Rozwiązany Synchronizacja / przeniesienie użytkowników między serwerami Q i S

Discussion in 'Kompatybilność' started by sebii20, Mar 24, 2020 at 1:42 PM.

Loading...
  1. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 15, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    1:12 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Cześć,

    Od lat jest zadowolonym użytkownikiem Qnapa, doszedł teraz mi serwer na literę S, jest jakaś możliwość, synchronizacji użytkowników między tymi serwerami? Przerabiał ktoś temat?

    Nawet jak bym chciał wyeksportować użytkowników i ich zaimportować, to to nie dział, bo są obsługiwane inne formaty plików.
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:12 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    że odpalisz narzędzie i to zrobi ? LDAP ? ludzie bedą wtedy logować do kontrolera ldap , a potem żeby dostać access do plików
     
  3. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 15, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    1:12 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Dzięki, tak zainteresuje się LDAP.

    Z racji, że nie mam z tym doświadczenia, jeszcze zapytam:

    Uruchomiłem LDAP na QNAPie, jak dodam teraz autoryzację użytkowników przez LDAP na lokalnym NAS (jak na poniższym zrzucie), nie wywalę sobie w tym momencie lokalnych użytkowników i ich praw?

    2020-03-24_14h40_47.
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:12 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    nie mam pewności , zwykle tą opcję włączałem na gołym nasie.

    zrób w panelu sterowania (q) backup do pliku i odpal opcje