Rozwiązany TS-453B i dysk zewnętrzny USB widać ale nie widać

Discussion in 'Kompatybilność' started by ghost212, Aug 26, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ghost212
    Offline

    ghost212 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 27, 2017
    Messages:
    10
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Cześć,
    Doznałem takowego problemu, mam dysk SSD ADATA SU800 1TB, pierwotnie używałem go jako pierwszy dysk na system w zatoce i wszystko grało, ale konfigurację zmieniłem itp. itd.
    Teraz mam ten dysk jako zewnętrzny w obudowie i chciałem go sobie wykorzystać jako zewnętrzny backup danych z Qnapa i tu jest problem.
    Podłączam obudowę pod USB, pojawia mi się urządzenie zewnętrzne, nawet jest model dysku no i w sumie tyle, ani śladu w FileStation, ani OneTouchCopy nie działa (rzuca błędami braku folderów, a nawet w ustawieniach OneTouchCopy nie da się dodać katalogu)
    I w zasadzie nie rozumiem w czym może być problem, może macie jakieś rady, doświadczenia, tudzież powinienem coś zrobić, sprawdzić, sformatować jakoś specjalnie?

    Z góry podziękowania za pomoce.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1
    Build: 2020-11-23
    Model serwera: QNAP TS-453B
     
  2. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    314
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +46 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A co się dzieje jak podepniesz pod windowsa?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    jak ci nie zależy na danych z niego .. to go sformatuj pod qnapem ?
     
  4. ghost212
    Offline

    ghost212 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 27, 2017
    Messages:
    10
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Mogę sformować, tylko jak skoro nigdzie go nie widzę? Wygląda to tak:
    upload_2021-8-26_20-54-43.

    upload_2021-8-26_20-54-55.


    Pod windowsem dysk działa jak powinien, jakbym podpinał pendrive'a
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    alh6_googleusercontent_com_1hxYDO8y_erkak8DHHyH790Sqsu7Sc3_VF54f53a0ed83736cb7b04c7ccb15440571.

    alh5_googleusercontent_com_qRR2Uuu3z7POAIeV2sIdQl7QQ2fnxABvlBk82b6f456cd162af7374400ee7b1b342c.
    --- Połączono posty, Aug 26, 2021, Data oryginalnego postu: Aug 26, 2021 ---
    jeśli tego tam nie ma .. to sformatuj w PC/laptopie
    jeśli po tym nie bedzie widać .. to masz problem
     
  6. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    314
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +46 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Tak jak wyżej tylko pl:
    upload_2021-8-26_20-58-31.
    --- Połączono posty, Aug 26, 2021, Data oryginalnego postu: Aug 26, 2021 ---
    Ok, to jeśli to co podaliśmy nie działa to pod windą sprawdź jaki jest tam rodzaj partycji na tym dysku. Przeformatuj na fat32 czy ntfs - w zależności od upodobań.
     
  7. ghost212
    Offline

    ghost212 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 27, 2017
    Messages:
    10
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Zrobiłem format z pod QNAP, w miejscu które wskazujecie go widzi. Format na NTFS.
    Niestety nic to nie zmieniło, w FileStation brak śladu, HBS nadal rzuca tylko błędem.
    Spróbowałem też formatować na FAT32 przed chwilą, nadal brak efektu :-(
    upload_2021-8-26_21-6-2. upload_2021-8-26_21-6-8.
    --- Połączono posty, Aug 26, 2021, Data oryginalnego postu: Aug 26, 2021 ---
    Mam teraz taką koncepcję że może mam coś nie tak z QNAPem albo jakimiś ustawieniami... włożyłem teraz zwykły pendrive pod USB i dzieje się to samo co z dyskiem.
     

    Attached Files:

  8. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    314
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +46 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A jak spróbujesz na innym USB w qnapie? Spróbuj też format pod windows.
     
  9. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    zmień port USB ?
     
  10. ghost212
    Offline

    ghost212 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 27, 2017
    Messages:
    10
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Dobra Panowie, znalazłem przyczynę w innym temacie.. i muszę przeprosić za zbędny wątek chyba.
    Doczytałem, że USB można obsługiwać tylko na adminie, a od początku zgodnie z tym co gdzieś przeczytałem stworzyłem drugie konto i starałem się admina unikać jak tylko można (choć wiem że inne konto admina ma ograniczenia, jak choćby ContainerStartion).
    Zalogowałem się na adminie i zdaje się wszystko działać poprawnie.
    Dzięki za poświęcony czas mimo wszystko!

    P.S. chodziło mi głównie o przedni port USB ze względu na OneTouchCopy co wcześniej opisałem.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    aa - qnapowe security :D
     
Thread Status:
Not open for further replies.