Rozwiązany TS-251 Pomoc w migracji na nowe dyski - internet 600mb/s problem z wydajnością

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika alladyn21, 15 Styczeń 2019.

Ładowanie...
  1. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    Witam

    Wczoraj wystartował mi nowy internet - no i niestety okazało się ze pobranie czegoś z sieci torrent przy moich obecnych dyskach jest nie-realne - nie wiem jak sprawdzić użycie dysku ale podejrzewam ze zapycha się bufor i transfer mocno spada.

    Przeczytałem, że mogę zrobić konfiguracje 1x ssd 1x hdd i takie dyski też kupiłem

    I teraz pytanie Panowie i moze Panie :) - jak zrobić backup systemu NASA? kontenerów itp? najlepiej 1:1 tak abym wsadził nowe dyski i wsio?

    Czy poza ustawieniem na ssd cache, można postawić system NASA bezpośrednio na dysku SDD? Przyspieszyło by to dość powolny boot

    Wersja oprogramowania Firmware: Najnowszy - nie mam dostępu do NAS teraz
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. Pawliko
    Online

    Pawliko System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    135
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    600 Mbps przeklada sie MAKSYMALNIE na 75MB/s zapisu.
    A to nie jest nawet polowa mozliwosci zapisu dysku 3.5" hdd.

    Zmiana dysku nic ci nie da.
     
  3. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    W przypadku sieci p2p trochę inaczej się to chyba skaluje ponieważ dane są zaczytywane losowo dla całego pliku a nie w kolejności.

    To gdzie jest problem w takim razie? Nadmienię, że plik można pobierać ze 100% prędkością - sprawdziłem na PC - gdzie problem z cache dysku też występował i ucinało transfer - przy zapisie na SSD problemu nie było

    Te dyski co mam to szroty 5400 jakieś :p jeden 2,5 drugi 3,5

    W każdym bądź razie pomógł byś z pytaniem które zadałem?
     
  4. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    114
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Zacznijmy od początku: jakie masz te rzekomo niskie transfery na NAS? Jakiś screen?
    Bo może wszystko jest w porządku.
    Ja na zwykłym HDD osiągam okolice 200MB/s o ile mnie pamięć nie myli (dysk seagate iron wolf)
     
  5. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    źle mnie troche zrozumieliście - transfer z nasa na pc 100MB/s tu jest ok, ale cały cache dysku zapycha mi sieć torrent. Gdzie plik powinien pobierać się z niej 60MB/s

    Pobiera się powiedzmy 45MB/s po czym następuje gwałtowny spadek do 1MB/s i znowu rośnie do tych 45MB/s (dysk ciągle mieli na 100% nie wiem jak to sprawdzić na qnapie ale tak było na pc - tam sprawe załatwił SSD). Testuje od wczoraj jeszcze nie zobaczyłem ładnej cyferki 60 MB/s. Łącze jest ok coś się dławi u mnie
     
  6. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    114
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Dyski talerzowe mają mało IOPS - więc to nic dziwnego.
    Jeśli chcesz jednocześnie pobierać pliki z NASa na komp i pobierać torrent na NAS - nie uda się.
     
  7. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    Wiadomo, chce to robić osobno

    Nie ma problemu z transferem w sieci lokalnej w każdą stronę leci jak powinno.

    Problem pojawia się przy sieci torrent. Powinna rozwiązać ten problem wymiana dysków. Tylko potrzebuje pomocy z pytaniem w pierwszym poście
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 630
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 184 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    bullshit - gdzie to wyczytales ?

    można powiększyć cache operacji w kliencie torrent - ale nie wiemy jakim ...
     
  9. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    Klienta mam w kontenerze więc nic chyba z tym nie zrobię? Flood się nazywa ale chyba to rtorrent jest.

    To już zgłupiałem - na windowsie ewidentnie było widać że dysk się zapycha (100% w użyciu) na ssd 15%

    Człowiek chciał szybszy internet xD było zostać przy 250mb/s nie było problemu
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 630
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 184 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    flood to gui do rtorrent
    skad paczka pobrana do flooda ? "po nitce - do kłębka"
     
  11. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    To mnie teraz zastrzeliłeś - z aplikacji containerStation rtorrent-flood-1, jest napisane jeszcze wonderfall
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 630
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 184 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  13. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    Tak! :) od razu widać kto wymiata w temacie
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 630
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 184 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  15. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    hmm, dostałem się do obrazu wg tego tutoriala. Mam plik settings.db ale kompletnie nie wiem co zrobić dalej.

    odpaliłem go notatnikiem ale jedyne co w nim jest to w zasadzie ścieżki gdzie mają zapisywac sie torrenty

    Możesz rozwinąć pkt 2?

    bo u mnie ten plik konfiguracyjny nie wygląda tak jak w tym linku, on nie wygląda wcale..

    Kod (Text):
    1. {"id":"startTorrentsOnLoad","data":true,"_id":"UzrtJVqrUULArYf5"}
    2. {"id":"deleteTorrentData","data":false,"_id":"XaH0KXqV1HlET7GD"}
    3. {"id":"sortTorrents","data":{"property":"added","direction":"desc"},"_id":"lRQ40n8R4fIs5A2r"}
    4. {"id":"torrentListColumnWidths","data":{"name":565,"basePath":161,"seeds":65},"_id":"qKPXEOyhnDQ4QYeq"}
    5. {"id":"torrentDestination","data":"/Download","_id":"xsaXJ115Hrd7trtE"}
    6.  

    a może łatwiej będzie diameter/rtorrent tylko nie umiem tego zainstalować -_-
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 630
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 184 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    szukasz "rtorrent.rc" - domyślnie wg rtorrent'a

    kontenery to nie mój świat ;)
     
  17. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    dobra a jak to poprawić w rtorrent-pro? Postanowilem zakupic po prostu wszystko w jednej ladnej paczce a efekt jest ten sam

    screen:
    ai.ibb.co_stTTJR2_Przechwytywanie.
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 630
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 184 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  19. alladyn21
    Offline

    alladyn21 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-210 10 GbE
    Już działamy w temacie
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 857
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:49
    Oceny:
    +1 519 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli to nie jest rtorrent-Pro? To sprawdź jak jest skompilowany...