Recenzja TS-131K - chłodna opinia po zakupie

Discussion in 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' started by goruss, Nov 19, 2020.

Loading...
  1. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu serwerka, który w domu zastąpiłby leciwy, ale jakże doskonały jak na swoje czasy Zyxel NSA310.
    Ponadto mam dosłownie kilka stronek wizytówek i uznałem, że bez sensu jest płacić za hosting jak można to w "łatwy" sposób skonfigurować u siebie.
    Jednak najważniejszą opcją dla mnie była możliwość instalacji chmury nextcloud, aby w szybki i łatwy sposób mieć dostęp do swoich dokumentów również z zewnątrz.
    To co na początku mnie niemile zaskoczyło to powolne działanie interfejsu, a restart maszyny to już czysta poezja - spokojnie w tym czasie można wyjść na zakupy.
    Drugim niemiłym zaskoczeniem dla mnie był brak w sklepie qnap aplikacji virtualization station (choć to z mojej winy, ponieważ byłem przekonany, że wszystkie qnapy mają taką możliwość). W tym miejscu jednak miłym zaskoczeniem jest aplikacja container station choć przy tylu różnych próbach zauważyłem wieszanie się, zatrzymywanie i restartowanie aplikacji bez mojej ingerencji.
    Czy to są normalne symptomy czy też z moim serwerem może jest coś nie tak?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    1 GB RAM to za mało na kontenery.
     
  3. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Czy w tym modelu da się dołożyć RAM?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie , bo to NAS bieda edition :)
     
  5. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    165
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Nie ten NAS na te potrzeby. Jakbyś tam tylko pliki wrzucał i traktował to jak zewnętrzny dysk to byłoby ok.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  6. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Możesz jakiś polecić - może być jednodyskowy.
     
  7. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    165
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Z nowych to minimum TS-251D a rekomenduję TS-253D, RAM-u jak w pc; nigdy dość, absolutne minimum to 4GB, ale jak chcesz wirtualki to 8GB. Jak budżet nie pozwala to albo dozbierać/używka lub coś samodzielnie zbudować...
     
  8. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Hmmm, szkoda że wcześniej tu nie trafiłem...
    Postanowiłem dozbierać :)
    na koniec tak niezręcznie zapytam - czy na takiej wirtualce z matką 8GB można normalnie zainstalować windowsa 10 Pro i korzystać z pulpitu zdalnego? (chodzi mi o stabilność działania).
     
  9. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Tak.

    Tak.

    Działa, ale musisz pamiętać że to nie jest demon wydajności. Oglądanie filmów wybij sobie z głowy.
     
  10. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    405
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +75 / 2 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jako alternatywe popatrz sobie takie minipc czy to u nas czy na aliexpres. To robi robote jak potrzebujesz tylko 1 dysk. A i wydajnosc bedziesz mial taka sama jak w qnapie za 10x tyle ;)
     
  11. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Może faktycznie..., ale od czego zacząć tj. jakiś tutorial?
    Na jakim sofcie to działa?
     
  12. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    405
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +75 / 2 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  13. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    To rozumiem, w qnapie z konfiguracją dockerów też się męczę.
    Możesz podać jakiś namiar na przykładowy / preferowany soft.
     
  14. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    165
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    To moze zamiast wynalazków poszukaj czegoś z poleasingowych minipc w PL, Dell, HP, Lenovo coś takiego mają. Ja się już dwa razy sparzyłem na tych minipc z ali i jakoś tak nie bardzo.
     
  15. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Chyba jednak pójdę w kierunku tego qnapa TS-253D i 8 GB RAM, a na tym będę się doszkalał dopóki nie dozbieram...
     
  16. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    popatrz na Shoplet.pl
     
  17. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Zaczyna mi się podobać ten container station - chyba ukierunkowanie na mocniejszego qnapa to dobry wybór...
     
  18. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    tak bezczelnie wrzucę link do moich dockerów : Rozwiązany - Moje dockery
    pełna automatyzacja pobierania multimediów i nie tylko :p

    a co do Container Station, olać jego GUI - nie jest intiucyjne, Portainer rządzi !
     
  19. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    42
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Ja tak bezczelnie przyznam, że zerkałem na nie - jest tam nextcloud :) , ale kompletnie nie wiem jak go użyć (muszę chyba image dokleić, bo mi errory wyskakują)
    Z tym Portainer to jeszcze chyba za wcześnie - najpierw muszę doszkolić się w ogóle w posługiwaniu się dockerami, ale ich możliwości wydają się ogromne.
    W tym miejscu tylko podpytam jak w docker station odszukać / zdefiniować hostname kontenera?
    Potrzebuję nextcloudowi wskazać bazę danych z innego kontenera, a już wiem, że ta qnapowa jest w starej wersji...
     
  20. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    1. brak związku z tematem, wlepić warna ?
    2. brak informacji jaki kontener nextclouda(kto wypuścił)
    a) wewnętrzny sqlite nie styknie ?
    b) a mysql ma wypuszczony port w kontenerze ? jak tak, zależy jaką sieć masz ustawioną