Rozwiązany TS-431X - menedżer pamięci i zakup + konfiguracja dysków

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Kamilos_p, 28 Wrzesień 2017.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Sprzęt: TS-431X, SSD 120 GB, HDD 2TB

    Zastosowanie: małe biuro + dom
    - dom: multimedia (video, zdjęcia), magazyn danych
    - biuro: chmura, poczta, magazyn danych, kopie bezpieczeństwa 2 komputerów biurowych wraz z pocztą Outlook, potencjalnie obsługa kamerki

    Instalacja: aktualnie oba dyski jako statyczne wolumeny pojedyncze; system świeży, żadnych danych nie zapisywałem dotychczas

    Jaki był zamysł: poczytałem tu i tam, niektóre wątki na tym forum też, i miałem wrażenie, że w takich prostych zastosowaniach jeden dysk może być wolumenem pojedynczym i będzie na nim zainstalowany system i aplikacje, a na kolejnych można utworzyć przestrzeń na dane. Jednak po zainstalowaniu na moim małym SSD systemu wszystkie foldery (folder współdzielony) też zostały na nim utworzone.

    Screen, dysk SSD nazwany 'NAS'
    Dropbox - 2017-09-28_20-07-20.png

    Jak bym nie ustawił tego drugiego dysku, nie ma do niego dostępu z poziomu sieci LAN. Moje zrozumienie było takie, że instaluję system na dysku X, wkładam dodatkowe dyski, a następnie decyduję gdzie co będzie zapisywane. Nie widzę opcji / funkcji, które by to umożliwiały. Nie widzę czegoś?

    Proszę o poradę jak ustalić miejsce zapisywania danych. Poczytałem pobieżnie o RAID i mam następujący wniosek: chcę dokupić 2 identyczne HDD (2 x 1TB) i ustawienie ich w trybie mirror na dane firmowe (np. Qsync + magazyn danych, który musi być dostępny w ramach LAN i z zewnątrz) + backup komputerów i poczty zgodnie z powyżej wyszczególnionym zastosowaniem. Bieżący 2 TB chcę przeznaczyć na domowe pierdoły, które nie wymagają jakiegoś specjalnego zabezpieczenia / backupowania.

    Jeżeli się mylę, proszę o prostą instrukcję / wytyczne.


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0299
    Model serwera: TS-431X
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Jeśli był tylko jeden dysk w systemie , jest to prawda.

    Bzdura, jak dodałeś drugi dysk do QNAPa, sformatowałeś jako wolumen statyczny pojedyńczy, to tworząc nowy udział masz do wyboru GDZIE będą dane przechowywane.

    upload_2017-9-28_21-48-9.

    upload_2017-9-28_21-48-46.

    Wyśmienite rozwiązanie. Pamiętaj że NAS to nie backup, dane muszą być trzymane poza nasem (osobny dysk odłączony od NAS) i lokacją NASa (kopia w chmure, dysk usb poza domem/firmą). Już chyba 30x raz tak piszę.
     
  3. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Człowiek się całe życie uczy. Nie wiedziałem, że tak można.

    Backup - w każdej odpowiedzi do takich jak ja o tym wspominasz. Osobiście widziałem 10 razy:)
    --- Połączono posty, 28 Wrzesień 2017, Data oryginalnego postu: 28 Wrzesień 2017 ---
    Może mam tylko złudzenie, że można, ale coś każe mi podpytać:
    Tych folderów współdzielonych utworzonych na SSD, których nie mogę edytować, nie mogę ukryć?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Część z nich jest systemowa, są na szaro, ich nie ruszaj. cała resztę można przenieść./
    --- Połączono posty, 29 Wrzesień 2017, Data oryginalnego postu: 29 Wrzesień 2017 ---
    i jak zwykle zapomniałem o UPSie!
     
  5. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Cześć!

    Dyski zamówione i w drodze. Katalogi domowe utworzone zgodnie z powyższym - jeszcze raz dzięki. Poczułem się jakby do ciemnego pokoju wpadło światło.

    Dorzucę 3 kwestie (związane i niezwiązane z wątkiem):
    1. backup - NAS ma przycisk na froncie do tworzenia kopii; rozumiem, że potrzebuję aplikacji, która się tym zajmie po kliknięciu; co proponujecie? (rozumiem, że będę mógł ustalić które foldery poszczególnych dysków będę backupował - np. aby pominąć foldery z filmami)
    2. @pigers@pigers": gdzieś czytałem twojego posta o treści mniej więcej "... kupujesz z najmniejszą ilością RAM i rozszerzasz do maks. obsługiwanej" - czy rozszerzenie z 2GB do 8GB bedzie miało jakieś diametralna znaczenie?
    3. UPS - laik jestem, więc dopytam: rozumiem, że zasadnicza funkcja UPS polega na ochronie hardware przed zanikiem zasilania; a co w sytuacji, gdy jest długotrwała przerwa w dostawie prądu? UPS chroni przez jakiś czas, a co później? Opcje konfiguracyjne są, że jak zostało x minut ochrony UPS, to NAS zaczyna procedurę wyłączenia?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to raczej do kopiowania zdjeć/filmów z aparatu

    Oj tak , oj tak

    tak.
     
  7. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Zamówione, muszę się przekonać na własnej skórze.

    Przycisk - poczytam i jeszcze z tym wrócę; czekam na dyski i nie mam co robić

    UPS pod rack - jakieś propozycje?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  9. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    miłego zakupu kabli - lepiej kup taki UPS co ma zwykłe gniazdka z tyłu chyab Schuko to się nazywa
     
  11. Kamilos_p
    Offline

    Kamilos_p Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    WRO
    Local Time:
    06:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x31 100 GbE
    Jawohl, Schuko. Jeden kabelek. W ... mam inne urządzenia. Tylko NAS podłączę.
    --- Połączono posty, 3 Październik 2017, Data oryginalnego postu: 3 Październik 2017 ---
    Potwierdzam. Zainstalowałem właśnie i czuć różnicę od pierwszego kliknięcia.
    Niestety w tym modelu producent ani trochę nie ułatwił wymiany kości RAM.
    --- Połączono posty, 4 Październik 2017 ---
    Kabelki: nie trzeba kupować i bawić się w przejściówki. Listewki są dostępne takie oto: 9 gniazd LISTWA zasilająca UPS/RACK wtyk IEC C14
    --- Połączono posty, 5 Październik 2017 ---
    Dla potomnych:
    Dyski:
    1. SSD, 120GB - wolumin pojedynczy
    2. HDD, 2TB - wolumin pojedynczy
    3. i 4. HDD 2x1TB, RAID1

    UPS:
    APC Back-UPS 700VA, 230V, AVR, IEC Sockets + listwa pod rack

    Backup:
    chmura hubiC 10TB, aktualnie realizuję przez Hybrid Backup Sync - synchronizacja jednokierunkowa

    Dziękuję za dotychczasową pomoc.
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.