Help TS-431P czy obsluzy dyski 20-24TB?

kanczugPL

Nowy użytkownik
Noobie
Oct 13, 2024
2
0
1
45
QNAP
TS-x31P
Ethernet
100 Mbps
Witajcie
Posiadam QNAPa jak w temacie. Chcialbym wymienic posiadane w nim dyski na wieksze. Aktualnie mam 3x 8TB + 4TB.
Chcialbym wrzycic po prostu 2 dyski 20 TB lub wieszke i dopchac tym co zostanie.
Na liscie kompatybilnych produktow brak dyskow wiekszych od 18TB. Myslicie ze wieksze rusza? Jesli tak to jakie? 24TB?
Wolalbym kupic cos na zapas...
Drugie pytanie o maksymalna ilosc obslugiwanych TB w puli. W specyfikacji jest info ze max volume do 250TB, ale jest tam tez adnotacja, ze wymaga 4GB RAM, a moj NAS ma 1GB i pamiec jest z tego co wiem jest nierozszerzalna. Zatem przy 1GB RAMu ile moge miec tutaj dyskow i jakie?
Dziekuje

Nie wydaje ci sie ze to troche bez sensu? Chcesz wrzucic dyski o wartosci 5 razy wiekszej niz sam NAS, ktory na dzien dzisiejszy jest starym rumplem, z procesorem 5 razy slabszym niz 6 letni smartfon. ^^

Ogolnie nie potrzebuje od niego nic wiecej poza magazynem dla danych. Mam wszystko powylaczane czego nie potrzebuje, wiec dla moich potrzeb dziala OK.

Na liscie kompatybilnych produktow brak dyskow wiekszych od 18TB. Myslicie ze wieksze rusza? Jesli tak to jakie? 24TB?
Jak nie ma na liście to może ruszy a może nie - kup to się dowiesz (albo czekaj aż ktoś inny kto kupił i się dowiedział się pochwali wynikami eksperymentu)
Drugie pytanie o maksymalna ilosc obslugiwanych TB w puli. W specyfikacji jest info ze max volume do 250TB, ale jest tam tez adnotacja, ze wymaga 4GB RAM, a moj NAS ma 1GB i pamiec jest z tego co wiem jest nierozszerzalna. Zatem przy 1GB RAMu ile moge miec tutaj dyskow i jakie?
Wg. listy kompatybilności 4x18TB, czy zagada więcej nie wiadomo. Zakładając 1GB RAM na każde 62,5TB to tyle powinno działać bez problemów - czy jak stworzysz wolumin 72TB to wybuchnie? Raczej nie ale wydajność może polecieć w dół. Znowu - możesz sprawdzać albo czekać na odpowiedź kogoś kto sprawdzał.

Ja osobiście bym nie pchał takich dysków do 32bitowego dwu rdzeniowego ARMa.

• Like
Reactions: Pawliko