Udzielamy pomocy TS-453 Pro - upgrade z RAID5 do RAID 6 lub RAID 1+0

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by carles, Jan 14, 2018.

Loading...
  1. carles
    Offline

    carles Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 1, 2015
    Messages:
    31
    Location:
    Bydgosz, Wroclaw, EPWS
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53 802.11n
    Dzień dobry,

    zwracam się do Was z prośbą o pomoc w sprawie konfiguracji RAID na moim nasie.

    Aktualnie mam 4 dyski WD Red 4GB, które pracują w RAID5.
    Wolumen pamieci 10.74TB.

    Chciałbym zrobić migrację do RAID6 lub RAID 1+0 ale opcja migruj jest wyszarzona.
    qnap.

    Proszę o pomoc.

    Nr dysku twardych:

    1. WDC WD40EFRX-68WT0N0 80.00A80
    2. WDC WD40EFRX-68WT0N0 80.00A80
    3. WDC WD4002FFWX-68TZ4N0 83.H0A83
    4. WDC WD4002FFWX-68TZ4N0 83.H0A83



    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435
    Model serwera: QNAP TS453 Pro
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pisz zgłoszenie do helpdesk.qnap.com - po polsku
     
  3. carles
    Offline

    carles Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 1, 2015
    Messages:
    31
    Location:
    Bydgosz, Wroclaw, EPWS
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53 802.11n
    Otrzymałem taką informaję:

    do migracji na wyższy poziom RAID musi być jeden dysk wolny. Z załączonego screena widać iż wszystkie 4 dyski są wykorzystane przez RAID5



    Co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy moge usunąć jeden dysk z macierzy aktualnej?


     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zrobie kopie danych, format nas z czyszczeniem dysków i zrobić raid jaki chcesz - przywrócić dane.
     
  5. carles
    Offline

    carles Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 1, 2015
    Messages:
    31
    Location:
    Bydgosz, Wroclaw, EPWS
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53 802.11n
    bez jaj. Mam dokupić kolejny dysk 4TB? zrobić na nim backup a potem przywrócic dane?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mi to mówisz ? przeciez odpisał TOBIE PRODUCENT ! przekaż im swoją frustrację a nie nam...
     
  7. Paweł Tołoczko
    Online

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    927
    Location:
    Cork
    Local Time:
    2:26 PM
    Ratings:
    +276 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    RAID 6 nie postawisz na 4 dyskach:
    RAID 5 - minimum 3 i więcej dysków
    RAID 6 - minimum 5 i więcej dysków

    RAID 6
    aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_7_70_RAID_6.svg_180px_RAID_6.svg.
    Macierz z podwójną parzystością, realizowana np. jako 5+2, albo 13+2. Kosztowniejsza w implementacji niż RAID 5, ale dająca większą niezawodność. Awaria dwóch dowolnych dysków w tym samym czasie nie powoduje utraty danych.

    Korzyści:

    • odporność na awarię maksimum 2 dysków;
    • szybkość pracy większa niż szybkość pojedynczego dysku.
    --- Połączono posty, Jan 17, 2018, Data oryginalnego postu: Jan 17, 2018 ---
    RAID 10 czy 01 nie postawisz na 4 dyskach jeśli 4 dyski masz pełne danych .. bo jak chcesz zrobić migrację bez miejsca na dane z dysków, które przekształcasz w inną macierz (przekształcanie = "formatowanie"). Wiem, że są narzędzia do zmiany rozmiaru partycji bez utraty danych, ale tam też musisz mieć bufor na dane.
    A obecny RAID 5 wykorzystuje całąpowierzchnie 4 dysków ... więc ... gdyby Ci się magicznie udało zmiejszyć "partycję" (macierz z 4 dysków do 3 w RAID 5 ... to może uda Ci się RAID 10 lub 01, ale te wspomniane zawsze używają wielokrotności 2 jeśli chodzi o dyski.
     
  8. carles
    Offline

    carles Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 1, 2015
    Messages:
    31
    Location:
    Bydgosz, Wroclaw, EPWS
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53 802.11n
    Ok. Na podstawie powyższego.
    Rozumiem, że RAID6 nie da rady nawet jak usune wszystkie dane.
    RAID 1+0, jest możliwość, ale muszę usunąć wszystko. Jaką będę miał pojemnosc dysku w RAID 1+0 przy 4 dyskach po 4GB?

    Pozdrawiam,
     
  9. Paweł Tołoczko
    Online

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    927
    Location:
    Cork
    Local Time:
    2:26 PM
    Ratings:
    +276 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    połowę pojemności:
    upload_2018-1-18_11-26-58.
     
  10. luckyluke
    Offline

    luckyluke Passing Basics Beginner

    Joined:
    Friday
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Hej jestem nowy na forum więc Witam Wszystkich Gorąco
    Ja również nabyłem swój pierwszy NAS TVS-463-4G
    Ze wszystkich kombinacji raid w czterech zatokach najciekawsza wydaje mi się:
    RAID 1+0
    Idea macierzy RAID 1+0 jest podobna do RAID 0+1 - w tym przypadku dwie macierze RAID 1 są składnikami macierzy RAID 0. W takim układzie stripingowi poddawane są niewielkie ilości danych, które znajdują się na dwóch dyskach. W przypadku awarii jednego z dysków odbudowaniu ulega jedna "strona" macierzy. Zalety:
    • szybkość RAID 0
    • prostsza w działaniu i implementacji od rozwiązań z parzystością (RAID 5, 6)
    Wady:
    • większy koszt przechowywania danych w porównaniu do poprzednich rodzajów macierzy
    Jednak w najbliższym okresie będę dysponował tylko dwoma dyskami, następne dwa dołożę około pażdziernika, w związku z tym chciałbym podpytać o łatwość migracji z poziomu (RAID0 do Raid 1+0) czy może (RAID1 do RAID 1+0) czy jest różnica w migrowaniu pomiędzy tymi poziomami RAID??
    Jaką konfigurację wybrać na wstępie aby następnie łatwo migrować do RAID 1+0??
    Pozdrawiam
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w wadach zabrakło jeszcze jednego

    zwiększone obciążenie CPU
     
  12. luckyluke
    Offline

    luckyluke Passing Basics Beginner

    Joined:
    Friday
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Pigers czyli zły wybór raid 1+0.

    NAS będzie używany do:
    -zabezpieczenia danych zdjęcia pliki itp.
    -backup systemów
    -nagrywanie tv tv sat
    -prywatna chmura
    -małe www coś w stylu wizytówki

    Wystarczy zabezpieczenie awarii jednego dysku
    Jaki wybrać RAID??
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    na to zrobiłbym raid 1

    osobne dyski

    PS: To moja opinia - strata prywatnych zdjęc zaboli , ale seriali które możesz pobrać na nowo , niekoniecznie ..
     
  14. luckyluke
    Offline

    luckyluke Passing Basics Beginner

    Joined:
    Friday
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Czyli dobrze rozumiem, że na tvs-463-4g mogę wrzucić dwa dyski, które podzielę na dwie macierz z czego jedna z nich będzie to RAID 0 na pliki nie zabezpieczone i dróga RAID 1 na zabezpieczone pliki typu zdjęcia czy strona www
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    3:26 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a po co CI raid 0 ? paskowanie ? jest szybciej ale jak padnie jeden dysk to nie masz nic

    pchacie się w te raidy a nawet nie przeczytacie instrukcji.

    dwa dyski na których będą dwie macierze ? Nie , QNAP na to nie pozwala.