Udzielamy pomocy TS-212P problem z LAN (tylko 100Mbps)

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by madikos, Aug 22, 2021.

Loading...
  1. madikos
    Offline

    madikos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 8, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Szanowni,
    posiadam od niedawna QNAP TS212P z softem 4.3.3.1693

    Port ETH zestawia się w nim tylko na 100Mbps. Nie widać żadnych fizycznych uszkodzeń, zabrudzeń itp. nie jest to też nowy sprzęt, żeby naprawa była rentowna.

    Szukam sposobu na obejście problemu. Czy jest możliwość aby qnap zobaczył kartę sieciową GE na USB? Czy zostaje mi tylko wifi 5Ghz?
     
  2. SP1
    Offline

    SP1 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 14, 2019
    Messages:
    1
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    A może po prostu skrętka jest kiepskiej jakości.
    Ja tak miałem. Po wymianie na na kat. 6 ładnie wskoczyło mi na 1000 Mb/s.
     
  3. madikos
    Offline

    madikos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 8, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Mam gotowego patchcorda CAT6 i nadal 100 :)

    Ten sam kabel wpięty w adapter tp-linka UE300 zapina się od razu na 1 Gbps, a w QNAPie na 100 Mbps :-( ewidentnie coś jest z portem.

    Z shella, widać tplinka, ale nie podnosi się jako interface:
    Code (Text):
    1. [~] # lsusb
    2. Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    3. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    4. Bus 003 Device 003: ID 2357:0601
    5. Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    W końcu w środku, to tylko okrojony linux, może ktoś już rozkminił, jak uruchomić taki zwykły adapter, zamiast tych po 400 zł 5Gbps
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    bez driver'ów ? zapomnij
     
  5. madikos
    Offline

    madikos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 8, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Liczyłem, że ktoś już cos zmajstrował :) ale czytając Twój opis pod nickiem, wiem że wiesz lepiej :D
    Pozdrawiam i dzieki za pomoc
    --- Połączono posty, Sep 2, 2021, Data oryginalnego postu: Aug 28, 2021 ---
    Szanowni, a wymieniał ktoś już może gniazdo w swoim QNAPie?

    Według oznaczenia na nim, jest to RB1-225BAK1A 1615mfa, jednak nigdzie takiego nie mogę znaleźć. Pomożecie? Na pewno nie musi być dokładnie taki sam symbol, ale nie bardzo wiem jakiej alternatywy szukać
     
  6. george2002
    Offline

    george2002 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 19, 2020
    Messages:
    32
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE