Solved TS-453B i dysk zewnętrzny USB widać ale nie widać

Status
Not open for further replies.

ghost212

Passing Basics
Beginner
Jan 27, 2017
12
1
3
33
QNAP
TS-x53B
Ethernet
802.11n
Cześć,
Doznałem takowego problemu, mam dysk SSD ADATA SU800 1TB, pierwotnie używałem go jako pierwszy dysk na system w zatoce i wszystko grało, ale konfigurację zmieniłem itp. itd.
Teraz mam ten dysk jako zewnętrzny w obudowie i chciałem go sobie wykorzystać jako zewnętrzny backup danych z Qnapa i tu jest problem.
Podłączam obudowę pod USB, pojawia mi się urządzenie zewnętrzne, nawet jest model dysku no i w sumie tyle, ani śladu w FileStation, ani OneTouchCopy nie działa (rzuca błędami braku folderów, a nawet w ustawieniach OneTouchCopy nie da się dodać katalogu)
I w zasadzie nie rozumiem w czym może być problem, może macie jakieś rady, doświadczenia, tudzież powinienem coś zrobić, sprawdzić, sformatować jakoś specjalnie?

Z góry podziękowania za pomoce.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1
Build: 2020-11-23
Model serwera: QNAP TS-453B
 

Damian

Enterprise Admin...
Q's Architect
Jan 22, 2016
523
2
94
28
QNAP
TVS-x71
Ethernet
802.11ad
A co się dzieje jak podepniesz pod windowsa?
 

pigers

Long live Pr0xM0x
Administrator
Jul 26, 2013
13,715
41
2,338
230
www.buymeacoffee.com
QNAP
QuTScloud
Ethernet
100 GbE
  • ·
  • QuTScloud
  • ·
  • 100 GbE
  • ·
  • Ten którego QNAP jeszcze nie ma ! Najnowszy na Debianie !
jak ci nie zależy na danych z niego .. to go sformatuj pod qnapem ?
 

ghost212

Passing Basics
Beginner
Jan 27, 2017
12
1
3
33
QNAP
TS-x53B
Ethernet
802.11n
Mogę sformować, tylko jak skoro nigdzie go nie widzę? Wygląda to tak:
upload_2021-8-26_20-54-43.png


upload_2021-8-26_20-54-55.png



A co się dzieje jak podepniesz pod windowsa?
Pod windowsem dysk działa jak powinien, jakbym podpinał pendrive'a
 

pigers

Long live Pr0xM0x
Administrator
Jul 26, 2013
13,715
41
2,338
230
www.buymeacoffee.com
QNAP
QuTScloud
Ethernet
100 GbE
  • ·
  • QuTScloud
  • ·
  • 100 GbE
  • ·
  • Ten którego QNAP jeszcze nie ma ! Najnowszy na Debianie !
alh6_googleusercontent_com_1hxYDO8y_erkak8DHHyH790Sqsu7Sc3_VF54f53a0ed83736cb7b04c7ccb15440571.png


alh5_googleusercontent_com_qRR2Uuu3z7POAIeV2sIdQl7QQ2fnxABvlBk82b6f456cd162af7374400ee7b1b342c.png

jeśli tego tam nie ma .. to sformatuj w PC/laptopie
jeśli po tym nie bedzie widać .. to masz problem
 

Damian

Enterprise Admin...
Q's Architect
Jan 22, 2016
523
2
94
28
QNAP
TVS-x71
Ethernet
802.11ad
Tak jak wyżej tylko pl:
upload_2021-8-26_20-58-31.png

A co się dzieje jak podepniesz pod windowsa?
Pod windowsem dysk działa jak powinien, jakbym podpinał pendrive'a
Ok, to jeśli to co podaliśmy nie działa to pod windą sprawdź jaki jest tam rodzaj partycji na tym dysku. Przeformatuj na fat32 czy ntfs - w zależności od upodobań.
 

ghost212

Passing Basics
Beginner
Jan 27, 2017
12
1
3
33
QNAP
TS-x53B
Ethernet
802.11n
Zrobiłem format z pod QNAP, w miejscu które wskazujecie go widzi. Format na NTFS.
Niestety nic to nie zmieniło, w FileStation brak śladu, HBS nadal rzuca tylko błędem.
Spróbowałem też formatować na FAT32 przed chwilą, nadal brak efektu :(
upload_2021-8-26_21-6-2.png
upload_2021-8-26_21-6-8.png

Mam teraz taką koncepcję że może mam coś nie tak z QNAPem albo jakimiś ustawieniami... włożyłem teraz zwykły pendrive pod USB i dzieje się to samo co z dyskiem.
 

Attachments

  • upload_2021-8-26_21-5-39.png
    upload_2021-8-26_21-5-39.png
    35.9 KB · Views: 39
  • upload_2021-8-26_21-5-43.png
    upload_2021-8-26_21-5-43.png
    35.9 KB · Views: 38
  • upload_2021-8-26_21-7-19.png
    upload_2021-8-26_21-7-19.png
    38.2 KB · Views: 44

Damian

Enterprise Admin...
Q's Architect
Jan 22, 2016
523
2
94
28
QNAP
TVS-x71
Ethernet
802.11ad
A jak spróbujesz na innym USB w qnapie? Spróbuj też format pod windows.
 

ghost212

Passing Basics
Beginner
Jan 27, 2017
12
1
3
33
QNAP
TS-x53B
Ethernet
802.11n
Dobra Panowie, znalazłem przyczynę w innym temacie.. i muszę przeprosić za zbędny wątek chyba.
Doczytałem, że USB można obsługiwać tylko na adminie, a od początku zgodnie z tym co gdzieś przeczytałem stworzyłem drugie konto i starałem się admina unikać jak tylko można (choć wiem że inne konto admina ma ograniczenia, jak choćby ContainerStartion).
Zalogowałem się na adminie i zdaje się wszystko działać poprawnie.
Dzięki za poświęcony czas mimo wszystko!

P.S. chodziło mi głównie o przedni port USB ze względu na OneTouchCopy co wcześniej opisałem.
 
  • Like
Reactions: pigers
Status
Not open for further replies.