Udzielamy pomocy TS-253 upgrade pamięci ram - serwer nie wstaje

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika sebii20, 16 Kwiecień 2015.

Ładowanie...
  1. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam kolegów

    Mam problem z którym ie mogę sobie poradzić, przypuszczam nawet, że sam NAS może być uwalony. Kupiłem kość Kingstona KVR16LS11/4, znalazłem dane na stronie kingstona, że ta kość jest w pełni kompatybilna z tym serwerem, po włożeniu serwer się włącza, piknie raz i na tym się kończy, 10min oczekiwania, zero odpowiedzi. Próbowałem wyciągnąć oryginalnie dołączoną (ADATA) jednak nic to nie daje, a wręcz jest jeszcze gorzej, gdyż p włączeniu nie świeci się już nawet przycisk power i nie piknie.

    Czy ktoś miał podobny problem? Może jednak te ramy są nie kompatybilne? Ewentualnie jakaś porada jakie kości z tym modelem napewno działają?
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    wsadź oryginalną kość i zobacz czy działa.
    Jeżeli wsadzasz dwie, to z tego co czytałem muszą być jednakowej wielkości.
    u siebie mam ADATA DDR3L i działa bez problemu.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    11:37
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
  4. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Są tej samej wielkości, jedna i druga jest 4GB

    Miałem taką używaną kość, wsadziłem i nie działała no ale pomyślałem że być może jest zepsuta, a właśnie nie mam gdzie sprawdzić. Kupiłem więc nową i jest to samo.
     
  5. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Wsadziłem tą pamięć kingstona którą kupiłm, do laptopa. Działa i ma się całkiem dobrze. Więc co może być że serwer z nią nie wstaje? Jakieś pomysły?

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  6. slawekk
    Offline

    slawekk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2015
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +5 / 2 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Także zastanawiam się nad upgrade pamięci do swojego TS-253Pro. Zastanawiałem się zad zakupem KVR16LS11/4 - 2 szt. Jakie pamięci są kompatybilne. Na różnych forach pisze, że ten rodzaj pamięci jest OK i wszystko fajnie działa. Proszę o Wasze uwagi i spostrzeżenia.
    --- Połączono posty, 23 Maj 2015, Data oryginalnego postu: 23 Maj 2015 ---
    ADDS1600W4G11-R (A-DATA) 2 x 4 GB
    KVR16LS11/4 (KINGSTON) 2 x 4 GB

    Czy lepiej wziąć 1 x 8GB ???
     
  7. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    U mnie w 470 siedzą tanie Goodram GR1600S364L11/8G 1.35V - i nie mam z nimi problemów.
     
  8. slawekk
    Offline

    slawekk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2015
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +5 / 2 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Dziwie się że kol. sebii20 ma jakieś problemy... i nie wiem co mam myśleć. Czy lepiej kupić 1 pamięć 8GB czy 2x 4GB. ?
     
  9. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Kolego, ta pamięci KVL16LS11/4 działa bez problemu. Śmiało kupuj. U mnie okazał się zepsuty jeden slot! Ten oryginalnie wolny slot mam uszkodzony, domyślm się, że od nowości. Gdy zamienie pamięć za tą oryginalnie zamonrowaną, działa bez problemu.

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  10. slawekk
    Offline

    slawekk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2015
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +5 / 2 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Dziś napisałem email do firmy epasystemy.pl z prośbą o udzielenie mi pomocy technicznej, jaka pamięć jest kompatybilna z moim ts-253 Pro. Oczywiście posiadam pakiet EPA. Firma ta nie udzieliła mi odpowiedzi ponieważ rekomendowała własne pamięci ze swojego sklepu które są 2 krotnie droższe. Zastanawiające jest po co jest pomoc techniczna która nie udziela informacji technicznej za którą się płaci !!!! Dobrze wiedzą, że można kupić na wolnym rynku tańsze pamięci.

    Jaka pamięć 1 x 8 GB jest kompatybilna z TS-253 Pro ?
     
  11. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 467
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    firma udzieliła odpowiedzi :p
    poza tym jest zalecane wymienić moduły w obu slotach ;)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  13. slawekk
    Offline

    slawekk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2015
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +5 / 2 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Najciekawsze, że dziś dostałem z Niemiec Qnap.de odpowiedź, że kompatybilne pamięci są:


    • CRUCIAL CT51264BF160B 4 GB SO-DIMM DDR3L 1.35 V PC3-12800 (1600 Mhz) CL11
    • Kingston KVR16LS11/4 4GB PC3L 12800 CL11 204 pin SO-DIMM
    --- Połączono posty, 26 Maj 2015, Data oryginalnego postu: 25 Maj 2015 ---
    Dziś kupilem:

    GoodRam
    GR1600S3V64L11/4G

    DDR3L (1.35V) SODIMM
    CL: 11
    tRCD: 11
    tRP: 11
    tRAS: 28
    Pojemność: 4GB
    Organizacja: 256x8

    Także wszystko śmiga ładnie.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  14. apofis
    Online

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    235
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +47 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Sebii20 mam pytanko - bo mam chyba identyczna sytuację. Zmieniłem ram na KVR16LS11/4 i jak wkładam do tego pustego gniazda to serwer nie wstaje i się restartuje jak wkładam do tego "oryginalnie zajętego" to serwer wstaje ale i tak słychać takie dziwne piknięcie serwera - taki jak gdyby błąd - jednak serwer pracuje poprawnie.
    Powiedź mi - reklamowałeś serwer z tym gniazdem ?

    Przepraszam za być może OT ale nie mogę się inaczej skontaktować z Sebii20 jak tylko przez posta.
     
  15. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE

    Hej. Chętnie bym odesłał swojego Qnapa na gwarancję, jednak nie zabardzo wiem jak to rozwiązać. Mimo że jest używany tylko w domu (nie w firmie) cały czas go intensywnie używam, mam na nim stronę internetową, wszystkie dokumenty, zdjęcia, filmy itp, ogólnie uzbierało się tego przez 4 lata odkąd mam Qnapa (wcześniej ts-112). No i tu właśnie jest problem, nie mogę sobie pozwolić żeby go nie mieć jakiś czas. Miałem zamiar pisać do serwisu żeby by podesłali coś na czas reklamacji, ale pewnie sie to nie uda.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 467
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    bez rozszerzonej GW nie uda się
     
  17. sebii20
    Offline

    sebii20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    A jest szansa jeszcze rozszerzyć, czy to trzeba odrazu po zakupie i teraz już po ptokach?

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 467
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    kontaktuj się z miejscem zakupu
     
  19. zakolg
    Offline

    zakolg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2015
    Wiadomości:
    1
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    odgrzeję kotleta

    ja posiadam co prawda QNAP TS-251 a nie TS-253 i dołożyłem takowe pamięci:

    2x HyperX IMPACT BLACK DDR3 1600 4GB CL9

    Wszystko śmiga jak należy bez żadnych problemów :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  20. Shamman
    Offline

    Shamman Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    16 Marzec 2015
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. pamieci ram smart server

    ,
  2. rozbudowa pamięci w serwerze