Rozwiązany TS-431X - menedżer pamięci i zakup + konfiguracja dysków

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Kamilos_p, 28 Wrzesień 2017.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Sprzęt: TS-431X, SSD 120 GB, HDD 2TB

    Zastosowanie: małe biuro + dom
    - dom: multimedia (video, zdjęcia), magazyn danych
    - biuro: chmura, poczta, magazyn danych, kopie bezpieczeństwa 2 komputerów biurowych wraz z pocztą Outlook, potencjalnie obsługa kamerki

    Instalacja: aktualnie oba dyski jako statyczne wolumeny pojedyncze; system świeży, żadnych danych nie zapisywałem dotychczas

    Jaki był zamysł: poczytałem tu i tam, niektóre wątki na tym forum też, i miałem wrażenie, że w takich prostych zastosowaniach jeden dysk może być wolumenem pojedynczym i będzie na nim zainstalowany system i aplikacje, a na kolejnych można utworzyć przestrzeń na dane. Jednak po zainstalowaniu na moim małym SSD systemu wszystkie foldery (folder współdzielony) też zostały na nim utworzone.

    Screen, dysk SSD nazwany 'NAS'
    Dropbox - 2017-09-28_20-07-20.png

    Jak bym nie ustawił tego drugiego dysku, nie ma do niego dostępu z poziomu sieci LAN. Moje zrozumienie było takie, że instaluję system na dysku X, wkładam dodatkowe dyski, a następnie decyduję gdzie co będzie zapisywane. Nie widzę opcji / funkcji, które by to umożliwiały. Nie widzę czegoś?

    Proszę o poradę jak ustalić miejsce zapisywania danych. Poczytałem pobieżnie o RAID i mam następujący wniosek: chcę dokupić 2 identyczne HDD (2 x 1TB) i ustawienie ich w trybie mirror na dane firmowe (np. Qsync + magazyn danych, który musi być dostępny w ramach LAN i z zewnątrz) + backup komputerów i poczty zgodnie z powyżej wyszczególnionym zastosowaniem. Bieżący 2 TB chcę przeznaczyć na domowe pierdoły, które nie wymagają jakiegoś specjalnego zabezpieczenia / backupowania.

    Jeżeli się mylę, proszę o prostą instrukcję / wytyczne.


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0299
    Model serwera: TS-431X
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Jeśli był tylko jeden dysk w systemie , jest to prawda.

    Bzdura, jak dodałeś drugi dysk do QNAPa, sformatowałeś jako wolumen statyczny pojedyńczy, to tworząc nowy udział masz do wyboru GDZIE będą dane przechowywane.

    upload_2017-9-28_21-48-9.

    upload_2017-9-28_21-48-46.

    Wyśmienite rozwiązanie. Pamiętaj że NAS to nie backup, dane muszą być trzymane poza nasem (osobny dysk odłączony od NAS) i lokacją NASa (kopia w chmure, dysk usb poza domem/firmą). Już chyba 30x raz tak piszę.
     
  3. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Człowiek się całe życie uczy. Nie wiedziałem, że tak można.

    Backup - w każdej odpowiedzi do takich jak ja o tym wspominasz. Osobiście widziałem 10 razy:)
    --- Połączono posty, 28 Wrzesień 2017, Data oryginalnego postu: 28 Wrzesień 2017 ---
    Może mam tylko złudzenie, że można, ale coś każe mi podpytać:
    Tych folderów współdzielonych utworzonych na SSD, których nie mogę edytować, nie mogę ukryć?
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Część z nich jest systemowa, są na szaro, ich nie ruszaj. cała resztę można przenieść./
    --- Połączono posty, 29 Wrzesień 2017, Data oryginalnego postu: 29 Wrzesień 2017 ---
    i jak zwykle zapomniałem o UPSie!
     
  5. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Cześć!

    Dyski zamówione i w drodze. Katalogi domowe utworzone zgodnie z powyższym - jeszcze raz dzięki. Poczułem się jakby do ciemnego pokoju wpadło światło.

    Dorzucę 3 kwestie (związane i niezwiązane z wątkiem):
    1. backup - NAS ma przycisk na froncie do tworzenia kopii; rozumiem, że potrzebuję aplikacji, która się tym zajmie po kliknięciu; co proponujecie? (rozumiem, że będę mógł ustalić które foldery poszczególnych dysków będę backupował - np. aby pominąć foldery z filmami)
    2. @pigers@pigers": gdzieś czytałem twojego posta o treści mniej więcej "... kupujesz z najmniejszą ilością RAM i rozszerzasz do maks. obsługiwanej" - czy rozszerzenie z 2GB do 8GB bedzie miało jakieś diametralna znaczenie?
    3. UPS - laik jestem, więc dopytam: rozumiem, że zasadnicza funkcja UPS polega na ochronie hardware przed zanikiem zasilania; a co w sytuacji, gdy jest długotrwała przerwa w dostawie prądu? UPS chroni przez jakiś czas, a co później? Opcje konfiguracyjne są, że jak zostało x minut ochrony UPS, to NAS zaczyna procedurę wyłączenia?
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to raczej do kopiowania zdjeć/filmów z aparatu

    Oj tak , oj tak

    tak.
     
  7. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Zamówione, muszę się przekonać na własnej skórze.

    Przycisk - poczytam i jeszcze z tym wrócę; czekam na dyski i nie mam co robić

    UPS pod rack - jakieś propozycje?
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  9. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    miłego zakupu kabli - lepiej kup taki UPS co ma zwykłe gniazdka z tyłu chyab Schuko to się nazywa
     
  11. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    14:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Jawohl, Schuko. Jeden kabelek. W ... mam inne urządzenia. Tylko NAS podłączę.
    --- Połączono posty, 3 Październik 2017, Data oryginalnego postu: 3 Październik 2017 ---
    Potwierdzam. Zainstalowałem właśnie i czuć różnicę od pierwszego kliknięcia.
    Niestety w tym modelu producent ani trochę nie ułatwił wymiany kości RAM.
    --- Połączono posty, 4 Październik 2017 ---
    Kabelki: nie trzeba kupować i bawić się w przejściówki. Listewki są dostępne takie oto: 9 gniazd LISTWA zasilająca UPS/RACK wtyk IEC C14
    --- Połączono posty, 5 Październik 2017 ---
    Dla potomnych:
    Dyski:
    1. SSD, 120GB - wolumin pojedynczy
    2. HDD, 2TB - wolumin pojedynczy
    3. i 4. HDD 2x1TB, RAID1

    UPS:
    APC Back-UPS 700VA, 230V, AVR, IEC Sockets + listwa pod rack

    Backup:
    chmura hubiC 10TB, aktualnie realizuję przez Hybrid Backup Sync - synchronizacja jednokierunkowa

    Dziękuję za dotychczasową pomoc.
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę