 10, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:33 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    A głupie pytanko o adresację...
    Wirtualka na sieciowce tylko do qnapa ma IP 192.168.10.1
    I bramę taką samą..
    Qnap ma 192.168.10.15
    Bramę 192.168.10.1 i w DNS to samo wrzuciłem

    Może tak być?