Udzielamy pomocy TS-212 - wolumen w trybie zdegradowanym - co można zrobić?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika matir, 8 Listopad 2018.

Ładowanie...
  1. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dzień dobry,

    Mam problem z dyskiem - przeszedł on w trym zdegradowany. Pierwszy raz mam taką sytuację i nie bardzo wiem co można zrobić.
    Jak to naprawić lub jak w najmniej szkodliwy sposób wymienić dysk i przenieść dane.

    Z góry dziękuje za sugestie.

    upload_2018-11-8_8-24-25.

    upload_2018-11-8_8-26-14.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0628 Build 20180725
    Model serwera: QNAP TS-212
     

    Załączone pliki:

  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wymien dysk na nowy i sprawdz czy zacznie sie odbudowywac :)
     
  3. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Ok nowy dysk to jedna sprawa ale tam mam jedną kieszeń to jak mam dane przenieść ;)

    Inna sprawa jest możliwość sprawdzenia narzędziami od QNAP stanu dysku?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    polecam lekturę co to jest RAID 1 aka mirror - nie myśl tyle tylko wsadź dysk - przecież zależy ci na tych danych ... niech sie macierz odbuduje..
     
  5. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Ok no muszę najpierw poszukać jaki dysk kupić możesz coś polecić z własnego doświadczenia?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    o takiej samej pojemności i takiego samego typu (jak wsadziłes dysk desktopowy to desktopowy itd).
     
  7. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Oki mam już dysk i planuje tą operację zrobić w środę, czy muszę coś przestawiać/ustawiać czy tylko tak jak napisałeś wyjąć dysk i włożyć nowy?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:32
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    po prostu wymienić ten dysk.