TS-110 czy TS-119 - który wybrać ?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Grish, 5 Luty 2010.

Ładowanie...
  1. Grish
    Offline

    Grish Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Luty 2010
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hej

    Interesują mnie te dwa modele TS-110 i TS-119 i który z nich wybrać ?

    Czy mają te modele jakieś inne różnice poza procesorem i pamięcią ?

    Zaznaczam, że jestem początkujący w sieciach ale interesuję mnie full wypas sprzęt do wykorzystania
    w domowej sieci i znalazłem do tego Qnapa [bez żadnego polecania czy reklam:)].


    A cenowo te dwa modele mi podchodzą. Z tym, że ten TS-119 jest sporo droższy i chciałbym się od was dowiedzieć co w zamian dostaję ??


    Poza tym zaskakują mnie możzliwości tego sprzetu więc jesli już coś dizisaj kupię to żeby
    starczyło na te 5 lat :) ale cenowo tak jak wyżej podane modele lub jakiś inny model.


    Na pewno od czego zacznę:

    - konfiguracja kamery IP
    - serwer plików i ftp
    - przechowywać multimedia
    - Torrenty
    - chcę stworzyć prywatną grupę dyskusyjną dla przyjaciół

    Planowana sieć po wifi N

    - 1 desktop
    - 2 laptopy
    - + inne urządzenia w sieci


    Poza tym zaskakują mnie możliwości tego sprzetu ale jesli już coś dizisaj kupię to żeby
    starczyło na jakiś czas bez wymieniania na coś szybszego zaraz no i cenowo tak jak wyżej podane modele lub jakiś inny model ?

    No nic bedę czekał na Wasze rady.
    Pozdrawiam
    Grish
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam

    Na 5 lat ... hmmm :) Doloz troszke kaski i kup TS-239 na Intelu. Jesli za duzo to zdecydowanie TS-119. Sprawdz chartsy na stronie Small Net Builder, poczytaj troszke jak dzialaja torrenty. Sam osobiscie wiem, ze rtorrent++ dziala znacznie lepiej i szybciej na intelowych NAS'ach TS-239.

    Ale oczywiscie wybor nalezy do Ciebie.

    Pozdrawiam
     
  3. Grish
    Offline

    Grish Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Luty 2010
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No model T-239 też mi się podoba ale cenowo o wiele droższy a jeśli różnica tkwi w prędkościach to jako początkujący zadowolę sie niższym modelem. Zapytałem o TS-110 bo z tego co tu wyczytałem to minimum, bo model TS-109 jest już baaardzo wolny.

    Jak się mam wdrażać w to dopiero to na ekstrawagancję trochę za wcześnie ale może ten TS-119
    używany trafię i będzie wtedy sporo taniej. Alez tym sprzętem za dużo ruchów na aukcjach nie ma
    no ale ja jestem cierpliwy i mogę poczekać.

    Szkoda, że ten sprzęt nie jest też playerem i recorderem wideo przy okazji:) to wtedy bym nie oszczędzał na kupno wyższego modelu:) No ale jak się kupuje maszynkę do golenia to skosić trawnika się nią nie da.

    Domyślam się że polecanie innych marek sprzętu nie jest tu dozwolone ??!!


    Na koniec jeszcze jedno pytanie czy tego typu sprzęt NAS nie wymaga inwestowania w szybsze łącza internetowe ?

    Ja jeszcze używam przez internet połączeń voip i myślę o zamontowaniu Asteriska

    To jakie łącze do tego wszystkiego potrzebuję ??


    Pozdrawiam
    Grish
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mozna rozmawiac na temat innych marek, mozesz oszczedzic troche kupujac Synology - najwiekszego konkurenta QNAP'a... Na forum bylo sporo dyskusji na ten temat.

    W zaleznosci jak chcesz korzystac z tego urzadzenia.

    Jest dostepny w paczce QPKG dla QNAP'a.

    j/w
     
  5. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Heh. Szkoda, ze nie napisales wczesniej. Mialem w dobrej cenie TS-239, ale poszedl na Allegro dwa tygodnie temu. Zawsze fajniej komus z forum sprzedac, no ale do rzeczy. W zasadzie na wiekszosc pytan Silas juz Ci odpowiedzial, wiec ja tylko dodam, ze Qnap ma rowniez mozliwosc postawienia Asteriska (paczka QPKG). Co do funkcjonalnosci to naprawde dobry sprzet. Ma kilka niedoróbek, ale jednak zalety zdecydowanie przewyzszaja wady. Ja ze swej strony polecam.
    Pozdrawiam

    EDIT:
    Przepraszam za zdublowanie. Umknelo mi, ze SiLAS napisal o paczkach do Asteriska.
     
  6. Grish
    Offline

    Grish Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Luty 2010
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hej no dzięki za wszystkie odpowiedzi ale jak się czyta godzinami specyfikacje to lista pytań się zwiększa.

    Fajnie z-ka, że wspomniałeś o tej paczce QPKG Asterisk właśnie wczoraj to znalazłem w necie ale w tym temacie na forum prawie nic nie ma . Jakbyście coś mieli to prosze o linki tutaj jak to na Qnapie działa?.

    Ja mam wątpliwości bo konfiguracja TS-239 moim zdaniem na Asteriska jest za słaba i przy kilku operacjach naraz to mnie nerwy wezmą bo zacznie się mulić. Ale ja nie mam żadnych danych na temat tej paczki i to tylko przypuszczenia... Czy czasem nie jest potrzebny do tego Asteriska Qnap z Atomem Dual ?


    Mam jeszcze takie pytania:

    1. Czy działa streaming przez internet z dysku Qnapa ?
    2. Czy prędkość pobierania danych z Qnapa przez ftp będzie taka sama na komputer znajdujący się obok Qnapa i na komputer kumpla znajdujący się 300 km ode mnie ?



    Zaznaczam, że jestem początkujący w sieciach ale postaram się wyjaśnić o co mi chodzi.

    Ja teraz jestem na ruterze Fritzbox 7270. Mam do niego podłączony pendrive czyli analogicznie tak jakby do Qnapa. NAS w tym modelu działa w ten sposób, że jeśli ja pobieram dane z pendriva na komputer przez ftp to prędkość pobierania mam do 2 MB a jeśli robi to inny komputer nie znajdujący się w mojej sieci to prędkość wtedy można już liczyć w kilobajtach (200kb i mniej zależy kto ma jaki net chyba)

    Dane z pendrive`a mam dostępne z komputera poprzez:

    ftp
    otoczenie sieciowe
    jako litera dysku


    Puszczenie filmu divx z pendrive`a na komputerze działa idealnie chociaż nie próbowałem hd jeszcze.
    Oczywiście wszystko poprzez wifi n bo b/g za słabe i komp mi się muli.



    Chciałbym zapytać jak to wszystko wygląda w Qnap ? I czy można w Qnapie opublikować wideo i puścić
    w sieć poprzez www ?



    Grish
     
  7. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Ja Asteriska sam zainstalowalem jakis czas temu, ale w sumie tylko by zobaczyc jak to sie na Qnapie sprawuje. Rowniez mam FritzBoxa 7270 (swoja droga znakomity sprzet do VoIPa) i troche to bylo wlasnie spowodowane ciekawoscia w jaki sposob to moze dzialac tutaj. Troche sie tylko konfiguracja pobawilem i w sumie zapomnialem o sprawie.

    Nie bedzie. Tu jestes ograniczony predkoscia twojego inetrnetu. Tego nie przeskoczysz.



    Tu bedzie podobnie. Dodoatkowo mozesz jeszcze utworzyc udzial iSCSi.




    NIe ma problemu. U mnie jest podobnie. Z tymze przez powerline. Ze strony Qnapa nie ma niebezpieczenstwa, ze cos nie pojdzie. Raczej Wifi moze zawiesc. Qnap nawet sie nie zmeczy przy tych predkosciach o ktorych piszesz



    Mozna, ale tu ponownie wszystko zalezec bedzie od uploadu Twojego lacza internetowego.
     

Poleć tę stronę