Udzielamy pomocy Sieć i przełącznik wirtualny

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by Nodivodu, Sep 13, 2021.

Loading...
  1. Nodivodu
    Offline

    Nodivodu Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    12:06 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hej,
    od jakiegoś czasu mam problem z "prawidłowym" ustawieniem Sieci i przełącznika wirtualnego
    Na pierwszy rzut oka wygląda poprawnie:
    upload_2021-9-13_18-44-9.
    upload_2021-9-13_18-44-45.

    ale tu już robi się lekki problem
    upload_2021-9-13_18-45-9.
    jeśli wybieram przy dysku 1 opcje automatycznego ustawienia to wbija mi adres 169.254.8.234 i port 8080
    i tu pojawia się problem - czasem przenoszę qnap w inne miejsce i ciągła zmiana adresu na sztywny jest trochę uciążliwa
    Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Dodam, że kiedyś wszystko działało poprawnie

    Kolejny problem dotyczy nowego miejsca. Po uruchomieniu przy włączonej opcji QuFirewall nie mam dostępu do dysków i możliwości zarządzania systemem. Jedyna opcja to wyłączyć w domu QuFirewall i na wyłączonym uruchomić w nowym miejscu + odszukać statyczny adres IP.

    Dzieje się to zarówno przy połączeniu przez Switch jak i na sztywno. Dostęp do ustawień mam wtedy tylko z pozycji telefonu - czyli usługa MyqnapCloud działa.​


    Wersja oprogramowania Firmware: 5.0.0.1716
    Model serwera: QNAP TS-231P
     
  2. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    312
    Local Time:
    12:06 AM
    Ratings:
    +45 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A co przyznaje ci IP Qnapa jak w konfiguracji 'uzyskaj ustawienia adresu IP automatycznie przez DHCP'? Router? Sprawdź jaką ma pule adresów IP do wyboru w ustawieniach serwera DHCP.
    A te 2 sieci mają różną pulę adresów? Może w QuFirewallu odblokuj możliwość łączenia z obu.
     
  3. Nodivodu
    Offline

    Nodivodu Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    12:06 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    router thomson twg870ug
    adresy 192.168.0.10 do 192.168.0.254

    tak, są dwie różne sieci i nadają inne adresy. Dodałem ten nowy wykrywany automatycznie z dysku 2, uruchomiłem QuFirewall i mimo to zostałem rozłączony.

    upload_2021-9-13_20-17-9.
    upload_2021-9-13_20-19-34.

    Interface: wybrałem dysk 2
     
  4. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    312
    Local Time:
    12:06 AM
    Ratings:
    +45 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Dziwne. Czemu taki IP 169..... Może na routerze zrób statyczną rezerwację IP po MAC dla tego serwera?
    Chyba QF działa od góry do dołu. Jeśli ten wpis dałeś na końcu a wcześniej był jakiś Deny to może on go blokować.
     
  5. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    58
    Local Time:
    12:06 AM
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    QF leci od góry do dołu. Więc wszystko na accept na górze, deny niżej.

    W Qufirewall dodaj wszystkie podsieci z których będziesz się łączyć, nie samych hostów. I je wyżej w QF.
    Dodatkowo w panelu sterowania włącz o ile nie włączyłeś, dostęp na dwóch interfejsach eth do webGUI.
    I sprawdź czy serwery DHCP dobrze działają, bo jak masz włączone DHCP w QNAP a daje ci adres 169.. to tak jakby źle adresował.

    Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka