TS-239 - niski transfer

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika z-ka, 24 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Qnap <-> cat5 <-> gigabit switch 3com <-> cat5 <-> desktop.

    W desktopie karta gigabitowa. Jumbo frame ustawione na 7K, w Qnapie tak samo. Ta sama grupa robocza. Transfery: up: 35-40 MB/s, dw: 35-40MB/s przez Sambe i ftp. Producent na stronie podaje, ze wyciagnac z tego mozna przy downloadzie nawet 80MB/s, a przy uploadzie 50MB/s. Zastanawiam sie w jaki sposob. Co jeszcze moge zmienic w konfiguracji, zeby chociaz minimalnine sie zblizyc do tych osiagow? Czy o czyms zapomnialem na etapie konfiguracji?
    Pozdrawiam
     
  2. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zmień na Cat6 kabel.

    Przetestowałem to po przeprowadzce do nowego mieszkania. Instalację zrobiłem na Cat6 ale patch-cordy na biurku na szybko wcisnołem stare na Cat5. Maxymalne transfery miałem do 30MB/s. Jak już miałem czas i pozagniatałem kable na Cat6 normalne stały się transfery 70-80MB/s, a testowo miedzy dwoma linuxami - tylko przesył po sieci bez zapisu /odczytu z dysku - 108MB/s :).
    I to bez Jumbo bo mam na tym samym switchu devicy nie wspirające J.frame'ów.

    Niestety nie powiem jak jest z rzeczywistym transferem wskazanego przez Ciebie QNAP'a bo sam bawię się tylko 109tkami które są znacznie wolniejsze.
     
  3. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Dzisiaj podłączyłem to kablem Cat6. Niestety osiągi nie zmieniły się. Zacząłem się bawić ustawienieniami Port-Trunking. W tej chwili jest ustawiona wartość domyślna jaka jest po instalacji (Active Backup - Failover). Moze tutaj tkwi przyczyna? Jaka wartość powinna być najkorzystniejsza w mojej sieci? Czy ktoś mógłby mi napisać (ale już mniej technicznym żargonem do czego służą poszczególne opcje Port-Trunking?)

    Byc może jedna z przyczyn jest sam switch. Niestety to jest żaden konfigurowalny model. Prosty switch gigabitowy obsługujący JumboFrame (3com gigabit switch 5 - model 3CGSU05A) . Czy zmiana switcha na bardziej zaawansowany model bylaby pomocna?

    Przyznam, ze nie mam pojęcia jak to ugryźć. macie jakies tipy, co jeszcze ewentualnie przy tej konfiguracji sprzętowej mogę sprawdzić?

    Pozdrowienia
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Zacznij od podłączenia Qnap’a z komputerem za pomocą kabla typu cros bez użycia switcha, zobaczysz, co to zmieni i czy to jest wina switcha
     
  5. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Całkowicie popieram (sam też tak testuje jak mi coś nie działa by wykluczyć urządzenia pośrednie). (nie pamiętam czy QNAPy nie mają portów auto MDI/MDX? - może i cros nie potrzebny - ale jak ma to nie zaszkodzi :))

    Ale jeszcze pytanie, z czym łączysz QNAP'a? z Windows? Linux?
    Jaką masz kartę sieciową na tym komputerze? Jaki procek? jakiś Firewall lub/i antywirus? - zmierzam do tego czy jesteś pewien że komputer z którym sie łączysz qnapem jest wstanie obsłużyć duże transfery? Do testów może wykorzystaj jakąś dystrybucję linuxa live? - lub przeprowadź najpierw test między dwoma komputerami i zobacz ile wyciągasz?

    Czy kable prawidłowo zarobione? Przy tych częstotliwościach zaczyna to już mieć duże znaczenie (to nie stara dobra 100 która chodziła nawet na kabelkach telefonicznych ;))
     
  6. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Ok. Przeinstalowałem system (wcześniej Win XP teraz Win 7RC1) i stal się cud. Pod siódemką transfery są następujące: UP: 45-50 megabajta/s, DL ma spore wahania - ale w przedziale 50-70 megabajta/s. Kable oczywiście CAT6. Jumbo frame ustawione na 7418. Wszystko po sambie i ftp.

    No i chyba nie pozostaje mi chyba nic innego niż pozostanie przy Win7. Nawet muszę powiedzieć, ze mi się podoba - oczywiście to taka beta-opinia, bo jeszcze trochę za wcześnie na ocenianie całości.
    Dzięki za wszystkie rady i pozdrawiam
     

Poleć tę stronę