Help TS-251 (4GB) - dysk sieciowy

kub4

Passing Basics
Beginner
Mar 24, 2022
6
0
1
37
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Cześć!
Wyciągnąłem ostatnio z szafy nowego TS-251B (4GB) z dwoma dyskami. Chciałbym go w końcu uruchomić i zacząć używać.

Czy mógłbym liczyć na pomoc w skonfigurowaniu? Bo wydawało mi się, że to będzie prostsze...

Co zrobiłem?
Oczywiście włożyłem dyski. Zainicjowałem NASa, przeszedłem te podstawowe ustawienia, w tym aktualizacja oprogramowania systemowego.

Stworzyłem nową pulę pamięci (RAID 1), poziom progowy alertu 80%, gwarantowane miejsce migawki 10%.

Potem utworzyłem 3 wolumeny proste w tej puli:
1. 100GB na system,
2. dysk sieciowy
3. pozostałe rzeczy, np. rejestrator kamer? Coś jeszcze?

I nie wiem za bardzo co dalej...

Do czego chciałbym wykorzystywać Qnapa?
W pierwszej kolejności, najważniejsze - domowy dysk sieciowy. Zamknięty na połączenia z zewnątrz. Chciałbym mieć po prostu pulę pamięci w sieci domowej.

Co dalej powinienem zrobić?

zrobić jakieś udziały ?
Post automatically merged:

foldery współdzielone*

Ok, rozumiem, że tworzę folder współdzielony na wybranym wolumenie i nadaję uprawnienia użytkownikom jakie tam chcę. Zrobiłem to.

A jak teraz (na stałe) zmapować ten dysk/folder na komputerach z systemem Windows i macOS?

Dzięki za info. Będę próbował. Mam nadzieję, że uda mi się to na stałe zmapować.

Mam pytanie co do woluminów. Czy w ramach tej puli pamięci, jak chcę mieć trzy woluminy - systemowy + jeden na dane (dysk sieciowy) + jeden na nagrania z kamer. To lepiej, żeby były one pełne, czy uproszczone? Zrobiłem pełne, ale teraz mam wątpliwości, czy lepiej jednak, aby były uproszczone?

Users search this thread by keywords

1. mapowanie
  2. folder współdzielony
  3. mapowanie dysków
  4. macOS dysk
  5. ile woluminów
  6. WOLUMINY