Rozwiązany TS-212 - wolumen w trybie zdegradowanym - co można zrobić?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika matir, 8 Listopad 2018.

Ładowanie...
  1. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dzień dobry,

    Mam problem z dyskiem - przeszedł on w trym zdegradowany. Pierwszy raz mam taką sytuację i nie bardzo wiem co można zrobić.
    Jak to naprawić lub jak w najmniej szkodliwy sposób wymienić dysk i przenieść dane.

    Z góry dziękuje za sugestie.

    upload_2018-11-8_8-24-25.

    upload_2018-11-8_8-26-14.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0628 Build 20180725
    Model serwera: QNAP TS-212
     

    Załączone pliki:

  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wymien dysk na nowy i sprawdz czy zacznie sie odbudowywac :)
     
  3. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Ok nowy dysk to jedna sprawa ale tam mam jedną kieszeń to jak mam dane przenieść ;)

    Inna sprawa jest możliwość sprawdzenia narzędziami od QNAP stanu dysku?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    polecam lekturę co to jest RAID 1 aka mirror - nie myśl tyle tylko wsadź dysk - przecież zależy ci na tych danych ... niech sie macierz odbuduje..
     
  5. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Ok no muszę najpierw poszukać jaki dysk kupić możesz coś polecić z własnego doświadczenia?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    o takiej samej pojemności i takiego samego typu (jak wsadziłes dysk desktopowy to desktopowy itd).
     
  7. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Oki mam już dysk i planuje tą operację zrobić w środę, czy muszę coś przestawiać/ustawiać czy tylko tak jak napisałeś wyjąć dysk i włożyć nowy?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    po prostu wymienić ten dysk.
     
  9. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Wiem, że zadaje podstawowe pytania ale KTO PYTA NIE BŁĄDZI.

    W tym QNAPie nie ma miejsca na dodatkowy dysk. To po prostu go rozkręcam i wymieniam?
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2018 ---
    I pojawił się problem... Są dwa takei same dyski, a ja mam 1 nowy... Który powinienem wymieć?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    spisac numer seryjny sprawnego ? ;)

    upload_2018-11-26_11-2-39.
     
  11. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    I pojawił się problem... Są dwa takie same dyski, a ja mam 1 nowy... Który powinienem wymieć?
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  13. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Oki nawet bez tego trafiłem ale to cenna lekcja na przyszłość.

    Ale tak:

    HDD1 i HDD2 świecą się na zielone, ale STATUS miga raz na ZIELONO raz na CZERWONO (chodzi o diody na QNAPie), QNAP wydał raz dźwięk (2 piknięcia)
    W ''Menadżerze pamięci" pisze przebudowa dodaje screeny z QNAPa.

    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ibb.co/DMpcGJb
    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ibb.co/PW71sJX

    Moje pytanie jest takie: Czy jak na razie wszystko idzie tak jak powinno - to mój pierwszy taki zabieg.
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2018 ---

    No nie mają takich samych nr seryjnych... tylko akurat był to dysk z góry który padł - jak to mówią "głupi ma zawsze szczęście" :)
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    upload_2018-11-26_11-38-53.

    Odbudowa w toku - zostaw go niech sobie pomieli dane :)

    W miarę możliwości nie pracuj na danych - będzie szybciej.
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2018 ---
    Jutro sprawdz czy skończył i będzie po zabawie.
     
  15. matir
    Offline

    matir Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Luty 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    17:02
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dziękuje za pomoc wszystko działa tak jak należy :D

    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje :)