Help Skonfigurowanie QNAP TS-251B w sieci problem z Time Machine oraz Homebridge

burunia

Passing Basics
Beginner
Dec 9, 2015
18
2
3
38
QNAP
HS-251
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Mam problem w poprawnym skonfigurowaniu
QNAP TS-251B
Wersja oprogramowania: QTS 5.0.1.2248
Serwer podpięty jest bezpośrednio do rutera od dostawcy internetowego do którego nie mam dostępu.
Do tego samego rutera jest podpięty Linksys Velop z którym łączą sie wszystkie urządzenia w domu. Do serwera mam normalnie ale nie jestem wstanie zmusić Time Machine oraz Homebridge postawionego na serwerze za pomocą container station aby urządzenia w sieci je wykrywały.
Jest to spowodowane tym że Linksys nie jest ustawiony w trybie Bridge - ponieważ w tym trybie jeden z telewizorów Samsung nie potrafi poprawnie się z nim połączyć ....

Poniżej załączam schemat sieci.
Myślałem że uda mis ie coś wykombinować za pomocą wirtualnych Switch ??
Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Attachments

• Zrzut ekranu 2022-12-27 o 13.29.55.png
    Zrzut ekranu 2022-12-27 o 13.29.55.png
    1.2 MB · Views: 27
Aby korzystać z Time Machine nie potrzebujesz container station obsługa TM jest natywnie wbudowana w nasa.

Aby korzystać z Time Machine nie potrzebujesz container station obsługa TM jest natywnie wbudowana w nasa.
Wiem i tak robie mimo tego Macbook nie widzi dostępnego dysku Time machine w Qnap a container station używam tylko do postawienia Homebridge.

A nie można qnapa podpiąć do velopa?
Niestety nie
Post automatically merged:

@burunia SAMBA jest wymagana pomimo że nie masz w sieci Windowsa.
mam ustawiona SAMBA ale urządzenia nie widzą dysku Time Machine bo są w innej sieci (tak jak narysowałem) po zmianie Velopa na Bridge mode mackbooki wodzą Time machine ale TV samsung w tedy nie może sie podłączyć do sieci próbowałem ze 100 razy i nie idzie...

• Like
Reactions: 0.1+0.2!==0.3
To może ustaw adresy na TV ręcznie (bo tego że nie potrafią wydzierżawić adresu z routera dostawcy to dość dziwna spraw) i zmień tego Linksys Velop na switch bo to będzie raczej orka albo podepnij nasa pod Linksys. Wyłącz w tv IPv6 mi pokazuje że jest offline mimo wydzierżawienia IPv4 wyłączenie IPv6 pomogło.

Users search this thread by keywords

1. virtual switch
  2. samba
  3. time machine
  4. homebridge
  5. konfiguracja virtual switch