TS-119 jaka predkość ? problem

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Bartas1503, 8 Listopad 2009.

Ładowanie...
  1. Bartas1503
    Offline

    Bartas1503 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam mam dziwny problem z TS-119 Turbo
    otóż mam 3 rozne systemy operacyjne na 3 roznych komputerach. Screenshoty ktore wstawialem to wlasnie z win7. Natomiast reszta to vista oraz xp.

    Problem dotyczy predkosci (tak naprawde to nie wiem jaka powinna byc)
    Na kazdej z 3 maszyn jest inna.
    Na plus idzie windows7 bo transfer ma najwiekszy z tej trojki. Zdjecie numer 4. Przy uploadzie mam : 1,56MB/s W trybie mapowania dysku. Natomiast w trybie ftp przez TotalCommander'a mam niecale 910 kilobajtow/s

    Gdzie tutaj szukac problemu? hmm? Dodaje takze screena z routera' (D-Link DIR-635) Zdjecie numer 5. Moze cos na to poradzicie hmm ?

    Dodam także że na Win XP trasnfer w FTP skacze od 400 kilobajtow/s do 800.

    Natomiast w Win Vista transfer przez mapowany dysk byl wiekszy od 2MB/s ale po 5mb sie rozlaczalo czasem po 30mb wiec ciezko bylo cos uploadowac.

    Prosze o pomoc bo upload około 30gb danych bedzie taką katorga ze szok!

    ZDJECIA POMOCNICZE:
    1.
    Pokaż załącznik aimg12.imageshack.us_img12_6116_43623422.th.png

    2.
    Pokaż załącznik aimg69.imageshack.us_img69_1444_70935949.th.png

    3.
    Pokaż załącznik aimg39.imageshack.us_img39_4755_41031430.th.png

    4.
    Pokaż załącznik aimg682.imageshack.us_img682_1074_61370328.th.png

    5.
    Pokaż załącznik aimg52.imageshack.us_img52_4773_55956354.th.png
     
  2. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Na TS-119 srednia predkosc uploadu w przypadku XP mialem ok. 25-30MB/s. Na 7 chyba troche lepiej jeszcze bylo. Kiedys mialem podobny problem (transfery mniej wiecej takie jak u Ciebie). Ciezko cokolwiek powiedziec bo niewiele napisales o swojej sieci. U mnie przyczyna byla banalna - zmiana w ustawieniach karty sieciowej w kompie na Auto-Negotiate sprawila, ze kopiowanie ruszylo. Napisz troche wiecej informacji o sieci, a moze uda sie znalezc przyczyne.

    Pozdrawiam
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    za mało info o konfiguracji sieciowej
    jedynie po załączonych screenach można sugerować że dane przesyłasz po sieci Wifi, jeśli tak to problem wyjaśniony.
     
  4. Bartas1503
    Offline

    Bartas1503 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czyli wiekszej predkosci przy WiFi nie mam co oczekiwac?
    Rozumiem ze jak podlacze kabel do routera to juz wszystko powinno isc szybciutko?


    Tak dla jasnosci zrobilem fotki wszystkie co mi przyszlo na mysl co moglo by pomoc w okresleniu problemu.
    Pokaż załącznik aimg32.imageshack.us_img32_221_69907928.th.png
    Pokaż załącznik aimg97.imageshack.us_img97_5614_27060855.th.png
    Pokaż załącznik aimg97.imageshack.us_img97_8053_75043774.th.png
    Pokaż załącznik aimg149.imageshack.us_img149_2006_53891645.th.png
    Pokaż załącznik aimg4.imageshack.us_img4_8092_46036704.th.png
    Pokaż załącznik aimg4.imageshack.us_img4_9665_75997985.th.png
    Pokaż załącznik aimg200.imageshack.us_img200_7892_33255688.th.png
    Pokaż załącznik aimg402.imageshack.us_img402_8048_90257409.th.png
    Pokaż załącznik aimg200.imageshack.us_img200_7100_19923986.th.png

    Kod (Text):
    1. jedynie po załączonych screenach można sugerować że dane przesyłasz po sieci Wifi, jeśli tak to problem wyjaśniony.
    Tak przez Wifi. Problem wyjasniony? czyli problem znajduje sie w sieci WiFi ?


    Prosilbym o wyrozumialosc. Stawiam pierwsze kroczki przy tym sprzecie.
     
  5. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Dokladnie. Z Wifi raczej nie masz szans na wieksze predkosci (nawet 802.11N nic nie da jesli mieszkasz w miejscu, gdzie jest w zasiegu duzo sieci wifi - to juz u siebie przerabialem i troche pieniedzy utopilem kupujac sprzet obslugujacy N).

    Poloz kabel i dodaj jakis gigabitowy switch i Twoje problemy znikna. Wtedy nastapi radosc z potencjalu i szybkosci Qnapa.
    Pozdrawiam
     
  6. Bartas1503
    Offline

    Bartas1503 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czyli mam rozumiec ze router by poszedl w odsiadke i skazany byłbym na kable?

    kurcze mam z 12 urządzen używających WiFi także troszke słabo by było.

    jest możliwość zeby połączyc sprzet jakos tak zebym mial dobry transfer (przykladowo z jednym komputerem) ale tez inne sprzety jak playstation3 i inne odtwarzacze plikow sieciowych mogly razem wspolpracowac?

    przykladowo taki switch dałby rade?
    http://allegro.pl/item808530568_signama ... gabit.html

    kurcze tez pierwszy raz mam stycznosc ze switch'em takze jesli ktos jest chetny do pomocy chetnie sie skontaktuje przez gg czy inne formy komunikacji.

    dodam takze ze serwer kupilem dlatego zeby moc sie zawsze polaczyc i pobrac odpowiednie dokumenty itp itd.
     
  7. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Nie ma potrzeby by zmieniac nagle wszystko i wszedzie klasc kable. Przeciez mozesz dokupic tylko switch gigabitowy i postawic go gdzies za routerem i do niego podlaczasz Qnapa. Do tego samego switcha podlaczasz kablem dekstop, ktory bedzie "zarzadzal" Qnapem (tzn. z niego bedziesz kopiowal na Qnapa wszystkie swoje wazne rzeczy). W sumie tylko na tym odcinku potrzebujesz miec szybki i stabilny transfer. Reszta urzadzen (czyt. wszystkie playery) juz nie potrzebuje takich transferow, chociaz z drugiej strony jak masz powiedzmy jakis Popcorn Hour czy inny player do filmow musisz wziac pod uwage, ze po WiFi bedzie chwile (czasem dluga) zajmowac buforowanie i odtwarzanie moze sie "krzaczyc". Stad wlasnie rada wczesniejsza, ze najlepiej wszystko bedzie dzialac po kablu. Jesli masz naprawde dobrze dzialajace Wifi i malo (czyt. 2-3) innych sieci w zasiegu to mozna sprobowac z WiFi, ale efektu nikt nie jest w stanie przewidziec, bo jednak WiFi majac wiele zalet to jednak stabilne przy odtwarzaniu filmow i innych multimediow nie jest.
    Jest jeszcze inna mozliwosc, jesli nie chcesz klasc kabli. Reszte urzadzen mozesz polaczyc uzywajac np. adapetrow powerline Linksysa (PLE200 i inne). Daje Ci to na moze nie najszybszy transfer, ale solidne i stabilne 5-6MB/s jest, co w zupelnosci pozwala na stabilne odtwarzanie multimediow.
    Pozdrawiam
     
  8. Bartas1503
    Offline

    Bartas1503 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok jeszcze gdyby ktos mi powiedział gdzie tego switcha mam podłaczyc zeby działał jak nalezy. mile widziany szczegołowy opis :)

    Pokaż załącznik aimg44.imageshack.us_img44_815_modem1g.th.png

    Chciałbym zeby te platformy miały tą najlepsza predkosc czyli:
    1x PS3 oraz 1x HP (do tych bym doprowadził kabel)
    Jeszcze jedno pytanko jaka dlugość kabla ethernet jest maksymalna (optymalna?)


    aaa chciałem wspomniec ze tutaj "na wsi" sa widoczne 2xwifi w okolicy (+3 moja)? to duzo?
     

    Załączone pliki:

  9. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE

    Na przyklad ten switch: http://www.ceneo.pl/388861
    Podlaczasz go pod jeden z portow LAN w D-Linku. Do switcha podlaczasz Qnap i desktop z ktorego bedziesz uploadowal pliki na Qnap. Jesli drukarka ma byc sieciowa mozesz ja podlaczyc pod serwer wydruku w Qnapie (port USB). Reszte (tak przynajmniej zrozumialem ze maja byc po WIFi) urzadzen pozostawiasz bez zmian. Wszystkie urzadzenia na ktorych Ci zalezy by mialy szybki transfer i polaczenie z Qnapem poprostu podlacz do switcha kablem. To powinno rozwiazac Twoj problem.
     

    Załączone pliki:

  10. Bartas1503
    Offline

    Bartas1503 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2009
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.